ΠΟΑ για κατοχύρωση χαλλουμιού: Διαφωνία με τις προδιαγραφές που κατατέθηκαν

Την αντίθεσή του στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με τις προδιαγραφές που έχουν κατατεθεί, εκφράζει ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ).

«Οι συνέπειες για την παραγωγική αλυσίδα του πιο εμπορικού εξαγώγιμου γεωργικού προϊόντος της Κύπρου θα είναι καταστροφικές και αυτό, δυστυχώς, θα διαφανεί όταν θα είναι πλέον αργά», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο ΠΟΑ.

Αναφέρει επίσης ότι

η θέση του είναι ότι η κατοχύρωση του προϊόντος θα έπρεπε να γίνει με προδιαγραφές που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς στη διατροφή και τις φυλές των ζωών, όπως προσθέτει, «και σύμφωνα με τις πρακτικές παραγωγής και εμπορίας του χαλλουμιού που ακολουθούνταν διαχρονικά και επέτρεπαν την παραγωγή του προϊόντος με πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών με αγελαδινό ή χωρίς αυτό σε οποιαδήποτε αναλογία».

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση με την πρόθεσή της να κατοχυρώσει το χαλλούμι με τις προδιαγραφές αυτές φαίνεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει «μικροπολιτικά συμφέροντα» κατά την έκφραση του ΠΟΑ «και όχι το συμφέρον της οικονομίας και των παραγωγών» και προσθέτει ότι «ένα από τα βασικά σημεία του φακέλου που στερούνται κάθε τεκμηρίωσης είναι οι περιορισμοί στις φυλές αιγοπροβάτων και η απαίτηση για βόσκηση με συγκεκριμένη διατροφή».

Οι περιορισμοί αυτοί, σύμφωνα με τον ΠΟΑ, θα αποκλείσουν μεγάλο μέρος των αιγοπροβατοτρόφων από την παραγωγή «οι οποίοι σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ποσόστωση του 50+% στην χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος θα αφήσουν ελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος στην τυροκομική βιομηχανία για την παρασκευή του προϊόντος που φέρνει στην Κύπρο πέραν των €250 εκ. ετησίως».

Σχετικά με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού και κατά ποσόν αυτή είναι μέρος της παράδοσης, ο ΠΟΑ αναφέρει ότι στο φάκελο κατοχύρωσης περιλαμβάνεται αναφορά του Elias of Pesaro που χρονολογείται από το 1563 μ.Χ στην πρόσμιξη του αγελαδινού, ενώ στη βιβλιογραφία, όπως προσθέτει, «εντοπίζονται δεκάδες αναφορές για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού τα τελευταία 100 χρόνια».

Τέλος, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων συντάσσεται με τον αγώνα των τυροκόμων και προσθέτει πως «το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι έστω και την υστάτη, το Υπουργείο Γεωργίας αναγνώρισε τα προβλήματα που προκαλεί ο φάκελος όπως έχει κατατεθεί και δεσμεύτηκε να εξετάσει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών».

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΥΕΠΕΚ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία επανεκκίνησης γάμων και βαπτίσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα