Πολιτική αντιπαράθεση για μεταγωγή Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές

Στις αγροτικές φυλακές Βόλου μετήχθη το πρωί της Παρασκευής 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία υπάγεται στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι οι αγροτικές φυλακές, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αποτελούν σωφρονιστικά καταστήματα ανοικτού τύπου, στα οποία οι κρατούμενοι κυκλοφορούν και εργάζονται σε μεγάλη έκταση, στα κτήματα και τις κτηνοτροφικές μονάδες της φυλακής. Παράλληλα,

λόγω της συμμετοχής των κρατουμένων στις αγροτικές εργασίες, ο υπολογισμός των ημερομισθίων στην αγροτική φυλακή είναι ευνοϊκότερος.

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασθέντα σε 11 φορές ισόβια για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κύριε Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;».

Από την πλευρά του το Eλληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης παρείχε διευκρινίσεις για τη μεταγωγή Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων.

«Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα-βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της. Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές», αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα», καθώς και ότι «η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού».

Παράλληλα, σχετικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εν κρυπτώ μεταγωγή του Κουφοντίνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι «οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες».

Κλείνοντας, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει την απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνδέσει την εθνική τραγωδία των φονικών πυρκαγιών με τη μεταγωγή Κουφοντίνα ως «πράξη τυμβωρυχίας», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα