Πώς επηρεάζει την Ευρώπη το "όχι" των Ιταλών

Πολιτικού αλλά και οικονομικού τύπου επιπτώσεις αναμένεται να βιώσει η Κύπρος, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία. Μακροπρόθεσμα και ελεγχόμενα τα πρώτα «κρούσματα», εκτιμούν Διεθνολόγοι.

«Χαστούκι» στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αποτελεί το δημοψήφισμα με τις περίφημες μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος επιδίωξε να προωθήσει.

Το αποτέλεσμα

«κλείδωσε» το πρωί της Δευτέρας, με το «ΟΧΙ» να συγκεντρώνει 59.11% έναντι 40,89% του «ΝΑΙ» (εντός Ιταλίας). Σχεδόν 70% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που δείχνει τόσο το υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών όσο και την εγκυρότητα της δημοσκόπησης.

Kαυτό ερώτημα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι το πώς αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την υπόλοιπη «οικογένεια».

Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεσοπρόθεσμα οικονομικές και μακροπρόθεσμα πολιτικές.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργος Κέντας, μπορεί μεν το δημοψήφισμα να είναι εσωτερικό ζήτημα, αλλά θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και εκτός συνόρων της.

«Ο Ρέντσι προέβη στο δημοψήφισμα γιατί δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις. Ήθελε να συσσωρεύσει εξουσίες. Τώρα, μετά και το «όχι», δημιουργείται ένα κενό και οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά», εξήγησε ο Διεθνολόγος.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αγορές επηρεάζονται και από τον ψυχολογικό παράγοντα.

Είναι εξάλλου γεγονός, πως όταν για τις αγορές το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, υπάρχει αναταραχή.

Απόδειξη αυτού αποτελεί το σοκ στις αγορές με το άκουσμα των exit polls πριν, δηλαδή, προκύψουν καν τα επίσημα αποτελέσματα

EU28: Euro reacts to exit polls in Italy's constitutional referendum. #referendumcostituzionale #ExitPolls #maratonamentana #Euro pic.twitter.com/TV3mGJVIdM

Europe Elects (@EuropeElects) December 4, 2016

Σημειώνεται εξάλλου, ότι το ευρώ υποχώρησε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα. Ειδικότερα, το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22` ώρα Τόκιο (01.22` ώρα Κύπρου) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105, οπότε το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία

Όπως εξήγησε ο δρ Κέντας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι εμφανείς και στο πολιτικό κομμάτι.

«Ο Ρέντσι εκπροσωπούσε μια συγκεκριμένη στάση έναντι της Ευρώπης», σχολίασε ο διεθνολόγος, εξηγώντας ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική ρητορική.

Ιταλικό μήνυμα με αποδέκτη στην Ευρώπη

Ενδιαφέρουσα ήταν και η εκτίμηση του Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Χρήστου Κασημέρη, ο οποίος μίλησε για αντίδραση των πολιτών απέναντι στον ευρωπαϊκό θεσμό.

«Πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής. «Ήρθε η ώρα να ακούσετε τους πολίτες και να έρθετε πιο κοντά τους, αυτό είναι το μήνυμα στους θεσμούς», δηλώνει ο δρ Κασημέρης.

Ο παράγοντας Σόιμπλε

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το «ναι» του Ρέντσι «ναυάγησε», με τον Διεθνολόγο να δείχνει και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως εξήγησε, την έκβαση του δημοψηφίσματος μπορεί να την έκρινε και η υποστήριξη που έτυχε ο Ρέντσι από τον Σόιμπλε, όταν ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ του ναι. Ο κόσμος δεν αρέσκεται στο να έχει την κάλυψη από αυτόν που θεωρούμε ότι εκπροσωπεί το κεφάλαιο, θα προσθέσει.

Αποκλείουν μεγάλη κρίση

Δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, δήλωσε, πάντως, ο Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ την ίδια άποψη ασπάζεται και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν.

Ειδικότερα, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας ενώ, εκτιμώντας ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Σαπέν είπε πως οι Ιταλοί διατηρούν ισχυρή τη δέσμευσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο χθεσινό δημοψήφισμα και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

Ο 40άρης και κάτι, επαναστάτης, που ανέλαβε τις ευθύνες..

Keywords
Τυχαία Θέματα