«Πόρτα σε ΕΕ άνοιξε η Κύπρος σε μεγιστάνα μέσω διαβατηρίου»

Με νεότερο δημοσίευμα της η βρετανική Guardian, με τίτλο «Στην πώληση η ευρωπαϊκή υπηκοότητα- Ρώσος ολιγάρχης αγόρασε κυπριακό διαβατήριο», επανέρχεται στο θέμα των κυπριακών διαβατηρίων με το παράδειγμα της παροχής υπηκοότητας με αμφιλεγόμενο τρόπο, όπως τον χαρακτηρίζει, στον Ρώσο μεγιστάνα αλουμινίου Ολέγκ Ντεριμπάσκα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι Ντεριμπάσκα είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που είχαν υποβάλει αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως η περίπτωση

του είναι «ιδιαίτερη», αφού όπως αναφέρεται, η πρώτη προσπάθεια του μεγιστάνα να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα δεν είχε επιτυχία.

Μάλιστα επικαλείται σχετικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του για την αποτυχημένη προσπάθεια.

Όμως, ζητήθηκε από τον Ντεριμπάσκα να υποβάλει εκ νέου την αίτησή του λόγω μιας προκαταρκτικής εξέτασης των υποθέσεων του στο Βέλγιο. Η έρευνα σταμάτησε το 2016.

Τότε, το Υπουργικό Συμβούλιο προώθησε το αίτημα προς εξέταση στο ΥΠΕΞ, πριν ληφθεί η απόφαση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με την Guardian, το όνομα του Ντεριμπάσκα εμφανίζεται σε έγγραφο του ΥΠΕΞ ως ένας από τους με τους δικαιούχους για υπηκοότητα το οποίο διέρρευσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ντεριμπάσκα εμφανίζεται σε λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ως ένας από τους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος φαίνεται ότι έχει αρνηθεί επίσης τους ισχυρισμούς ότι λειτούργησε ως «κανάλι» μεταξύ του Κρεμλίνου και της καμπάνιας του Τραμπ.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εφημερίδα Guardian σε δημοσιεύματα της συχνά κάνει λόγο για Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που κατηγορούνται στη χώρα τους για διαφθορά κι έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκή υπηκοότητα μέσω της Κύπρου.

Από την άλλη το Υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι με τη συνδρομή και της Ιντερπόλ αλλά και εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως πολλές χώρες της ΕΕ τρέχουν παρόμοια επενδυτικά σχέδια, ωστόσο τα κριτήρια διαφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα