Πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ζάεφ

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα, στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με την ευκαιρία της συμμετοχής του τελευταίου στο Φόρουμ των Δελφών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Πρωθυπουργοί προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας

των Πρεσπών, καθώς και για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«[Β]εβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνεχάρη την Ελλάδα για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της και αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία στήριξης της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε την ανάγκη να διασαφηνιστεί το ζήτημα του ανοίγματος του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα