Πως επηρεάζει την αγορά ακινήτων σε ΗΒ και ΕΕ το Brexit;

Παρά το ότι το Brexit έχει επιφέρει ένα αποθαρρυντικό κλίμα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρνητική αξία του κεφαλαίου και προσδοκιών ενοικίασης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εμπορικών ακινήτων παραμένουν αισιόδοξες.

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας του RICS «Global Commercial Property Monitor» που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η ερεύνα υποδεικνύει επίσης ότι, εκτός Ευρώπης, οι τάσεις στις

περισσότερες αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να είναι υποτονικές, με την εξαίρεση την Ινδίας. Σε ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία η δυναμική φαίνεται να μειώνεται.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2016, οι ερωτηθέντες στην έρευνα του RICS αντικατοπτρίζουν την αισθητή αρνητική επίδρασης του Brexit στον τομέα των εμπορικών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στην πόλη του Λονδίνου, όπου o Δείκτης Εμπιστοσύνης για Επενδύσεις υποχώρησε από το +13 στο -23. Στο αβέβαιο πλαίσιο που επικρατεί, θεωρείται πολύ νωρίς για να γίνει πρόβλεψη αν αυτή είναι η πρώιμη φάση μιας πιο παρατεταμένης ύφεσης (όπως προέβλεψαν το 54% των ερωτηθέντων), ή μια πρόσκαιρη αντίδραση η οποία θα εξασθενίσει καθώς το αποτέλεσμα θα παγιώνεται.

Κατ 'αντιδιαστολή, σε μια σχεδόν μόνιμη βάση, τα εμπορικά ακίνητα συνεχίζουν να αποδίδουν καλά σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία εξακολουθεί να ηγείται, προσελκύοντας εγχώριους και ξένους επενδυτές στις κύριες πόλεις. Ως αποτέλεσμα, πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο – οι οποίες συχνά αναφέρονται ως δυνητικοί δικαιούχοι των δραστηριοτήτων που έχουν μεταφερθεί από το Λονδίνο - κατέγραψαν μια άλλη σημαντική αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, με πολύ ισχυρές προβλέψεις της αξίας του κεφαλαίου και στα πρωτογενή και δευτερογενή περιουσιακά στοιχεία.

Οι ενδείξεις στην Ουγγαρία είναι επίσης εξαιρετικά αισιόδοξες, με την αξία του κεφαλαίου και τις προσδοκίες ενοικίασης ιδιαίτερα αυξημένες στη Βουδαπέστη. O Δείκτης Εμπιστοσύνης Χρηστών Ακινήτων βρίσκεται στο +58, το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλες τις 34 χώρες που παρακολουθούνται. Ταυτόχρονα στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία το επίπεδο εμπιστοσύνης παραμένει σταθερό, όπου οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι τα ενοίκια και οι αξίες του κεφαλαίου θα αυξηθούν σταθερά κατά τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, η δραστηριότητα έχει αρχίσει να χάνει κάποια δυναμική σε σύγκριση με προηγούμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον κ. Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist: «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σαφώς την αβεβαιότητα στον απόηχο του δημοψηφίσματος που έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία στην αγορά εμπορικών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το κλίμα ιδιαίτερα επιφυλακτικό στο Λονδίνο. Οι πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη θα γίνουν ορατές μόνο με την πάροδο του χρόνου, και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προς το παρόν, το επίπεδο εμπιστοσύνης παραμένει σταθερό σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ειδικότερα στη Γερμανία όπου παρουσίασε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων. Το συνεχιζόμενο κίνητρο της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ πιθανόν να στηρίξει επενδυτικές ροές προς τον τομέα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζονται περαιτέρω προς τα κάτω, καθιστώντας την απόδοση που προσφέρεται από την ακίνητη περιουσία πιο ελκυστική».

Keywords
Τυχαία Θέματα