Πώς γίνεται η ιχνηλάτηση επαφών και η δυσκολία όταν χαθεί μια πηγή μόλυνσης

Για τις ιχνηλατήσεις επαφών κρουσμάτων που πραγματοποιεί ο ίδιος μαζί με μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, Επιδημιολόγος πεδίου.

Μιλώντας για τα «ορφανά» κρούσματα, σημείωσε πως το να μην είναι εφικτό να βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση είναι πολύ δύσκολο για τους Επιστήμονες αλλά και επικίνδυνο καθώς εάν χαθεί η πηγή μόλυνσης και δεν εντοπιστεί έγκαιρα τότε σημαίνει πως είναι έξω και

διασπείρει τον ιό. 

Όπως είπε, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χάθηκε η πηγή μόλυνσης ωστόσο ήταν μεμονωμένες. 

Όσον αφορά το πώς γίνονται οι ιχνηλατήσεις στα σχολεία, ο κ. Σιλβέστρος έκανε λόγο για δύσκολη διαδικασία καθώς δεν υπάρχει περιορισμός κινήσεων ενώ οι νέοι έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική ζωή. 

Σημείωσε ότι ζητείται από τον Διευθυντή του σχολείου μια λίστα με τους συμμαθητές και τους Καθηγητές με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο μαθητής που εντοπίζεται θετικός στον ιό ενώ μετά ζητείται από το οικογενειακό περιβάλλον να αναφέρει ποιες ήταν οι εξωσχολικές επαφές του παιδιού. 

Οι επαφές αυτές, σημείωσε, μπορεί να είναι και εκατοντάδες όταν υπολογίσουμε ότι ένας μαθητής έχει εξωσχολικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τα φροντιστήρια. 

Keywords
Τυχαία Θέματα