Πολιτικές που στοχεύουν τις δημογραφικές τάσεις

Η Έκθεση για τις Δημογραφικές Προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολείται με τις τάσεις της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση, υιοθετούνται πολιτικές και κίνητρα από όλες τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά κύριο λόγο, αυτές οι πολιτικές στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για αύξηση των γεννήσεων. Δεύτερον, προσπαθούν να ενθαρρύνουν νέους ταλαντούχους πολίτες τρίτων χωρών να μεταναστεύσουν στην ΕΕ. Επιπλέον, προσπαθούν να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας.

Στο

πλαίσιο της νέας Επιτροπής (από το 2020) η γήρανση του πληθυσμού είναι μία από τις προτεραιότητες, δεδομένου ότι με βάση μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2020, τα ζητήματα όπως: το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, τις λιγότερες γεννήσεις, τη γήρανση του πληθυσμού, τα μικρότερα νοικοκυριά, μια πιο κινητή Ευρώπη, μεταβαλλόμενο μέγεθος πληθυσμού, ο αντίκτυπος της δημογραφικής αλλαγής στην κοινωνική οικονομία της αγοράς της ΕΕ, η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια περίθαλψη, οι δημόσιοι προϋπολογισμοί, η περιφερειακή και τοπική διάσταση, η ποιότητα ζωής και η πρόσβαση σε υπηρεσίες, η δημογραφική αλλαγή, τα γεωπολιτικά ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Αυτά τα ζητήματα, όπως περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση, θα φέρουν περισσότερες προκλήσεις για το μέλλον και για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.

Ενώ έχουν εντοπιστεί ζητήματα, η επίλυσή τους από άποψη πολιτικής φαίνεται αρκετά δύσκολη, γιατί δεν αντιστοιχούν όλα τα ζητήματα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. Κάθε τοποθεσία αντιμετωπίζει μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα. Επομένως, η χάραξη πολιτικής πρέπει να προσαρμοστεί σε κάθε τοποθεσία ξεχωριστά, ανάλογα με το πλαίσιο. Αυτός είναι ένας τομέας όπου είναι απαραίτητη η διασυνοριακή συνεργασία από όλους.

Μαζί με τα ζητήματα που προσδιορίστηκαν, ένα άλλο αποτέλεσμα της προαναφερθείσας έκθεσης είναι το GREEN PAPER για τη γήρανση που εγκρίθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021. Αυτό το έγγραφο ξεκινά μια συζήτηση για μια βιώσιμη και υγιή γήρανση πληθυσμού με έμφαση στην ενεργό-υγιή γήρανση και τη δια βίου μάθηση ως βασικούς πυλώνες .

Η ενεργός γήρανση μεταφράζεται σε έναν υγιή τρόπο ζωής για όλο τον πληθυσμό της ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της κοινωνικής και σωματικής δραστηριότητας. Η δια βίου μάθηση απαιτεί ότι οι άνθρωποι «χρειάζονται συνεχώς να αποκτούν και να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους για να παραμείνουν απασχολήσιμοι ή να επιτύχουν σε μεταβάσεις εργασίας». Κατά συνέπεια, η ΕΕ, παράλληλα με αυτούς τους πυλώνες, πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της συρρίκνωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω πρωτοβουλιών που φέρνουν περιθωριοποιημένες ομάδες στην αγορά εργασίας όπως γυναίκες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, «καθώς και να επεκτείνουν περεταίρω την εργασιακή ηλικία και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα». «Το έγγραφο τονίζει επίσης τη σημασία της βελτίωσης της ευημερίας μέσω της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών» Μάθετε περισσότερα για την Έκθεση στην Πηγή παρακάτω.

Πηγή άρθρου: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/690528/EPRS_STU(2021)690528_EN.pdf

Ακολούθησε το έργο MiCare project στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

https://www.facebook.com/MiCareProject  

https://twitter.com/micareproject

www.linkedin.com/company/micareproject/  

Keywords
Τυχαία Θέματα