«Πολίτες, Πολιτικοί, Πολιτικές: Η δύναμη της συνεργασίας για Ατζέντα 2023»

Τη σημασία των συνεργειών και της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών ανέδειξε το Συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Πολίτες, Πολιτικοί, Πολιτικές: Η δύναμη της συνεργασίας για επίτευξη της Ατζέντας 2030».  

Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας ανέπτυξε το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας είναι ψηλά

στην ατζέντα της ΕΕ. Με στόχο την αύξηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και γενικότερα στα κοινά δρώμενα, ο κ. Σεντώνας ανέπτυξε τους τρεις άξονες, όπου βασίζονται οι δράσεις του Γραφείου του για εδραίωση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, ώστε από κοινού να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σεντώνας τόνισε πως οι δράσεις του Γραφείου του εδράζονται στο πολιτικό πλαίσιο, στο νομοθετικό/θεσμικό πλαίσιο και στην καλλιέργεια της κουλτούρας ενεργού συμμετοχής.

Για κάθε πυλώνα έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, ανέφερε ο κ. Σεντώνας.  Στον πυλώνα του πολιτικού πλαισίου, σημαντική δράση αποτελεί η δημιουργία Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα, καθώς κι η διοργάνωση του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, την ερχόμενη άνοιξη. Στον πυλώνα του νομοθετικού πλαισίου, ο κ. Σεντώνας στάθηκε στον Περί Πρωτοβουλίας των Πολιτών Νόμο του 2017, που αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν θέματα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τη συλλογική αριθμού υπογραφών. Στον πυλώνα της καλλιέργειας κουλτούρας ενεργού συμμετοχής, ο κ. Σεντώνας σημείωσε πως, αρχές του 2022, θα λειτουργήσει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα, , θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Καινοτομίας και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη θα είναι ο εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.

Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης: Πολίτες, Πολιτικοί και Πολιτικές

Η υιοθέτηση των πολιτικών και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί το πολυτιμότερο κληροδότημα που η κυπριακή πολιτεία καλείται να παραδώσει στην επόμενη γενιά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επόμενων γενεών, επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας πως οι πολιτικοί οφείλουν να λαμβάνουν πολιτικές για τους πολίτες. Πρόσθεσε πως πυξίδα για το καλύτερο αύριο είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Η κα Δημητρίου ανέφερε πως τη σημαντικότερη πρόκληση αποτελεί η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών, όπως και το θέμα της ισότητας των φύλων. «Αγωνιζόμαστε για την καλύτερη αντιπροσώπευση για την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Στερεότυπα και αντιλήψεις που θα πρέπει να καταρριφθούν, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τη Βουλή.» Θα πρέπει, είπε, να υπάρχει συνεργασία με τους πολίτες, καθώς η ενεργός πολιτότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμμετοχικής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες, ενώ, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση για το τι γίνεται στη Βουλή και να λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να παράγουν πολιτικές που αφορούν τους πολίτες. Υπογράμμισε πως η οικονομία πρέπει να είναι βιώσιμη και να καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος, αλλά ταυτόχρονα να μη θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών και να δίνει τη δυνατότητα, ώστε να καλύπτονται οι δικές τους ανάγκες. Ανέφερε πως τα αναπτυξιακά προγράμματα θα πρέπει να μεριμνούν και για τις μελλοντικές γενεές και να μην εξαντλούν τους υφιστάμενους πόρους τους, καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες της υφιστάμενης γενεάς. Ως κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, κάναμε αρκετή δουλειά, ώστε να συνδέσουμε απόλυτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με τις πολιτικές του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόσθεσε πως οι Στόχοι καλύπτονται μέσα από τις πολιτικές και δράσεις που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Για το πώς η πολιτική μπορεί να είναι επωφελής για την αειφορία της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών και πώς οι πολιτικές μπορούν να καταστούν αποτελεσματικές προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μοντέλων αειφορίας στην κοινωνία, μίλησαν επίσης οι Παναγιώτης Ζαφείρης – Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Αντρέας Ασσιώτης – Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου και Πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας και ο Δρ Νικόλας Κυριακίδης - Ιδρυτής του Cyprus Forum.

Ατζέντα 2030: Παιδεία και Κοινωνία των Πολιτών

«Η επίτευξη των Στόχων της Παγκόσμιας Ατζέντας 2030 συνδέεται άμεσα με το είδος και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη επικεντρώνεται στο πώς θα διδάξουμε τους ανθρώπους να προσανατολίσουν τη συμπεριφορά τους προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης αειφόρων συνθηκών ζωής», επεσήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Υπογράμμισε πως η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελεί το είδος της εκπαίδευσης που θα ενισχύσει τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του μέλλοντος που αυτοί θέλουν να έχουν. Αποτελεί την ευκαιρία για να μετασχηματίσουμε τη μάθηση και τις διδακτικές μας προσεγγίσεις προς τη δράση και τη συμμετοχή, καθώς και για να προσανατολίσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα προς ένα νέο σύστημα αξιών, τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Για τον ρόλο της παιδείας στη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών του αύριο και για το πώς οι καθημερινές επιλογές μας μπορούν να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο αναφέρθηκαν επίσης οι Κωνσταντίνος Φελλάς - Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νατάσα Φρειδερίκου - Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Άντρη Ανδρονίκου - Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια και Σουσάνα Ελίσα Παύλου – Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου. 

Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Πράσινες και Ψηφιακές Πολιτικές

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος τόνισε πως ο ρόλος της τεχνολογίας είναι οριζόντιος και καλύπτει όλος τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και το ζητούμενο είναι ένα νέο βιώσιμο λειτουργικό μοντέλο για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως η τεχνολογία και η έρευνα παρέχει λύσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ο κ. Κόκκινος, περιλαμβάνει €282εκ. για ψηφιακό μετασχηματισμό και €80εκ. για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Για τη σημασία των πράσινων και ψηφιακών ικανοτήτων και για τους σχεδιασμούς που έχουν προωθηθεί σε εθνικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και για τον ρόλο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την προώθηση των στόχων της αειφορίας, αναφέρθηκαν επίσης οι Ανδρέας Βύρας - Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Κυριάκος Παρπούνας - Διευθύνων Σύμβουλος του PSC και Sustainability Leader της Grant Thornton και Έλλη Ιωαννίδου - Πρόεδρος του CSR Cyprus και Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα