Ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις της Λευκωσίας στο Προσχέδιο των Συμπερασμάτων

Δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε, γίνονται και πάλι λεκτικές καταδίκες για τις προκλήσεις της Άγκυρας. Επιπρόσθετα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει επιπλέον προσθήκες» στον κατάλογο κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και «εάν χρειαστεί, θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του. 

Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά σε τομεακές κυρώσεις στην Άγκυρα, που είναι το ζητούμενο. Να δούμε χαρακτηριστικές

προτάσεις από το προσχέδιο.

Στην παράγραφο για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  "καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της προηγούμενης απόφασής του. Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021."

Διαφαίνεται πως είναι ένα προσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Έγκυρες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΣΙΓΜΑ, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκράτιας, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τους συνεργάτες του, αφού μελέτησαν το προσχέδιο, έχουν ετοιμάσει αριθμό τροπολογιών. 

Όπως λέχθηκε, υπάρχει αισιοδοξία στην Λευκωσία ότι οι πλείστες θα περάσουν, πλειοψηφικά. 

Βάσει των πληροφοριών, ο Πρόεδρος δίνει έμφαση στο να περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιδιώκει, επίσης, να γίνει αναφορά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο την Κύπρο

Ταυτόχρονα, η Γαλλία και η Αυστρία ετοιμάζονται να θέσουν θέμα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία και ότι Ελλάδα και Κύπρος, βεβαίως, θα υποστηρίξουν. 

Από την άλλη, κάτι τέτοιο δεν θα περάσει, λόγω της σθεναρής αντίδρασης του μετώπου Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας και Μάλτας και προωθούν επανεξέταση του θέματος για τον Μάρτιο.

Και αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα που η Τουρκία εξαγγέλλει την κατασκευή πέντε πύργων ελέγχου πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Τουρκία προσανατολίζεται να αυξήσει την ασφάλεια στην θάλασσα και αποφάσισε να εγκαθιδρύσει 5 «πύργους ναυτικής κυκλοφορίας», στις ακτές της και στα Κατεχόμενα, «προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο».

Τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα είναι στα κατεχόμενα και οι άλλοι δύο στην Τουρκία, στην Αντιόχεια και την Μερσίνα. 

Οι προκλήσεις, βεβαίως, συνεχίζονται και σε επίπεδο ρητορικής, με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε νέες δηλώσεις του, να κατηγορεί την Ελλάδα ότι η πολιτική της βασίζεται σε ψέματα και ότι δεν ενδιαφέρει αν η Ε.Ε. επιβάλει ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία.  

Και όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα. 

Διαβάστε επίσης 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι αναφέρει το Προσχέδιο Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Απογοήτευση για το προσχέδιο συμπερασμάτων εξέφρασε ο Ιμπραχίμ Καλίν

Σάρλ Μισέλ: Στο δείπνο των ηγετών τοποθετείται χρονικά η συζήτηση για Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα