Πολιτικό όργανο διαβούλευσης για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας

Την ενεργοποίηση πολιτικού οργάνου διαβούλευσης επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας ανακοίνωσαν ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του Μιχάλης Γεωργάλλας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα την Αθήνα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα των δύο χωρών για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και των

τριμερών σχημάτων συνεργασίας στα οποία οι δύο χώρες μετέχουν. Παράλληλα, έγινε αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα PESCO, για τα αποτελέσματα της οποίας εκφράστηκε ικανοποίηση από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά το ζήτημα του Κυπριακού, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «η Τουρκία, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο δυναμιτίζει, με αναχρονιστικές αντιλήψεις και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, τις ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επανέλαβε, ωστόσο, την εκτίμηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών».

Παράλληλα, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου τόνισαν την αταλάντευτη αποφασιστικότητα των δύο χωρών για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Στα ευρύτερα ζητήματα, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην αγαστή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στο πολυτάραχο γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου».

Όπως είπε, στο πλαίσιο της απόφασης Αθήνας και Λευκωσίας για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου θα προβούν στην «σύσταση πολιτικού οργάνου διαβούλευσης, με στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης των δυο πλευρών το συντομότερο δυνατόν, για την ετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων».

Όσον αφορά τα τριμερή σχήματα συνεργασίας και την τετραμερή πρωτοβουλία με τη Γαλλία και την Ιταλία, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι. Παράλληλα, για την συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε το ιδιαίτερο ψηλό επίπεδο συνεργασίας σε τομείς ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, μέσω των προγραμμάτων της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας». Όπως είπε, οι δύο χώρες προτίθενται να αξιοποιήσουν και νέες προοπτικές που διανοίγονται, όπως για παράδειγμα στους τομείς κοινής προμήθειας στρατιωτικού υλικού, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής βιωσιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

«Είχαμε επίσης μια ιδιαιτέρως παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την αμυντική συνεργασία, που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με τις ΗΠΑ. Η Κύπρος στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και την επικείμενη ένταξή μας στο State Partnership Program με την εθνοφρουρά του New Jersey», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόσθεσε στα προαναφερόμενα ζητήματα την ευχή η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνεχισθεί και να διατηρηθεί, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου και επίλυσης των διαφορών, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα