Πνευματική Ιδιοκτησία και συγγενικά δικαιώματα

Ήξερες ότι εκτός από το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας υπάρχουν και τα συγγενικά δικαιώματα;

Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε δημιουργό ενός πρωτότυπου έργου ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καθορίσει με ποιον τρόπο κι από ποιον το έργο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, πολλές φορές οι δημιουργοί έχουν ανάγκη κι από άλλα φυσικά πρόσωπα που θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο πνευματικό τους έργο. Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση μουσικών κομματιών, ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, ο εκάστοτε δημιουργός έχει την ανάγκη από φυσικά πρόσωπα

που θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του ή θα υποδυθούν τους ρόλους που αναφέρονται στο σενάριο.  Επίσης, και λόγω του ότι οι δημιουργοί συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα ευρείας προώθησης του έργου τους, μεταβιβάζουν με κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα τα δικαιώματά τους σε εταιρείες. Με τη σειρά τους, οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν να δημοσιεύσουν το έργο του δημιουργού και να το προωθήσουν στο ευρύ κοινό. Έτσι, μία σειρά τραγουδιών γίνεται cd και πωλείται στα καταστήματα, το μυθιστόρημα μετατρέπεται σε βιβλίο το οποίο γίνεται διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες και το σενάριο μετατρέπεται σε ταινία και προβάλλεται στον κινηματογράφο ή διατίθεται στο κοινό ως dvd.

Λόγω του ότι δίπλα στον εκάστοτε δημιουργό, καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία, παραγωγή και διάδοση του κάθε πνευματικού έργου παίζουν και αρκετά άλλα πρόσωπα (φυσικά ή/και νομικά), η εργασία όλων αυτών των προσώπων προστατεύεται μέσω των συγγενικών δικαιωμάτων.

Τα έργα μας έχουν αξία, σεβόμενοι τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουμε ταυτόχρονα και την εργασία όλων εκείνων που συνέβαλλαν για να φτάσει το εκάστοτε έργο στο ευρύ κοινό στην τελική του μορφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα