Πολύωρα τα τετ-α-τετ της Λουτ την πρώτη ημέρα επαφών

Σημείο προς σημείο, για το κεκτημένο και τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο στο Κραν Μοντανά αλλά από πολύ πιο πριν, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Μοντ Πελεράν ενημέρωσε, σύμφωνα με προεδρικές πηγές, την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να παραθέσει και να δώσει στην Αμερικανίδα και σχετικά έγγραφα προτάσεων, περιλαμβανομένου και αυτού που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ετοίμασαν με τα 103 σημεία διαφορών πέραν από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα

με κυβερνητικές πηγές, ο κύριος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο Γκουτέρες επιχειρηματολογώντας γιατί οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που διακόπηκαν στο Ελβετικό θέρετρο.

Κομβικό ρόλο στην επιχειρηματολογία του είχε, όπως πληροφορούμαστε, η αναφορά του ιδίου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου του 2017, με βάση την οποία η ασφάλεια είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό βεβαίως αφορά στην Ε/κ πλευρά που λίγο πολύ γνωρίζαμε τι θα ήγειρε, ωστόσο το ζήτημα είναι πως προσέγγισε τα πράγματα η κυρία Λουτ δεδομένου μάλιστα ότι η συνάντηση κράτησε δυόμισι ώρες.

Επί τούτου, εντύπωση προκάλεσε η διάρκεια του τετ α τετ όπως και το γεγονός πως η Αμερικανίδα επέλεξε να είναι απολύτως μόνη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Σίγμα ότι δεν θέλει να έχει υποβολές από τον οποιονδήποτε της ομάδας Κυπριακού του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά τη διάρκεια, είναι αυτονόητο ότι η λα Λουτ ρίχθηκε με τη μία στα βαθιά, έχοντας μάλιστα μπροστά της έγγραφο με διάφορα σημεία κυρίως από το πλαίσιο Γκουτέρες για τα οποία έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Η κυρία Λουτ εμφανίστηκε πολύ διαβασμένη και με πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση επί των πραγμάτων, περιοριζόμενη στο να ακούει και να ζητεί διευκρινίσεις.

«Ήλθα για να ακούσω και να μεταφέρω στον ΓΓ» φέρεται να είπε σημειώνοντας μάλιστα, ως ένα μήνυμα και προς τις δύο πλευρές, ότι αυτή δεν είναι ώρα για δηλώσεις, ζητώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς χρόνο και χώρο για τη διπλωματία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα φέρεται να είπε πως δεν πρόκειται να μεταφέρει ένθεν και ένθεν απόψεις αλλά να ακούσει για να σχηματίσει τη δική της άποψη.

Σε ό,τι αφορά στις διευκρινίσεις που ζητούσε ήταν σαφές στον Πρόεδρο και τον διαπραγματευτή ότι η Αμερικανίδα γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα κλειδιά, ποια είναι τα σημεία τριβής και που θα παιχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ φέρεται να γνωρίζει πως το πιο κρίσιμο από όλα είναι αυτά που θα ακούσει από την Τουρκία.

Εξάλλου, σε γραπτή αλλά και λιτή δήλωση του για τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι Κυβερνητικός «στο πλαίσιο της συνάντησης, και σε συνέχεια της επιθυμίας του ΓΓ να πληροφορηθεί ποια είναι η στάση των εμπλεκομένων μερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις και τη θετική προσέγγιση της πλευράς μας, προσδοκώντας ότι με ανάλογη θετική στάση της τουρκικής πλευράς θα καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση».

Πάντως, η συνάντηση Λουτ – Ακιντζί λαμβάνει πλέον δευτερεύουσα σημασία ενόψει του γεγονότος ότι αυτή την ώρα ο κατοχικός ηγέτης ενημερώνει τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έσπευσε στα κατεχόμενα για να χαράξει γραμμή.

Σε επικοινωνία που είχαμε με Τ/κ συνάδελφο, εξέφρασε την έκπληξη του γιατί μετά τη συνάντηση όχι μόνο δεν υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις αλλά ούτε καν ενημέρωση του τύπου για όσα έλαβαν χώρα στη συνάντηση.

Κάτι που έχει βεβαίως εξήγηση, η οποία ακούει στο όνομα «Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Είναι σαφές στην αντίληψη όλων, όχι μόνο στην Ε/κ πλευρά αλλά κυρίως στις τάξεις των Τ/κ δημοσιογράφων, ότι η μη τοποθέτηση, ούτε καν ενημέρωση από τον κατοχικό ηγέτη είναι ακριβώς γιατί δεν μπορεί να πει οτιδήποτε πριν συνεννοηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Σίγμα πως όπως πλέον εκτυλίσσονται τα γεγονότα πολύ πιο κρίσιμα είναι τα όσα θα λεχθούν στην αυριανή κοινή συνέντευξη τύπου του κατοχικού ηγέτη με τον κύριο Τσαβούσογλου, στις έντεκα το πρωί, παρά τα όσα ο Ακιντζί είπε, μετέφερε ή ισχυρίστηκε στην κυρία Λουτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα