Ποια η θέση της Ελλάδας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους:

Η Ιρλανδία αναγνώρισε χθες και επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος. Από το 1988 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, 140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Στις 28 Μαΐου θα ακολουθήσουν Ισπανία και Νορβηγία, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των δύο χωρών.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η αναγνώριση θα συμπληρώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και θα υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών. Ο

Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ έχει επίσης υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η λύση των δύο κρατών παραμένει η μόνη απάντηση στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αυτή είναι μία άποψη που συμμερίζεται εν πολλοίς διαχρονικά και η Ελλάδα, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, έχοντας ωστόσο αποφύγει προς στιγμήν την επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Θα είναι δύσκολο να δούμε την Ελλάδα να προχωρά σε αναγνώριση άμεσα, εάν δεν επιλέξει κάτι τέτοιο συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένη τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ σε ενεργειακό και ευρύτερα οικονομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η χώρα μας στηρίζει σταθερά τη λύση των δύο κρατών σε όλα τα διεθνή φόρα ως τη μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων

Στην Αθήνα λειτουργεί Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και, από το 2010, ο εκάστοτε Παλαιστίνιος Πρέσβης επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στον Υπουργό Εξωτερικών, κάτι που όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις διμερείς σχέσεις, συνιστά «συμβολικό δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών μας σχέσεων».

Αρμόδιο για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Παλαιστίνη είναι το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων.

Το Πατριαρχείο

Στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων υπάγονται και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, με σημαντικό αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών (πρόκειται για την μεγαλύτερη Χριστιανική Κοινότητα της Παλαιστίνης). Τέλος, οι Παλαιστίνιοι Ελληνορθόδοξοι, καθώς και ο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αποφοίτων και υποτρόφων ελληνικών ΑΕΙ αποτελούν ισχυρή γέφυρα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.

Η λύση των δύο κρατών και η στάση της Αθήνας για τον πόλεμο στη Γάζα

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας στην τρέχουσα κρίση στη Γάζα, η Ελλάδα έχει, από την αρχή, τονίσει τη σημασία διάκρισης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και της Παλαιστινιακής Αρχής από τη Χαμάς αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση και υποστήριξη της νόμιμης ηγεσίας των Παλαιστινίων ώστε να καταστεί δυνατή η εμπλοκή της σε πολιτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στο ανθρωπιστικό πεδίο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη διενέργειας ικανών ανθρωπιστικών παύσεων και τη δημιουργία των κατάλληλων διαδρόμων για την απρόσκοπτη και ταχεία παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας. Επιπλέον, η χώρα μας έχει αποστείλει βοήθεια, τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, αλλά και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επ΄ ωφελεία του Παλαιστινιακού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, Ελλάδας, Παλαιστίνης,poia, elladas, palaistinis