Πολυβίου: Δε θα υπάρχει επιστροφή όταν καταλήξουμε σε λύση

Την εκτίμηση ότι δεν είμαστε κοντά σε λύση εξέφρασε ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, Πόλυς Πολυβίου. Την ίδια ώρα τονίζει πως όταν καταλήξουμε σε λύση δε θα υπάρχει, πλέον, επιστροφή. Δεκτικός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέει, διαψεύδοντας τα περί αντιθέτου.

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα για το πρόσωπό του αλλά και τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έδωσε ο Πόλυς Πολυβίου.

Μιλώντας

στο Πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο σύμβουλος του Προέδρου χαρακτήρισε την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού ως ένα «πολύ πολύ δύσκολο εγχείρημα για πολλούς και διάφορους λόγους» τονίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν είμαστε κοντά, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει. Υπάρχουν συγκλίσεις σε πολλά θέματα, όπως η οικονομία και η ΕΕ και άλλα σοβαρά θέματα», είπε.

Μετά τη λύση δεν υπάρχει επιστροφή

Ο Σύμβουλος του Προέδρου πήγε ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος είναι δύσκολη επειδή «όταν καταλήξουμε σε λύση, δε θα υπάρχει, πλέον, επιστροφή». Επομένως, είπε, πρέπει να επιτύχουμε κάτι το οποίο να είναι βιώσιμο.

Έμφαση στο θέμα της διακυβέρνησης

Ειδικότερα, εξήγησε πως όλες του οι ανησυχίες εστιάζονται πρωτίστως στο θέμα της διακυβέρνησης, διότι χωρίς ικανοποιητικό και βιώσιμο σύστημα όλα τα ενδεχόμενα θα καταρρεύσουν και τότε τα πράγματα δε θα είναι αναστρέψιμα.

Το περιεχόμενο των επιστολών

Αποκάλυψε, ακόμη, ότι τους τελευταίους δύο μήνες έγραψε τρία ηλεκτρονικά μηνύματα για διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης, που έστειλε στα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας, από σεβασμό, αβρότητα και καθήκον. Οι επιστολές, σύμφωνα με τον ίδιο, περιέχουν εισηγήσεις, προβληματισμούς, ενδοιασμούς, διαφωνίες, «αλλά όλα στα πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της βοήθειας που πρέπει να δώσουμε όλοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Έντονος ήταν σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των θέσεων και εκτιμήσεών του. «Δε με ενοχλεί η δημοσιοποίηση, αλλά ο θόρυβος που γίνεται, διότι όλα αυτά αποτελούν αποφυγή του πραγματικού θέματος, που είναι η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Δεν εκφράζω απόψεις για εντυπώσεις, αλλά για να βοηθήσω στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Δεν ελέγχω εγώ την εκμετάλλευση τους από τον α και τον β, ο διάλογος είναι θεμιτός και οι ανησυχίες είναι θεμιτές και δικαιολογημένες και η προσπάθεια όλων είναι να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο να καταλήξουμε σε σχέδιο, το οποίο να μπορέσει να θέσει ενώπιον του λαού».

Είπε μάλιστα ότι δεν πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού σχέδιο το οποίο να μην είναι ικανοποιητικό, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δε θα πρέπει να γίνει αποδεκτό.

Δύσκολο εγχείρημα

Ακολούθως, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η παράθεση συγκεκριμένων απόψεων «έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως το θέμα των ημερών, ενώ έπρεπε όλοι να επικεντρωθούμε στο πώς να προκύψει μία βιώσιμη λύση, κάτι που είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα».

Δεκτικός ο Πρόεδρος

Με θετικό τρόπο μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε «δεκτικό». Συγκεκριμένα, ο κ.Πολυβίου είπε για τον Πρόεδρο τα εξής:

«Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα διακυβέρνησης είναι βιώσιμο. Αυτό προσπαθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι απόλυτα δεκτικός σε άλλες απόψεις, κριτική και σε έκφραση αντίθετης άποψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει, δέχεται απόψεις. Τον είδα πολλές φορές ν’ αλλάζει άποψη ή να διαφοροποιεί άποψη. Η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος δεν ακούει επειδή τα έχει αποφασίσει όλα, δεν είναι δική μου εντύπωση. Υπάρχει απόλυτο δικαίωμα στην κριτική. Κάποιες από τις παρατηρήσεις μου έχουν ληφθεί υπόψη. Μία από τις θέσεις μου για τη δικαστική εξουσία έγινε αποδεκτή. Άλλες θέσεις δεν έγιναν αποδεκτές, για λόγους που ο Πρόεδρος θεωρεί σημαντικούς.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν είναι μηχανική η διεργασία. Πολλές φορές γίνονται μακρές συζητήσεις επί διαφόρων θεμάτων, άλλοτε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλοτε όχι, διατυπώνονται απόψεις από όλους, κάποτε έντονες, ο Πρόεδρος ακούει και ποτέ δεν εμπόδισε κάποιον να εκφράσει τη θέση του».

Ο κ.Πολυβίου σχολίασε και τα του Σχεδίου Ανάν:

“Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές δικλείδες, τις οποίες λέμε και λέμε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία τους κάποτε. Τίποτα δε συμφωνείται, εκτός κι αν συμφωνηθούν όλα και την τελική λέξη θα την έχει ο λαός. Ένα από τα τεράστια λάθη του σχεδίου Ανάν είναι ότι δεν υπήρξε μακρύς διάλογος, περίπου ενός ή δύο μηνών, μεταξύ του σχεδίου και της ψήφισής του. Θα πρέπει ο λαός να καταλάβει ότι δε θα υπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο, θα υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο το καλύτερο θα είναι να είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η βιωσιμότητα της λύσης. Θα μπει σε εφαρμογή μία νέα τάξη πραγμάτων. Εμείς ορθά λέμε ότι το κράτος θα παραμείνει το ίδιο, το κράτος που δημιουργήθηκε το 1960, απλώς θα υπάρχει μετεξέλιξη. Θα υπάρχουν νέοι Θεσμοί και θα καταργηθούν τα κυβερνητικά σχήματα”.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξει μία βιώσιμη κυβέρνηση, επανέλαβε ακολούθως.

Keywords
Τυχαία Θέματα