Πολλαπλές αναστατώσεις
Διαγώνιες και… διασταυρούμενες αντιπαραθέσεις για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος
Εντάσεις στο εσωτερικό σκηνικό με εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες για την απόφαση τα Βουλής, ενώ το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ξεκαθαρίζει τη θέση του
Κάθετες, οριζόντιες και… διασταυρούμενες αναστατώσεις προκαλεί το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, με τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, αλλά και τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο να βρίσκονται εν αμφιβόλω, μετά την υπερβολική και αδικαιολόγητη αντίδραση της τ/κ πλευράς, η οποία έσπευσε, για προφανείς σκοπιμότητες, να αναδείξει σε μείζον θέμα την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για θεσμοθέτηση της συζήτησης του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία.
Η ακύρωση της χθεσινής συνάντησης των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ως επιστέγασμα των αθεμελίωτων τουρκικών αιτιάσεων, έχει επιτείνει έντονα το ήδη διαταραγμένο κλίμα των συνομιλιών, με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να σπεύδει σήμερα στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (στις 8.30 π.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο), όσο και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί (στις 11.30 στα κατεχόμενα), ενόψει της προγραμματισμένης αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία, ως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παραπέρα πορεία των πραγμάτων. Σ’ αυτήν, αναμένεται να προκύψει και το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Αν η ε/κ πλευρά δεν κάνει βήμα, τότε δεν υπάρχει νόημα για διαπραγματεύσεις», είχε δηλώσει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση της Πέμπτης το μόνο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η απόφαση της Βουλής, ενώ ήγειρε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον κ. Έιντε.
Προσπάθεια γεφύρωσης
Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις των δύο ηγετών, που δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο την τελευταία περίοδο, καθώς βασίζει πάρα πολλά στη μεταξύ τους χημεία, αλλά και στο «αμοιβαία θετικό πνεύμα» που επιδεικνύουν, ώστε να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας και βήματα προόδου.
Η Λευκωσία αξιολογεί με κάθε σοβαρότητα την τουρκική αντίδραση, εντάσσοντάς την στο ευρύτερο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων της Άγκυρας, που στην παρούσα συγκυρία φαίνεται να επιχειρεί κλιμάκωση της παρελκυστικής στάσης της στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της ΚΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα «ενοχλημένη» τόσο από το ύφος και τον τόνο της τουρκικής αντίδρασης, όσο και από την προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί να εμπλέξει στην κρίση τα ΗΕ, καλώντας τον κ. Έιντε να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην υπογράψει την απόφαση της Βουλής.
Σημειώνεται πως πρόκειται για Κανονισμό, ο οποίος δεν απαιτεί παρέμβαση ή επικύρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται κατευθείαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Μη ορθή στάση
Μη ορθή χαρακτήρισε την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί για ακύρωση της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Λευκωσίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Ακιντζί, εάν ήθελε, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αντίθετα είπε, ο κύριος Ακιντζί επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια.
Τόνισε ότι από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση.
Πολλαπλές διχοστασίες
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων προκαλεί αντιπαραθέσεις και διχοστασίες σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς, πέραν από σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, εξελίσσεται και σε αντικείμενο σύγκρουσης και στο εσωτερικό των δύο κοινοτήτων.
Στη Λευκωσία έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, από τη μια, και τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, από την άλλη, ενώ πυρά κατά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για τη στάση τους τόσο εντός Βουλής όσο και μετά την εκδήλωση των τουρκικών αντιδράσεων.
Το ΔΗΚΟ κατηγόρησε την Πινδάρου και την Εζεκία Παπαϊωάννου, ότι με τη στάση τους προκάλεσαν τις απαράδεκτες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, με τα δύο κόμματα να απαντούν στους ίδιους υψηλούς τόνους.
Δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής
Σε διάσκεψη Τύπου επί του ανακύψαντος ζητήματος, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επισήμανε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να καθορίζει τις όποιες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατόν «για να αποφεύγονται συγχύσεις και να μη δίνονται ευκαιρίες σε οποιονδήποτε για δημαγωγίες».
Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα απασχολήσει το σύνολο της Πολιτείας, Κυβέρνηση και Βουλή, σημείωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν διαφορετικές από αυτήν του ΔΗΣΥ προσεγγίσεις από τη συντριπτική τουλάχιστον πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο.
Απαράδεκτη συμπεριφορά
Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε το ζήτημα «άκαιρο», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την αντίδραση και τη συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων «να απαιτούν και να υποδεικνύουν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στη Βουλή τι πρέπει να κάνουν ως κράτος και ως Βουλή».
«Ενοχλούνται για μιαν απλή αναφορά σε ένα ειρηνικό, ιστορικό γεγονός και δεν κατανοούν πώς αισθάνεται ο κάθε Ελληνοκύπριος κάθε Ιούλιο με τις εκδηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα», είπε ο κ. Νεοφύτου.
«Εάν θέλουν άλλοθι για το Κυπριακό, άλλο ζήτημα», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, και σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει άλλο ελληνοκυπριακό κόμμα, το οποίο θεωρεί ως σωστές τις ερμηνείες και τις τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Αναφερόμενος στην αποχή του ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία σε σχέση με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, εξήγησε ότι «δεν είναι γιατί δεν έχουμε θέση επί των ιστορικών γεγονότων. Δεν αρνούμαστε την ιστορία, αλλά αυτό το ζήτημα υπερκαλυπτόταν από την 1η του Απρίλη. Ούτε και μπορούσε ο ΔΗΣΥ να καταψηφίσει για ένα ιστορικό γεγονός».
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θεωρεί πως οι αντιδράσεις των Τ/κ προκλήθηκαν από τις αντιδράσεις για το θέμα αυτό στην ε/κ πλευρά, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά.
«Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί ΔΗΚΟ»
Εξάλλου, σε απαντητική ανακοίνωσή του για τις κατηγορίες του ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την «προσπάθεια του ΔΗΚΟ να καταλογίσει ευθύνες στον Δημοκρατικό Συναγερμό ή στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τους ανυπόστατους και απαράδεκτους τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς», πέραν «κάθε λογικής» και «αχαρακτήριστη».
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες
Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό οδηγούνται σε αδιέξοδο εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων που θα ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία.
Παράλληλα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση Ακιντζί και της τ/κ πλευράς σε ό,τι αφορά το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, πυρά, ωστόσο, εξαπέλυσε και κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τη χθεσινή απάντηση στον Ακιντζί. Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε με την απάντηση του να έχτιζε γέφυρες αντί να τις γκρεμίζει, ενώ χαρακτήρισε την όλη στάση της Κυβέρνησης ως μη σοβαρή.
Να διαχωρίσει τη θέση του ο ΠτΔ
Εξάλλου, σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση έτυχε εκμετάλλευσης από την τ/κ Δεξιά και ακροδεξιά που διαφωνεί με λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.
«Αυτό, όμως, ήταν απολύτως αναμενόμενο να συμβεί. Το ζήτημα», υπέδειξε, «είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα για αντιμετώπιση της δυσάρεστης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι αρκετή η παραδοχή του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ότι αυτή η ενέργεια ήταν άκαιρη. Η αποχή του ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία, στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με θετική ψήφο».
Επιπρόσθετα, «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα επιτρέψει εκμετάλλευση της απόφασης για επίρριψη ευθύνης στην ε/κ πλευρά, επίσης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ο Πρόεδρος το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση και να αναλάβει πρωτοβουλία για ξεπέρασμα των δυσκολιών για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο Μ. Ακιντζί», τόνισε.
Απύθμενο θράσος
Την ίδια ώρα, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε «απύθμενο το θράσος της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, να κατηγορεί το ΑΚΕΛ, ότι προκάλεσε τις αντιδράσεις στην τουρκική πλευρά για το ενωτικό δημοψήφισμα. Είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής που έδωσε αφορμή για τις αδικαιολόγητες και απορριπτέες αντιδράσεις. Η απόφαση βεβαίως δεν θα λαμβανόταν, αν (και) η ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν συμπορευόταν με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ», επισήμανε.
«Υπέθαλψαν τις τουρκικές αντιδράσεις»
«Η αδικαιολόγητη στάση του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, αλλά και του ίδιου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι οποίοι αποφάσισαν να αναδείξουν σε μείζον θέμα μια καθ’ όλα νόμιμη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορά την παιδεία της ε/κ κοινότητας με βάση την αποκλειστική της αρμοδιότητα, υπέθαλψε τις προκλητικές τουρκικές αντιδράσεις για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις της τ/κ ηγεσίας και γενικά των Τουρκοκυπρίων στην απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προκλητικές και εξοργιστικές.
«Ο κ. Ακιντζί και η παράνομη "βουλή" δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, να πανηγυρίζουν για την τουρκοανταρσία, την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, χωρίς να υπολογίζουν, εάν η συμπεριφορά τους θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά αντιδρούν σε μιαν απλή αναφορά για ένα ιστορικό γεγονός, που αποτελεί μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Είναι εμφανές, ότι οι αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού επίρριψης ευθυνών στην πλευρά μας για το αδιέξοδο το οποίο παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις», σημειώνει το ΔΗΚΟ.
Εξάλλου, σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, επισήμανε ότι, διά του εκβιασμού που επιχειρεί ο κατοχικός ηγέτης, επιβεβαιώνεται η πλήρης ταύτιση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και η εξάρτηση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία.
Προσπάθεια επιβράδυνσης
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η κλιμακούμενη αρνητική στάση του κ. Ακιντζί είναι συνέχεια της προσπάθειας επιβράδυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών, η οποία στοχεύει είτε στην αποφυγή κατάθεσης συγκεκριμένων θέσεων που αφορούν τη διεθνή πτυχή, από την πλευρά της Τουρκίας, είτε στην προσπάθεια για την εξασφάλιση περαιτέρω ωφελημάτων στο πλαίσιο της διακυβέρνησης.
Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της τ/κ κοινότητας, η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι «στην ίδια λογική, πόση ευαισθησία θα πρέπει να επιδειχθεί από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και μετά την επίλυση, όπως διεκδικεί η τουρκική πλευρά, για τα προκλητικά συνθήματα στον Πενταδάκτυλο και τους προκλητικούς εορτασμούς τόσο για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 όσο και τους πανηγυρισμούς για την τουρκική εισβολή του 1974 και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους».
Αφορμή να κρύψουν την αδιαλλαξία τους
Η αφορμή που βρήκαν οι Τούρκοι για να κρύψουν την αδιαλλαξία τους, είναι γελοία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επισημαίνοντας ότι ο ΠτΔ από κοινού, εάν το επιθυμεί με το Εθνικό Συμβούλιο, θα πρέπει να επεξεργαστούμε, το ταχύτερο δυνατό, μέτρα αντίδρασης, να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την κήρυξη αδιεξόδου στις συνομιλίες.
Η ένταση της αντίδρασης της τ/κ πλευράς, καθώς επίσης και η έκταση των αντιδράσεων για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής σχετικά με την αναφορά και όχι τους εορτασμούς για το ενωτικό δημοψήφισμά, αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και της τ/κ ηγεσίας, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο πλέον από τον τρόπο που αντιδρούν, από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν στον διάλογο και ιδιαίτερα για τη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης, ότι για την Τουρκία "λύση" σημαίνει λύση τουρκικών προδιαγραφών. Διαφορετικά, η Τουρκία προτιμά, εάν δεν εξασφαλίσει μέσα από μια τουρκική λύση τον έλεγχο της Κύπρου, να παρατείνει την κατοχή και την διχοτόμηση».
Υποχωρήσεις και… αποθράσυνση
«Η τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, προσθέτοντας πως «η εμμονή Άγκυρας - Ακιντζί στην παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες μετά τη λύση, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της Γενεύης 2, δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαία δεν είναι και η ανάδειξη από πλευράς Ακιντζί ενός θέματος όπως η 15λεπτη διδασκαλία στα σχολεία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, σε μείζον. Όπως τυχαίες δεν είναι ούτε οι απειλές Ακιντζί για ναυάγιο των συνομιλιών».
Σύμφωνα με τον κύριο Παλλήκαρο, «εμμένουν, απειλούν, διότι η ίδια η ιστορία αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποδεικνύει πως αργά ή γρήγορα παίρνουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσα απαιτούν. Αυτό εκτιμούν ότι θα γίνει και τώρα».
Ανησυχία για τις αντιδράσεις
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία των πραγμάτων και τις αντιδράσεις των Τ/κ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας πως ένα ήσσονος σημασίας γεγονός έχει μετατραπεί από την τ/κ πολιτική ηγεσία σε τεράστιο ζήτημα.
Όπως δήλωσε, σε αυτό το ντελίριο των αντιδράσεων των Τ/κ συμμετέχουν όλα τα τ/κ πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα ο Τ/κ ηγέτης, και σημείωσε πως αυτές οι αντιδράσεις θα πρέπει όλους να προβληματίσουν, καθώς προκαλούν προβλήματα και στις συνομιλίες.
«Πρέπει να πέσουν γενικώς οι τόνοι, αν θέλουμε να έχουμε ένα κοινό μέλλον Ε/κ και Τ/κ και οι όποιες διαφορές προσέγγισης που όντως υπάρχουν σε διάφορα γεγονότα για την ιστορία της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία», είπε ο κ. Περδίκης.
Δεν είναι ανεκτές οι υποδείξεις
Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη και της κατά φαντασίαν κυβερνήσεώς του, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ανοικτές ούτε οι υποδείξεις του Μ. Ακιντζί, ούτε το αίτημα για παρέμβαση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ούτως ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
«Διερωτόμαστε, μήπως ο κατοχικός ηγέτης θα ήθελε να αναλάβει και την θέση του Υπουργού Παιδείας, για να μας καθορίζει τι θα πρέπει να διδάσκουμε στα σχολεία μας, ή ακόμα και να εισάγει και εορτές που συμβάλλουν στο θετικό κλίμα της επανένωσης, όπως η επέτειος της εισβολής, την οποία οι ίδιοι ονομάζουν "ημέρα απελευθέρωσης"», επισήμανε το ΕΛΑΜ.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μετώπου, Γεάδης Γεάδη, επισήμανε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΣ, επιβεβαιώνει ότι όλοι αποδέχθηκαν τη λύση ομοσπονδίας, πλην του ΕΛΑΜ.
Η θέση του Υπουργείου
Υπάρχει αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα ως ιστορικό γεγονός στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ιστορίας της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, προσθέτοντας ότι η ιστορική αναφορά για το ενωτικό δημοψήφισμα καλύπτεται και από την επέτειο της 1ης του Απρίλη και από την επέτειο για τα Οκτωβριανά που πέρασε στους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με εισήγηση του ΑΚΕΛ.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες, σε όλα τα επίπεδα, οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ υποστήριξε ότι «η ένωση είναι μια υπενθύμιση των δεινών των Τ/κ», μια «ιδέα εναντίον των Τ/κ και της ύπαρξής τους», προσθέτοντας ότι οι Τ/κ είναι ένας «λαός» που επιθυμεί διακαώς την ειρήνη.
Εξάλλου, οι συντεχνίες των Τ/κ εκπαιδευτικών, KTOEOS και KTOS, με ανακοινώσεις τους αντιδρούν στην απόφαση της Βουλής για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, και καλούν τους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί να επιδείξουν πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού.
Χαρακτηρίζουν, δε, προβοκάτσια την ενέργεια του «φασιστικού» -όπως αναφέρεται- ΕΛΑΜ να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση, την περίοδο που οι προσπάθειες για λύση έχουν εντατικοποιηθεί.
Από πλευράς του, ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ανέφερε ότι η απόφαση της Βουλής δημιουργεί αρνητικότητα και στις συνομιλίες και στην ειρήνη, ενώ πρόσθεσε ότι η 20ή Ιουλίου δεν συγκρίνεται με το ενωτικό δημοψήφισμα.
Τον ΠτΔ για τη στάση του στο θέμα επέκρινε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ επικρίσεις κατά του Μ. Ακιντζί εξέφρασε ο ηγέτης του κόμματος «Αναγέννηση», Ερχάν Αρικλί, εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή του ήπια και απογοητευτική.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ιδανικό σνακ για να κάψετε λίπος
- Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Δείτε από τι κινδυνεύετε
- Ο δράστης έδειρε άγρια τον Αρχιμανδρίτη στο Γέρακα
- Οι συγγενείς της απατημένης νύφης έκαναν τσακωτό τον ερωτύλο σύζυγο και τον έκαναν τόπι στο ξύλο
- Ο απαράδεκτος χαρακτηρισμός της Φώφης Γεννηματά
- Το θρυλικό Nokia 3310 βγαίνει πάλι στην αγορά
- Έρχεται μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων;
- 15 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Μπενφίκα-Ντορτμουντ 1-0: Ήρωας ο Μήτρογλου! (video)
- Συνέχεια στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δείτε τον καιρό
- Τουρκία: Άνευ σημασίας, απαράδεκτες οι αναφορές Αναστασιάδη
- Ο Άγιος Βαλεντίνος Ντι Μαρία και η εξευτελιστική τεσσάρα!
- Και όμως, ο ΔΗΣΥ έγινε ΑΚΕΛ...
- Η αντίδραση Ακιντζί φανερώνει απώτερες προθέσεις
- Νικήτρια η ΕΝΠ κόντρα στην ΕΘΑ
- Άρης: «Αναπνέει» ελεύθερα
- Τρεις «πονοκέφαλοι» για τον Μπέντο
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Παραλίμνι: 35χρονη συνελήφθη για υποθέσεις κλοπής
- Υψηλές βλέψεις
- Το ενδιαφέρον στην «Allianz Arena»
- Τρεις «πονοκέφαλοι» για τον Μπέντο
- Απαράδεκτες συνθήκες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας
- Κενές θέσεις για έναν Πρέσβη και τέσσερεις Ακολούθους
- Ο Δήμος Λευκωσίας πλήρωσε για τα κλαπέντα
- Πρωτότυπο καρναβαλίστικο πάρτι: Το Retro δεν θέλει μέτρο!
- Οι προτεραιότητές μας στην Ε.Ε.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κριθαράκι με ψητή γαλοπούλα και μέλι
- Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Μου λείπει κάθε τέτοια μέρα εκείνο το τριαντάφυλλο του μπαμπά μου»
- Σημαντικές επιβαρύνσεις για 40.000 παλαιούς μηχανικούς - Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ
- Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
- Η Ινδία εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους στο διάστημα
- Στην Αθήνα σε ρόλο.. πυροσβέστη ο Μοσκοβισί
- Μοσκοβισί: Μπορούμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου
- Αλλάζουν όλα στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών