Πώς είδαν τα κόμματα την ομιλία ΠτΔ στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Με 13 σημεία απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις τουρκικές προκλήσεις από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις σχολιάζοντας αλλά και κρίνοντας τις αναφορές του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση.

Διαβάστε επίσης: ΓΣ ΟΗΕ: Τα 13 σημεία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το ΔΗΣΥ

Στήριξη και ικανοποίηση για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, εξέφρασε ο ηγέτης

του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε με «απόλυτο τρόπο» πως δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πέραν τις διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στη Γενική Συνέλευση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο προγεύματος εργασίας με την οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Φανερωμένη.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «με απόλυτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, παρά το συμφωνημένο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και απευθύνθηκε στους Τ/κ ότι από τη στιγμή που βρεθεί η στρατηγική συμφωνία για τον μετασχηματισμό και την εξέλιξη από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος να νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια στο μεταβατικό στάδιο και με βάση του Σύνταγμα του ‘60.
«Αυτό που, ήταν και παραμένει, η προμετωπίδα όλων των αγώνων, όλων των κυβερνήσεων ότι δεν διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μετεξελίσσεται από ενιαίο σε διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτοντας 13 σημεία για τις πραγματικότητες επί του εδάφους, «κατέδειξε αυτό που είναι γνωστό και στην Κύπρο και παγκόσμια, ότι τα αίτια γιατί υπάρχει σήμερα αυτή η κατάσταση στην Κύπρο είναι λόγω της τουρκικής εισβολής και της προκλητικότητας».

Το ΑΚΕΛ

«Ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ την επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο και σε άλλα κράτη της περιοχής μας, την απαράδεκτη αξίωση της για λύση δύο κρατών στο νησί μας αλλά και την απόπειρα της να αφομοιώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κάθε διεθνές βήμα πρέπει να αξιοποιείται για να ασκείται πίεση στην κατοχική δύναμη να τερματίσει τις παρανομίες της και ταυτόχρονα, να καλείται η διεθνής κοινότητα να θέσει πραγματικά τον Ερντογάν ενώπιον των ευθυνών του», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Πρόσθεσε πω, « την ίδια ώρα, έχουμε την άποψη ότι η τοποθέτηση του Προέδρου έπρεπε να συμπληρώνεται με πρόταση για άρση του αδιεξόδου που να ανταποκρίνεται σε αυτά που αναμένει ο ΟΗΕ. Αντί τούτου όμως, ο κ. Αναστασιάδης επανάφερε ιδέες που εκφεύγουν από το πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως η περιβόητη πρόταση για επιστροφή των Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960. Έθεσε επίσης εκ νέου τις ιδέες του οι οποίες αναιρούν βασικές συμφωνηθείσες συγκλίσεις (αποκεντρωμένη, κοινοβουλευτικό σύστημα), κάτι που συγκρούεται με τη διακήρυξη του ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με δεδομένες τις συγκλίσεις».
«Άμεσος και επιτακτικός στόχος είναι να αναχαιτιστεί η απόπειρα της κατοχικής δύναμης να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου, επιβάλλοντας τετελεσμένα και επιχειρώντας να αχρηστεύσει τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Για να αποτρέψουμε την τουρκική μεθόδευση απαιτείται συνέπεια της πλευράς μας στα συμφωνηθέντα και πειστικές πρωτοβουλίες», αναφέρει τέλος.

Η ΕΔΕΚ

Με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως η λύση ΔΔΟ είναι ρατσιστική και ως εκ τούτου για την ΕΔΕΚ δεν είναι αποδεκτή, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ .

Σημειώνει πως, η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε μεγάλο κόστος για να είναι μέλος της ΕΕ και για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε λύση δεν κατοχυρώνει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οδηγεί σε γεωγραφικό και εθνοτικό διαχωρισμό δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αναφέρει τέλος.

Το ΕΛΑΜ

Αρκετές από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ορθές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ.
Σημειώνει πως, ωστόσο η εμμονή στον ρατσιστικό διχοτομικό διαχωρισμό του νησιού, όπως ορίζει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, την οποία απέρριψε ο λαός, είναι εσφαλμένη, καταδικαστέα και επικίνδυνη, αφού οδηγεί σε σταδιακό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναλαμβάνουμε ότι η μόνη σωστή λύση του Κυπριακού είναι το ενιαίο κράτος, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση, αναφέρει τέλος στην ανακοίνωση.

Η ΔΗΠΑ

«Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κρίνεται ως εύστοχη» αναφέρει σε ανακοίβνωσή της η ΔΗΠΑ.

«Η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως όφειλε, έδωσε τις αναγκαίες απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προκλητικά και ανερυθρίαστα, επιμένει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα ως διαπρύσιος κήρυκας της απαράδεκτης λύσης των δύο κρατών. Χαιρετίζουμε επίσης τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με την οποία δηλώνει την αποφασιστικότητα του, να εργαστεί για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου 2019», αναφέρει.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως «με ικανοποίηση σημειώνουμε τη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μόνο ένα σχέδιο όσον αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι, η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία».

«Την ίδια ώρα, καταγράφουμε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η πρόσκληση του προς τους Τουρκοκύπριους για μια mutatis mutandis επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, δεν συνιστά αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά υποβάλλεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας και μιας προοπτικής, η οποία θα οδηγεί σε τελική επίλυση και σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα ομόσπονδο κράτος. Βεβαίως, το ζητούμενο παραμένει το κατά πόσον η τουρκική πλευρά, είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη στάση της, να αναστρέψει τις έκνομες ενέργειες της στα Βαρώσια και να εμπλακεί εκ νέου, με την απαραίτητη πολιτική βούληση, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει.

Μια τέτοια εξέλιξη, αποτελεί φυσικά ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό ακριβώς αναμένουμε να πράξει, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της άτυπης τριμερούς, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες, οφείλει να ζητήσει από τον κατοχικό ηγέτη, κ. Ερσίν Τατάρ, το αυτονόητο: τον σεβασμό των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ και την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των 6 σημείων που συμφωνήθηκαν στο Κραν Μοντάνα. Στο πλαίσιο αυτό, ως Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενθαρρύνουμε την προοπτική προώθησης ηχηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία να υποβοηθούν αλλά και να οδηγούν, σε μια συνολική λύση του κυπριακού. Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία και την απαίτηση για δύο κράτη - διχοτόμηση ή λύση Συνομοσπονδίας, που πολύ πιθανόν να προτάξει ως δήθεν «ύστατη υποχώρηση» του ο κατοχικός ηγέτης, εμείς, οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις αρχών, οι οποίες να στοχεύουν στην πραγματική επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου και την ευημερία ολόκληρου του λαού μας, σημειώνουν τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα