Πώς εξηγούνται οι νοσηλείες εμβολιασμένων με την ενισχυτική δόση

Τα στοιχεία των νοσηλειών με βάση το ιστορικό εμβολιασμού μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας. 

Με βάση τα στοιχεία, το 55% των νοσηλευόμενων δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού, το 19% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ στο 3% ήταν οι νοσηλευόμενοι που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. 

Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί το αρκετά υψηλό ποσοστό των νοσηλευόμενων που παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν και με την ενισχυτική δόση του εμβολίου, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. 

Το ποσοστό των νοσηλευόμενων που εμβολιάστηκαν και με την 3η δόση αγγίζει το

23%. 

Κληθείς να σχολιάσει πως εξηγείται αυτό, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε στο SigmaLive ότι πιθανώς να πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα τα οποία έλαβαν την ενισχυτική δόση εδώ και αρκετούς μήνες. 

Μετά το πέρας αρκετών μηνών τα ποσοστά των αντισωμάτων είναι πιο χαμηλά, πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα ανέφερε πως με την ευρεία μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, διαπιστώθηκε πως προκαλεί σοβαρά συμπτώματα κυρίως σε ανεμβολίαστους, ενώ εάν πρόκειται για άτομα με άλλα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας, τότε οι πιθανότητες να νοσηλευτούν αυξάνονται. 

Είπε πως και όσοι έλαβαν την 3η δόση υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορείς να ξέρεις ποιον θα χτυπήσει». 

Εξηγώντας ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει περισσότερες μεταλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα και ως εκ τούτου διαφεύγει της ανοσίας εάν η ανοσιακή απάντηση δεν είναι επαρκής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποπαραλλαγή της Όμικρον φαίνεται να διαφεύγει της ανοσίας περισσότερο από την Όμικρον.

Διαβάστε επίσης 

 

Πόσοι μη εμβολιασμένοι και εμβολιασμένοι νοσηλεύονται (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Καραγιάννης: Ενδεχόμενο χαλαρώσεων την ερχόμενη εβδομάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα