Ποιος φταίει για το βαρίδι των κόκκινων δανείων στην Κύπρο;

Σοβαρές ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες καθώς και στην Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποδίδει ο οικονομολόγος και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Μαρίνος Γιαλελής, όσον αφορά στην κακή

κατάσταση των τραπεζών σήμερα και στο υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο κ. Γιαλελής ανέφερε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα κατάφεραν, αντλώντας περί τα 30 δισ. ευρώ από το εξωτερικό όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εν τέλει δεν κατάφεραν να τα χορηγήσουν σωστά στην πραγματική οικονομία.

«Οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών σε σχέση με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ευθύνη όμως έχει και η Κεντρική Τράπεζα που δεν επέβλεπε σωστά τις (εμπορικές) τράπεζες», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Μοοdy’s: Η Ελληνική άνοιξε τον δρόμο για πωλήσεις δανείων

Πρόσθεσε δε ότι η μετοχική σύνθεση των τραπεζών έχει αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ευθύνη δεν φεύγει από πάνω τους.

Στην παρατήρηση ότι μέχρι εκείνη την περίοδο το διεθνές τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε κατά τον τρόπο που λειτουργούσε το κυπριακό σύστημα, ο κ. Γιαλελής συμφώνησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι επειδή δεν το έκαναν και οι άλλοι σωστά, δεν έπρεπε να το κάνουμε ούτε κι εμείς».

Όσον αφορά στην πώληση δανείων από τις τράπεζες προς εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι πρόκειται για μια θετική πρακτική, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

«Αν πρόκειται για δάνεια που αλλάζουν το βιοτικό επίπεδο κάποιου, όπως αυτά που αφορούν σε πρώτη κατοικία ή πρώτη επαγγελματική στέγη, είναι διαφορετικό από το δάνειο της επένδυσης», σημείωσε καθιστώντας σαφές ότι βάσει αυτού του κριτηρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους σχετικούς διαχωρισμούς.

Πωλώντας η τράπεζα το δάνειό μας σε ένα άλλο οργανισμό, είπε, αυτός θα επιχειρήσει να το διαχειριστεί με έναν διαφορετικό τρόπο, ίσως ερχόμενος σε μια άλλη συμφωνία με τον δανειολήπτη.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το δάνειο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της τράπεζας και βάσει της νομοθεσίας, δικαιούται να το πωλήσει.

«Από το 2013-2014, που ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, πίστευα και πιστεύω ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να βοηθήσει τις τράπεζες να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα μη εξυπηρετούμενα με τα εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς το ένα βαραίνει το άλλο. Όταν έχω 50% ΜΕΔ, σημαίνει ότι τα μισά δάνεια δεν πληρώνουν καθόλου τόκο. Επομένως, το άλλο μισό που πληρώνει τόκους, τραβάει το έξοδο που έχει η τράπεζα σε μισθούς, ρεύμα και άλλα έξοδα. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο όσους είναι καλοπληρωτές. Αν το σπάζαμε αυτό και χωρίζονταν οι καλοπληρωτές, τότε θα είχαν καλύτερα επιτόκια, με τους κακοπληρωτές να πάρουν έναν άλλο δρόμο με μια άλλη οντότητα, όχι την ίδια την τράπεζα. Έτσι το τοπίο θα ήταν πιο ξεκάθαρο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν το έκαναν αυτό», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς πότε -κατά την εκτίμησή του- τα ΜΕΔ θα αρχίσουν να υποχωρούν, ελαφραίνοντας την οικονομία, ο κ. Γιαλελής απάντησε ότι αυτό θα συμβεί όταν υπάρξει ο προαναφερθείς διαχωρισμός, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τις πωλήσεις.

«Τα ΜΕΔ θέλουν πολύ μακροχρόνιο αγώνα» είπε, προσθέτοντας ότι κάποια άλλη οντότητα, πλην της τράπεζας, θα πρέπει να αναλάβει αυτό τον ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα