«Ποιος έδωσε βίζα στον Τατάρ; - Ερωτήματα σε Πρεσβεία ΗΠΑ στην Τουρκία»

Ερωτήματα προς τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση βίζας στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ  εγείρει ο αναλυτής Michael Rubi ο οποίος  είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου στο National Interest (05/10/23)

Kάπoιος εκεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην

Τουρκία πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ίσως ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Λ. Φλέικ , ή ίσως ήταν απλώς κάποιος ταπεινός προξενικός υπάλληλος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κάποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε βίζα στον Ερσίν Τατάρ , τον αυτονομιστή ηγέτη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), του καθεστώτος ανδρείκελου που ίδρυσαν το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974. το νησί. Ο Τατάρ, ο οποίος αυτοαποκαλείται πρόεδρος αλλά στην πραγματικότητα ενεργεί ως κυβερνήτης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, χρησιμοποίησε τουρκικό διαβατήριο για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αυτό εγείρει μια σειρά από ερωτήματα:

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την κατεχόμενη Κύπρο ως δεύτερη χώρα και, πράγματι, πιστεύουν ότι οι αξιώσεις τους για κρατική ιδιότητα απειλούν την ειρήνη, γιατί έδωσαν στον ηγέτη τους τη βίζα για το τουρκικό διαβατήριο;

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να αποκτούν διαβατήρια, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκδίδουν σε οποιονδήποτε Κύπριο  βίζα με οτιδήποτε άλλο εκτός από διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υποχρεωμένο να εκδίδει βίζα σε ηγέτες από χώρες όπως η Κούβα και το Ιράν, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν είναι πιο νόμιμη από το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, τα δύο κράτη που η Ρωσία απέκλεισε από το ουκρανικό έδαφος. Επιτρέποντας την είσοδο του Τατάρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απονέμει νομιμότητα σε ένα αποικιακό σχέδιο που δεν αξίζει τέτοια ευγένεια. Με άλλα λόγια, εάν ο Σεργκέι Κοζλόφ, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, επιθυμούσε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα θα του εξέδιδε βίζα για ένα ρωσικό διαβατήριο ή θα του ζητούσε να προσκομίσει ουκρανικό διαβατήριο αφού, στην τελική, το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας;

Εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει στην Κύπρο μια συγγνώμη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες οφείλει πολύ περισσότερα, γιατί οι αλληλεπιδράσεις του Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόδωσαν την Κύπρο και υπονόμευσαν την ειρήνη.

Ένα μήνα πριν ο Γκουτέρες φιλοξενήσει τον Τατάρ, οι πολιτοφυλακές του Τουρκοκύπριου ηγέτη επιτέθηκαν σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο χειρότερο περιστατικό των τελευταίων ετών. Αρκετοί ειρηνευτές του ΟΗΕ εξακολουθούν να αναρρώνουν από τους τραυματισμούς που υπέστησαν όταν οι δυνάμεις του Τατάρ τους ξυλοκόπησαν και εμπόδισαν οχήματα του ΟΗΕ με μπουλντόζες. Το να συναντηθεί ο Γκουτέρες με έναν άνδρα που προσπάθησε να ασκήσει βία κατά των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικό όφελος ήταν κακή κρίση. Θα ήταν άξιο να την έλεγε ο Γκουτέρες στον Τατάρ, αλλά δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ίσως η λανθασμένη εθιμοτυπία υπερισχύει της προστασίας των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν τον ΟΗΕ ως ειρηνευτές.

Ο Γκουτέρες επέτρεψε περαιτέρω τον εξευτελισμό του.

Επιστρέφοντας στο τουρκοκρατούμενο αεροδρόμιο της βόρειας Κύπρου από τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη (και τα ψώνια στις πολυτελείς μπουτίκ της), ο Τατάρ καμάρωνε ότι έβαλε τον Γκουτέρες στη θέση του. «Είπα [στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο] Γκουτέρες ότι είμαστε πολύ αντίθετοι με τον διορισμό του ειδικού εκπροσώπου για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη σύνταξη εκθέσεων και την επιβολή μιας ομοσπονδιακής λύσης σε εμάς», είπε . Η συνέντευξη Τύπου του προφανώς αντικατέστησε οποιαδήποτε επίσημη απάντηση.

Γίνεται χειρότερο: Ενώ ο Γκουτέρες βρήκε χρόνο για τον Τατάρ, η τουρκική αποστολή την τελευταία στιγμή ανακάτεψε τα χαρτιά με τα ραντεβού της. Αντί να συναντήσει ο Γκουτέρεε τον Ερντογάν, στη θέση του ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έδωσε σήμα στους υποστηρικτές του ότι ήταν πολύ σημαντικός για τον Γενικό Γραμματέα και στάθηκε πάνω από τον Τατάρ και τον Γκουτέρες. Ίσως τέτοιοι συμβολισμοί να έχουν μικρή σημασία στην Πορτογαλία, την πατρίδα του Γκουτέρες, αλλά έχουν απήχηση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για να ολοκληρώσει το πραξικόπημα , ο Ερντογάν προχώρησε στη συνέχεια στη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. «Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η ΤΔΒΚ [Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου] είναι η πιο συγκεκριμένη πραγματικότητα της Κύπρου», δήλωσε ο Ερντογάν .

Ο Γκουτέρες μπορεί να μην είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος γενικός γραμματέας, αλλά η αμέλεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδείνωσε το πρόβλημα και επέτρεψε στον Ερντογάν να ενδυναμώσει τον εαυτό του και να ενισχύσει τον Τατάρ μπροστά στις κάμερες. Οι πληρεξούσιοι του Ερντογάν δεν αξίζουν τέτοιου είδους σεβασμό ή τις παγίδες της νομιμότητας. Σίγουρα δεν τους αξίζει βίζα. Εάν ο Πρέσβης Flake δεν εξηγήσει πώς και γιατί ο Tatar τα κατάφερε, είναι καιρός η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να υποχρεώσει τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να το κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα