Ποινική έρευνα για ατασθαλίες στο Ωκεανογραφικό Κέντρο

Ποινική έρευνα για δεκατέσσερις περιπτώσεις που αφορούν κυρίως προσφορές και αναθέσεις έργων σε σχέση με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, διεξήχθη πρόσφατα από την Αστυνομία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Στέλιος Στυλιανού.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία έγινε στην Αστυνομία το 2015 από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας,

μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ είχαν δοθεί τότε οδηγίες να διερευνηθούν 14 περιπτώσεις, που αφορούν κυρίως προσφορές και αναθέσεις έργων, σε σχέση με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από έγκυρες πηγές, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως αγορές εξοπλισμού ή και συντηρήσεις συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, η συγκεκριμένη ποινική διερεύνηση διεξαγόταν παράλληλα με την ποινική έρευνα για το σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ, ενώ σημείωσε πως διενεργήθηκαν εξετάσεις και για τις 14 περιπτώσεις, και με την ολοκλήρωσή τους διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα για μελέτη και οδηγίες, σε σχέση με τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν αναμένονται συλλήψεις στην υπόθεση του Ωκεανογραφικού Κέντρου, ο κ. Στυλιανού είπε πως δεν γνωρίζει ακόμα αν θα γίνουν συλλήψεις, αφού ο φάκελος είναι ακόμα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι αναλόγως των οδηγιών που θα δοθούν από τη Νομική Υπηρεσία μπορεί να γίνουν και άλλες ενέργειες σε σχέση με την υπόθεση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε πως κάποια από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο εκατομμυρίων του ΤΕΠΑΚ εμπλέκονται και στην υπόθεση του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υπόθεση ΤΕΠΑΚ

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του ΤΕΠΑΚ, ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως οι έρευνες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. «Συνεχίζονται οι ανακρίσεις, λαμβάνονται καταθέσεις, ανακρίνονται οι ύποπτοι, αλλά και άλλα πρόσωπα», είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει από την Αστυνομία για ανάκριση περίπου 70 πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ένας εν ενεργεία καθηγητής του Πανεπιστημίου, μια πρώην λειτουργός της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας ΤΕΠΑΚ, πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και συνεργάτες της ίδιας.

Τα ερευνητικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2008 - 2015 και για την υλοποίησή τους εξασφαλίστηκε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από έρευνες που πραγματοποίησε η Αστυνομία, τα προαναφερθέντα άτομα φέρονται να οικειοποιήθηκαν χρηματικά ποσά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα