Πνευματική Ιδιοκτησία στην εποχή του COVID-19

Το 2020 αποτελεί ένα έτος σταθμό στην παγκόσμια ιστορία λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που δημιουργήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο με την πανδημία του COVID-19.

Με σκοπό των κυβερνήσεων ανά την υφήλιο να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου ιού και να προστατεύσουν από την κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας τους, αυστηροί περιοριστικοί κανόνες τέθηκαν γρήγορα σε εφαρμογή υποχρεώνοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους για εβδομάδες. Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν είχε αντίκτυπο μόνο στη ζωή όλων μας και στην

παγκόσμια οικονομία αλλά και στη δημιουργία έργων Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς και στην απόλαυσή τους.

Με το κλείσιμο όλων των χώρων ψυχαγωγίας για μήνες και τον περιορισμένο χρόνο που ο κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να περάσει έξω από το σπίτι χωρίς να είναι στην εργασία του, ήταν ευνόητο ότι η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ψυχαγωγίας θα αποτελούσε έναν κοινό τόπο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, ψυχαγωγίας που αναγκαστικά θα περνούσε και μέσα από την απόλαυση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. ταινιών, σειρών, μουσικής, συναυλιών, κτλ.). Για το λόγο αυτό, διάφορες πλατφόρμες και τηλεοπτικά κανάλια προσάρμοσαν τόσο τα προγράμματά τους όσο και τους τρόπους μετάδοσης στη νέα πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στην περίοδο της καραντίνας αυξήθηκε κατά πολύ η απόλαυση από το κοινό πνευματικών έργων  μέσω μη νόμιμων πηγών. Για παράδειγμα, έρευνα της MUSO δείχνει ότι στη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 33% η επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδες με μη νόμιμο περιεχόμενο οπτικοακουστικών έργων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Ευρώπη αποτελούν τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, με τις δύο χώρες να έχουν εξάλλου πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία.  

Η νέα κατάσταση αποτέλεσε όμως και ευκαιρία δημιουργίας. Οι πρωτοφανείς εικόνες με άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες ανά τον κόσμο να είναι έρημοι, καθώς και η ευκαιρία όλων να σκεφτούν ή ίσως και να αναθεωρήσουν στόχους και προτεραιότητες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης δημιουργών, οι οποίοι στη διάρκεια της καραντίνας συνέθεσαν τραγούδια ή και δημιουργήσαν ένα βιβλίο, έργα ζωγραφικής και φωτογραφιών ή ακόμα και σενάρια για ταινίες. Ταυτόχρονα, άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα δεν το είχαν προσπαθήσει καν, εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο της καραντίνας, πειραματίστηκαν και αυτοί με πάσης φύσεως δημιουργίες.

Η περίοδος της καραντίνας μπορεί ν’ αποτελέσει χωρίς καμία αμφιβολία ευκαιρία για όλους μας, δημιουργούς, κοινό και εταιρείες της πολιτιστικής βιομηχανίας. Βασιζόμενοι στα διδάγματα αυτής της περιόδου μπορούμε να δημιουργήσουμε, να σκεφτούμε καινοτόμους τρόπους προώθησης πνευματικών έργων στο κοινό, να συνειδητοποιήσουμε τον κόπο και την προσπάθεια του δημιουργού για να φέρει εις πέρας το εκάστοτε έργο.

Ας το σκεφτούμε! Είναι στο χέρι μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα