Πολιτικά παιχνίδια στο ΗΒ με "Προεδρική δικτατορία" Ερντογάν

Τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την άρση ασυλίας Κούρδων βουλευτών αξιοποιεί το "στράτευμα" του Bremain δύο εβδομάδες πριν από το μεγάλο δημοψήφισμα.

Πολιτικά παιχνίδια ενόψει δημοψηφίσματος με τις εξελίξεις στην Τουρκία, παίζονται στην Βρετανία, όπου ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επιμένει ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική ένταξής της Άγκυρας

στην ΕΕ.

Ερωτηθείς χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο BBC ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είπε: «Πρόκειται να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ; Όχι, δεν πρόκειται».

Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν τόσο βέβαιος που είπε, μάλιστα, ότι δεν νομίζει πως η Τουρκία θα ενταχθεί κατά τη διάρκεια του δικού του βίου και πως η Άγκυρα έχει «οπισθοδρομήσει» σε ό,τι αφορά τους δημοκρατικούς της θεσμούς και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πολιτικοί σχολιαστές του BBC εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν συνιστούν «σκλήρυνση» της βρετανικής θέσης έναντι της τουρκικής ένταξης, την οποία παραδοσιακά υποστήριζε με θέρμη το Λονδίνο. Άλλοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει πως το Λονδίνο προβληματίζεται από την αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν… είδαμε τα όσα έγιναν χθες με την άρση ασυλίας Κούρδων βουλευτών.

Ωστόσο τα όσα λέει ο κ. Όσμπορν έχουν και τον δικό τους διπλωματικό στόχο. Κι αυτό γιατί, οι υπερασπιστές του Brexit χρησιμοποιούν συνεχώς το επιχείρημα, ότι η τουρκική ένταξη θα ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης και της Βρετανίας σε 70 εκατομμύρια πολίτες.

Επομένως, εάν δει κανείς το ζήτημα σφαιρικά θα συμπεράνει ότι ο κ. Όσμπορν αυτό που κάνει είναι να διασκεδάζει τις ανησυχίες των Βρετανών ενόψει του δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο για την άρση της ασυλίας βουλευτών, που στοχεύει στον εξοβελισμό από την Εθνοσυνέλευση των βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP.

Η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο καταδίκασε έντονα την πολιτική Ερντογάν.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ρενάτα Ζόμερ, η οποία είναι και σκιώδης εισηγήτρια στην έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε «Προεδρική δικτατορία, στην οποία επικρατεί κλίμα φόβου, γεγονός που συνιστά χαστούκι για τη δημοκρατία της Ε.Ε.» το καθεστώς του "Σουλτάνου".

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε το σύνολο των ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως σουλτάνος, η Ευρώπη υποκλίνεται μπροστά του, συνεχίζει τις ενταξιακές διαδικασίες και υποκύπτει σε εκβιασμούς στο θέμα του προσφυγικού.

Εξάλλου, απαντώντας στους ευρωβουλευτές ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, συμφώνησε ότι η άρση της ασυλίας 138 βουλευτών από την τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι απαράδεκτη. Όμως, όπως επεσήμανε, η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και η Ε.Ε. έχει συμφέροντα μαζί της, είναι υποψήφια για ένταξη και υπάρχει πρόγραμμα δράσης για τη συνεργασία και τη βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας. Είμαστε, ανέφερε, διατεθειμένοι να συνομιλήσουμε με τον κ. Ερντογάν, αλλά επί τη βάσει των αρχών της Ε.Ε. και του κράτους δικαίου.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα