Πόλη «φάντασμα» το Σότσι μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν το 2014 στο Σότσι, ήταν οι πιο ακριβοί στην ιστορία. Εκατομμύρια εκατομμυρίων δαπανήθηκαν, ώστε να κερδίσουν με τη λάμψη τους τον θαυμασμό όλου του κόσμου, αλλά και για να ανεγερθούν οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Κι όμως... 1,5 χρόνο μετά, τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη και το λαμπερό εκείνο περιβάλλον που φιλοξένησε την κορυφαία χειμερινή διοργάνωση του πλανήτη.



Εκτενή ρεπορτάζ στον ρωσικό Τύπο, τα οποία αναπαράγουν και άλλα ευρωπαϊκά

Μέσα, όπως το Euronews, αναδεικνύουν την απόλυτη εγκατάλειψη. Τα πάντα έχουν αφεθεί στο έλεος! Ειδικά το Ολυμπιακό Χωριό και το Κέντρο Τύπου έχουν ερημώσει, ενώ οι πόρτες έχουν παραβιαστεί και οι ζημιές από βανδαλισμούς στο εσωτερικό τους θυμίζουν «πολεμική επιδρομή». Σπασμένα παράθυρα, σπασμένες πόρτες, σπασμένα μπάνια, διαλυμένα έπιπλα, σκισμένα στρώματα πεταμένα παντού κι ένας ατελείωτος σωρός από σκουπίδια, είναι το θλιβερό σκηνικό.

«Τα πάντα έχουν κλαπεί» λέει απογοητευμένη μια κάτοικος της περιοχής, η Γκαλίνα Γκολούμπτσοβα, ενώ μια άλλη αναφέρει: «Όταν τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είπαν πως θα αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του Χωριού και θα τις δώσουν ως κατοικίες. Έτσι, μετακόμισα πέρυσι τον Ιούνιο εδώ και, ξαφνικά, τον Μάρτιο κόπηκαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό».

Οι φωτογραφίες που φιλοξενούν τα σχετικά ρεπορτάζ είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Η Επιτροπή των Αγώνων είχε δεσμευθεί πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εφαρμοζόταν πρόγραμμα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, όμως οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν. Τίποτα δεν θυμίζει το Σότσι του 2014, αλλά και τίποτα προς το παρόν δεν φαίνεται να δίνει ελπίδα στους κατοίκους, πως οι αρμόδιες Αρχές θα σταματήσουν να αδιαφορούν και θα φροντίσουν ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα