Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής - Ποιες οι αρμοδιότητές του

Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης είναι τα τελευταία 24ωρα η Προεδρία της Βουλής. Με το τέλος των βουλευτικών εκλογών άρχισαν οι ζυμώσεις για τον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος Βουλής: Άλλοι ράβουν κοστούμια κι άλλοι προβάρουν

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο επίσημες υποψηφιότητες, αυτή του Προέδρου του ΕΛΑΜ

και του Προέδρου των Οικολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέψεις για την Προεδρία της Βουλής κάνουν και οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος με την ΕΔΕΚ να συνεδριάζει αύριο το και να παίρνει τις δικές τις αποφάσεις.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι Ελληνοκύπριος και εκλέγεται από τους εκλεγμένους βουλευτές (56 βουλευτές).

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται στην πρώτη συνεδρία της εκλεγμένης Βουλής

Σε περίπτωση που κενωθεί η θέση του προέδρου  ενεργείται νέα εκλογή το συντομότερο δυνατό και αν κριθεί ανάγκη ακόμη και σε έκτακτη σύνοδο.

Διαδικασία εκλογής

Κατά την πρώτη συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής. Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται για την εκλογή Προέδρου είναι η εξής:

Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων βουλευτών.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορίας κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσεις τις περισσότερος εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Απουσία προέδρου

Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής απουσιάζει προσωρινά ή εκκρεμεί η πλήρωση της κενωθεί σας θέσης, τα καθήκοντα του Προέδρου ασκούνται από τον μεγαλύτερο σε ηλικία βουλευτής της ελληνοκυπριακή κοινότητας, εκτός και αν οι βουλευτές της κοινότητας αυτής αποφασίσουν διαφορετικά. Συνταγματικά, το ίδιο ισχύει και για τον αντιπρόεδρο και τους βουλευτές της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων:

1) Ασκεί τις αρμοδιότητες τις οποίες του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και οι Νόμοι.

2) Ο Πρόεδρος της Βουλής:

α) διατηρεί την τάξη κατά τη συνεδρία της Βουλής, επιβάλλει την τήρηση του κανονισμού, διευθύνει τη συζήτηση εντός των ορίων του κανονισμού, θέτει σε ψηφοφορία τα ζητήματα, αναγγέλλει το αποτέλεσμα, διερμηνεύει τα αισθήματα της Βουλής και γενικώς μεριμνά διά την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής.

β) αγορεύει από της έδρας του όποτε συζητείται θέμα σχετιζόμενο προς τον κανονισμόν ή για να εξηγήσει σε ποια θέση βρίσκεται το ζήτημα ή για να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες ή για να επαναφέρει στο θέμα της συζήτησης του ομιλητές ή τους αυτούς που έχουν παρεκτραπεί σε τάξη

γ) διορίζει και επιβλέπει τους Γραμματείς και Κοσμήτορες σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους

δ) προΐσταται των υπηρεσιών της Βουλής και εντέλλεται τις δαπάνες εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της Βουλής

ε) αντιπροσωπεύει την Βουλή στις επίσημες εκδηλώσεις εντός και εκτός της Βουλής καθώς και στις επίσημες τελετές και δεξιώσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής όσο και μετά τη λήξη της συνόδου

στ) απευθύνεται εκ μέρους της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς αξιωματούχους της Πολιτείας

Έκτακτες αρμοδιότητες

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Διαβάστε ακόμη:

Η άποψη σας μετράει στην έρευνα της «Σημερινής» για τη νέα Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα