Πλατεία Ελευθερίας. Μύθος ή πραγματικότητα;

Η Πλατεία της Ελευθερίας, που άλλοτε έσφυζε από ζωή και πολιτιστικά δρώμενα, έχει καταντήσει εδώ και μια δεκαετία η πλατεία της σκλαβιάς του λευκωσιάτη, και όχι μόνο.

Τα έργα που διεξάγονται στην περιοχή έχουν μετατρέψει τη μετάβαση σε μεγάλο μέρος της παλιάς Λευκωσίας καθώς επίσης και τη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε αυτοκινητιστές όσο και σε πεζούς, σε ανυπόφορο βραχνά. Τα προβλήματα είναι πολλά και αλυσιδωτά. Επιχειρήσεις στραγγαλίζονται, δημότες ασφυκτιούν, επισκέπτες δυσανασχετούν.. ένα κέντρο πόλης στο έλεος της ανευθυνότητας. Ένα άκρως ακαλαίσθητο περιβάλλον, ένα μόνιμο

τεράστιο εργοτάξιο.. μια τεμαχισμένη πρωτεύουσα όμηρος της ανευθυνότητας εδώ και χρόνια.

Κανείς μας δε θυμάται πότε άρχισε το έργο της ανάπλασης, κανείς δε γνωρίζει το πότε θα τελειώσει.. Έχει καταντήσει κάτι σαν αστικός μύθος. Μια ιλαροτραγική ιστορία δίχως τέλος.. και διηγώντας την, να κλαις.

Πόσος ζήλος και πόση σοφία μαζεμένη στα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια;

Είναι να αναρωτιέται κανείς πως δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν και να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα, που είναι φανερό πως προέκυψαν και προκύπτουν κατά την, ας πούμε, εξέλιξη του εν λόγω έργου. Είναι περιττό να πούμε πως όλα θα έπρεπε να ήταν διευθετημένα εκ προοιμίου. Οι ορθές αποφάσεις σε ότι αφορά στα δημόσια έργα, είναι γνωστό της πάσης, πως είναι κάτι το σπάνιο αν όχι το ανύπαρκτο, εδώ, στο χρυσοπράσινο φύλλο μας, διαχρονικά. Εύχομαι, ειλικρινά, τα άλλα έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα στο κέντρο (βλέπε πεζοδρομοποίηση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου κ.α.) να μην εξελιχτούν και αυτά σε σύγχρονα γεφύρια της Άρτας.

Πλατεία ακούμε, πλατεία δε βλέπουμε..

Δικαιολογίες αμέτρητες, ιστορίες για αγρίους.. συμβόλαια, κόντρα συμβόλαια, συμβούλια, κόντρα συμβούλια, επιτροπές, εργολάβοι, υπεργολάβοι, πτωχεύσεις, υπηρεσιακοί, αναθεωρητικές αρχές, τσακωμοί, προϋπολογισμοί, κόντρα προϋπολογισμοί, χρονοδιαγράμματα, διασκέψεις, υποσχέσεις, καουμπόηδες, φαντάσματα.. όλα παίζουν. Και θα έλεγε κάποιος - καλά όλοι αυτοί κι' αυτά.. Εσύ ο δημότης πως τα ανέχεσαι; Γιατί επιτρέπεις να σε κοροϊδεύουν και να σε ταλαιπωρούν χρόνια ολόκληρα; Αυτοί που εσύ εξέλεξες και εσύ πληρώνεις. Γιατί δε διαμαρτύρεσαι; Γιατί δεν αντιδράς; Γιατί ανέχεσαι να θίγουν στον έσχατο βαθμό τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια σου;

Είναι τελικά το "φιάσκο" της Πλατείας Ελευθερίας ο ίδιος ο κατοπτρισμός μας; Είναι τελικά η αντανάκλαση ενός λαού που ανέχεται τα πάντα αγόγγυστα; Είναι τελικά ο τρόπος διαχείρισης του συγκεκριμένου έργου η περίληψη της πολιτείας μας στην ολότητα της; Είναι μήπως μια απτή ένδειξη της προχειρότητας και της ανεπάρκειας μας;

Εισηγούμαι (χωρίς ίχνος ειρωνείας), όχι τίποτ’ άλλο, απλά για να μη δίνουμε αφορμές και στους ευρωπαίους εταίρους μας ή σε άλλους κακεντρεχείς ξένους να κρίνουν αρνητικά τις ικανότητες μας, όπως, παράλληλα με την υψηλή μας πολιτική, με τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά μας σχέδια και τα ιδιοφυή πλάνα μας, να δώσουμε λίγη προσοχή και να τελειώσουμε μια πλατεία.. μία πλατεία. Καταλαβαίνω, είμαστε για τα μεγάλα.. ας κάνουμε όμως μια εξαίρεση, έστω και μια φορά.

"Κι αν βάζουν σύρτες στις ψυχές μας, στο στόμα μας ταινία, υπάρχουν πεζοδρόμια, υπάρχει κι η πλατεία."..λέει το τραγούδι. Ποια πλατεία, ρωτώ;

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Να ζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, όποιες και όπου υπάρχουν. Οι ιθύνοντες να πράξουν αμέσως τα δέοντα για να παραδοθεί το έργο το συντομότερο δυνατό στους πολίτες. Το κεντρικό κράτος οφείλει να επέμβει άμεσα, με τρόπο τέτοιο, ώστε τα προβλήματα και οι κωλυσιεργίες που διαιωνίζονται να ξεπεραστούν. Μιλάμε για την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας μας.. Της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ντροπή σας.. και ντροπή μας!

-- Για την ιστορία: Η Ιρακινής καταγωγής, διάσημη, αρχιτέκτονας του έργου, Ζάχα Χαντίντ, απεβίωσε τον Μάρτιο του 2016. Είχε κερδίσει το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε και της ανατέθηκε το έργο περί τα τέλη του 2005. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να το δει. Τα έργα για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας άρχισαν τον Ιούλιο του 2008.

* Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ

* Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Αναζητήσεις
mythos i pragmatikotita
Τυχαία Θέματα