Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για νέα έρευνα στη ΣΚΟΚ από Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα να διατάξει νέα έρευνα για ατασθαλίες στην Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ευθύμιος Ευθυμίου, υπάρχει ενδεχόμενο την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή να διατάξει νέα

έρευνα για τη ΣΚΟΚ που θα αφορά άλλα θέματα, πέρα από αυτά τα οποία ήδη ερευνά η Επιτροπή, τα οποία και πάλι σχετίζονται με διαφθορά. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 σε ό,τι αφορά τη ΣΚΟΚ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της συρραφής του τελικού πορίσματος, το οποίο και θα είναι έτοιμο σε περίπου 20 μέρες.

Αυτά αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τα ευρήματα των εκθέσεων του εσωτερικού και διαχειριστικού ελέγχου των αθλητικών ομοσπονδιών που επιχορηγούνται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε ότι ο ΚΟΑ θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο υπό την επίβλεψη του ΥΠΑΝ για πάταξη της «συγγενοκρατίας και κουμπαροκρατίας» στον Αθλητισμό έτσι ώστε οι αθλητικές ομοσπονδίες να λειτουργούν δημοκρατικά, σωστά και οι επιχορηγήσεις να πηγαίνουν στους αθλητές που προάγουν τον αθλητισμό.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ο κ. Κουλίας κάλεσε τον Αντιπρόεδρο της να καταθέσουν ως Επιτροπή στη Βουλή κατάλογο με τις τροποποιήσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να επιτελέσει απρόσκοπτα τον ρόλο και την αποστολή της.

Ο εκ των εισηγητών της εγγραφής και συζήτησης του θέματος, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, υπενθύμισε ότι η Βουλή έχει δεσμεύσει το 50% του κονδυλίου που αφορά την επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με ευρήματα των ελέγχων του ΚΟΑ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, «δεν υιοθετείται ο Κώδικας Χρηστής Διακυβέρνησης του ΚΟΑ που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν εφαρμόζεται η αρχή για τα 10 χρόνια θητείας των μελών διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών, εντοπίζονται ή απουσιάζουν δελτία πληρωμών, που έχουν γίνει από ομοσπονδίες, εντοπίζονται κενά στις διαδικασίες έγκρισης για τους αθλητές εθνικών ομάδων και εξειδικευμένες προετοιμασίες αθλητών, δεν εντοπίζονται πρακτικά συνεδριάσεων των τεχνικών επιτροπών, των επιτροπών αγώνων, των επιτροπών ανάπτυξης», ενώ έκανε λόγο και μια σειρά από άλλα ευρήματα που όλα μαζί, όπως είπε, «θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν όλους και να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης του ΚΟΑ από τις ομοσπονδίες, ωστόσο τίποτε δεν ήρθε ενώπιον της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης μίλησε για ανομοιομορφία σε ό,τι αφορά τις μισθοδοσίες του προσωπικού στις αθλητικές ομοσπονδίες, κάνοντας λόγο για καταγγελίες που έχει ενώπιον του σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει γραφέας αθλητικής ομοσπονδίας με απολαβές €42.000 ετησίως την ίδια ώρα που γραφέας μιας άλλης ομοσπονδίας λαμβάνει μισθό €10.000 ετησίως».

Κατά την τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, υποδεικνύοντας ότι το ΔΣ και οι υπηρεσίες του ΚΟΑ προσπαθούν με πάρα πολλούς τρόπους να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα. Ειδικότερα για τη ΣΚΟΚ ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ο ΚΟΑ που παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ έκανε λόγο και για άλλες καταγγελίες που εξετάζονται από την (εσωτερική) Επιτροπή Ελέγχου του ΚΟΑ.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη σοβαρότητα σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΟΑ αποφάσισε όπως ο Πρόεδρος του Οργανισμού να προεδρεύει της Επιτροπής Ελέγχου», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι ο ΚΟΑ δεν αφήνει καμία περίπτωση καταγγελίας, είτε ανώνυμης είτε επώνυμης, που να μην τη διερευνά εξονυχιστικά.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι ο ΚΟΑ έχει ήδη παραπέμψει στην Ελεγκτική Υπηρεσία μερικές προβληματικές περιπτώσεις, καθώς το εύρος των αναφορών που περιλαμβάνονταν στη σχετική έκθεση εξωτερικού ελεγκτικού οίκου επέβαλλαν όπως αυτές διερευνηθούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σημείωσε επίσης ότι ο ΚΟΑ, η Επιτροπή Ελέγχου του ΚΟΑ συγκεκριμένα, έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση συγκεκριμένης ομοσπονδίας υπό τον έλεγχο του ενώ υπάρχουν ομοσπονδίες από τις οποίες ο ΚΟΑ έχει πάρει και την αθλητική διαχείριση. «Είναι πράγματα τα οποία δεν λέμε έξω, δεν δημοσιοποιούμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο ΚΟΑ έχει επιπρόσθετα θέσει στη διάθεση των αθλητικών ομοσπονδιών και Κεντρικό Λογιστήριο.

Είπε ακόμη ότι ο έλεγχος των ομοσπονδιών από τον ΚΟΑ συνεχίζεται και πως στο πλαίσιο αυτό έχει παραχωρηθεί σε κάποιες ομοσπονδίες ένα χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθούν σε κάποια ευρήματα, τα οποία δεν αφορούν ωστόσο θέματα οικονομικών ατασθαλιών. «Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να καλύψουμε οποιονδήποτε κάνει απατεωνιές με το δημόσιο χρήμα», τόνισε.

Είπε ακόμη ότι ο ΚΟΑ έχει εφαρμόσει τον  Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης πλήρως μετά το πέρας της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ξεκαθαριστεί προς τις ομοσπονδίες πως όποια δεν συμμορφώνεται με τον εν λόγω Κώδικα δεν πρόκειται να λάβει επιχορήγηση. Παράλληλα, ο ΚΟΑ έχει ετοιμάσει πρότυπο καταστατικό, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς τις ομοσπονδίες για να το εφαρμόσουν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανομοιομορφίας στη μισθοδοσία προσωπικού στις ομοσπονδίες, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ αναγνώρισε την ύπαρξη αυτού του προβλήματος, υποδεικνύοντας πως ο ΚΟΑ ανέθεσε σε εξωτερικό οίκο την ετοιμασία μελέτης για το θέμα της μισθοδοσίας, σύνοψη της οποίας έχει ήδη κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Εξήγησε ότι ο ΚΟΑ θα προσπαθήσει στη βάση αυτής της μελέτης και σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, να ρυθμίσει το θέμα αυτό, έτσι ώστε σε χρονικό διάστημα 2-3 ετών να αρθούν τουλάχιστον οι όποιες αδικίες. «Υπάρχουν οι ευνοούμενοι ασφαλώς, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι αδικημένοι», τόνισε σχετικά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Νέοφυτος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΥΠΑΝ αντιλαμβάνεται το ρόλο του στο εν λόγω ζήτημα ως εποπτικό και προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ύπαρξης ενός μηχανισμού ελέγχου εκ μέρους του ΚΟΑ. «Αν ο ΚΟΑ παρουσιάσει στο ΥΠΑΝ έναν μηχανισμό βάσει του οποίου ο τρόπος με τον οποίο κατανέμει τις χορηγίες βασίζεται σε ένα σύστημα που επιτρέπει πράγματι τον έλεγχο, τότε το ΥΠΑΝ θα εξετάσει περιπτώσεις δειγματοληπτικά εφόσον δημιουργηθεί θέμα με κάποιες από τις ομοσπονδίες», είπε, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο το ΥΠΑΝ είναι ικανοποιημένο με τη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει ο ΚΟΑ.

Ανέφερε ακόμα σε ό,τι αφορά τις προβληματικές περιπτώσεις ομοσπονδιών πως το ΥΠΑΝ βρίσκεται σε αναμονή της κατάληξης των περιπτώσεων αυτών.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ευθύμιος Ευθυμίου υπενθύμισε ότι η Επιτροπή είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2022 μια μεγάλη έρευνα σε ό,τι αφορά τη ΣΚΟΚ, υποδεικνύοντας ότι αυτή η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της συρραφής του τελικού πορίσματος το οποίο και θα είναι έτοιμο σε περίπου 20 μέρες.

Ο κ. Ευθυμίου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι μετά από νέες καταγγελίες που υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής και πάλι σε ό,τι αφορά τη ΣΚΟΚ, υπάρχει ενδεχόμενο την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή να διατάξει νέα έρευνα για τη ΣΚΟΚ που θα αφορά άλλα θέματα τα οποία και πάλι σχετίζονται με διαφθορά. «Το πιθανότερο με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει κοντά μας είναι να ξεκινήσει νέα έρευνα», είπε ενώ έκανε λόγο και για καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Επιτροπή και για άλλες ομοσπονδίες πέραν της ΣΚΟΚ, με την Επιτροπή να αξιολογεί αυτή τη στιγμή τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Γιώργος Στυλιανού (Γραφείο Γενικού Εφόρου Σωματείων) σημείωσε ότι ο Γενικός Έφορος Σωματείων έχει εντοπίσει δύο περιπτώσεις αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες είναι και εγγεγραμμένες ως σωματεία και έχουν ως εκ τούτου διπλή νομική προσωπικότητα και εξήγησε ότι όταν ο Γενικός Έφορος Σωματείων εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις, τότε οι ομοσπονδίες διαγράφονται από το μητρώο σωματείων και μεταφέρονται αποκλειστικά υπό τη δικαιοδοσία του ΚΟΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν έχουν ουσιαστική συμμετοχή στον εντοπισμό ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν πίσω από τον μανδύα σωματείων και διεκδικούν χορηγίες εις βάρος άλλων σωματείων που λειτουργούν αμιγώς ως σωματεία.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι ο ΚΟΑ τα τελευταία χρόνια έχει στήσει ένα σωστό μηχανισμό για έλεγχο της καταβολής των χορηγήσεων και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται αυτές τις χορηγήσεις οι αθλητικές ομοσπονδίες. Η κ. Ορφανίδου είπε ότι υπήρξαν διάφορα προβλήματα που τέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου αναφορικά με κακοδιαχείριση από κάποιο αριθμό ομοσπονδιών και ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι διαδικασίες και ο έλεγχος να γίνεται σωστά ούτως ώστε να μην καταχράται κανένας τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

«Την ίδια ώρα ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να συμβάλουμε θετικά σε οποιοδήποτε κενό που υπάρχει νομοθετικά για να μπορέσουμε να εντείνουμε, να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτό τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται, επαναλαμβάνω, προς όφελος του κάθε πολίτη», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι έλεγχοι του ΚΟΑ στις αθλητικές ομοσπονδίες καταδεικνύουν φαινόμενα ασυδοσίας, διαπλοκής, σύγκρουσης συμφερόντων και επιβεβαιώνουν ότι σε κάποιες ομοσπονδίες διατηρούνται βασίλεια, κατεστημένα, αποστήματα που πρέπει να διαλυθούν.

Πρόσθεσε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο ΚΟΑ θα πρέπει να περάσει από τις διαπιστώσεις στις πράξεις, εφαρμόζοντας το πρώτο άρθρο του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης που προνοεί ολική ή μερική αποκοπή της κρατικής χορηγίας στις αθλητικές ομοσπονδίες που δεν συμμορφώνονται με τον Κώδικα, αλλά και ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή του Κώδικα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι εντοπίζονται πάρα πολλά προβλήματα και πως υπάρχει ζήτημα κακής διαχείρισης των φορολογουμένων πολιτών από τις αθλητικές ομοσπονδίες. «Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τον έλεγχο και την άσκηση πίεσης έτσι ώστε να βελτιωθεί και να καταστεί παραδειγματική η διαχείριση αυτών των χρημάτων από τις αθλητικές ομοσπονδίες», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως ο ΚΟΑ έχει τεθεί προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά το όλο θέμα και αναμένεται πλέον το επόμενο διάστημα όπως υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις του.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε τέλος ότι ο έλεγχος είναι ελλιπής με κύριο άξονα τη σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού στο τμήμα που ελέγχει τις ομοσπονδίες και ότι ζητήθηκε επανειλημμένα όπως ο ΚΟΑ ενισχύσει το τμήμα εσωτερικού ελέγχου, ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής και εξονυχιστικός έλεγχος στη διάθεση των τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται από τον ΚΟΑ στις Ομοσπονδίες, χρήματα δηλαδή που δίνονται από τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη.

Είπε ακόμη σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού πως είναι πολύ παράξενο και πρωτοφανές μέσα στον νόμο και το διορισμό της Επιτροπής να μπαίνει μέγιστος αριθμός συνεδριάσεων και πρόσθεσε πως η Επιτροπή χρειάζεται και επιπρόσθετο προσωπικό, αλλά και να προχωρήσει ο διορισμός του πέμπτου μέλους για να είναι σωστή η σύσταση της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα