Πώς η ΚΔ συγκαλύπτει κι επιδοτεί τις μεταφορές τουριστών στα κατεχόμενα

Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 20 χρόνια, σιωπηρά, νομιμοποιεί παράνομες διαδικασίες, με συγκάλυψη αλλά και επιδότηση μεταφοράς τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η Δημοκρατία προσφέρει δωρεάν και με τυπικές διαδικασίες άδειες κυκλοφορίας και πιστοποιητικά ΜΟΤ σε αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακές πινακίδες κυκλοφορίας.

Εδώ και 20 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει τα στραβά μάτια αναφορικά με τα ταξί Τουρκοκυπρίων τα οποία πραγματοποιούν δρομολόγια από τις

ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής φαίνεται να υπάρχει ένας διακανονισμός, μια άτυπη συμφωνία, ούτως ώστε τα ταξί Τουρκοκυπρίων να καλύπτουν το αγγλικό γράμμα  «Τ» από τις πινακίδες τους όταν πραγματοποιούν διελεύσεις από τα οδοφράγματα στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια προσπάθεια να ντυθεί με τον μανδύα της νομιμότητας μια παράνομη κατάσταση, αυτή της παροχής υπηρεσιών ταξί από μη εγκεκριμένους οδηγούς και αυτοκίνητα στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις, καθώς είναι πλέον μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος μεταφοράς τουριστών στα κατεχόμενα. Ενώ δηλαδή γνωρίζουμε ότι παρέχουν μη εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες ταξί, αποδεχόμαστε την δικαιολογία ότι ιδιωτεύουν.
  
Χάνονται χρήματα από τα ταμεία του κράτους

Το πρώτο είναι τα χρήματα τουριστών που αντί να τα ξοδεύουν στις ελεύθερες περιοχές το κάνουν στα κατεχόμενα. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι αυτοί που πραγματοποιούν τα δρομολόγια επί της ουσίας δεν προσφέρουν στην οικονομία του τόπου αφού δεν πληρώνουν φόρους στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας οδηγός ταξί στην Κύπρο πληρώνει από 509 μέχρι 1000 ευρώ το τρίμηνο για κοινωνικές ασφαλίσεις. Δίνει ως ΦΠΑ 526,26 ευρώ ανά εξάμηνο και ασφάλεια αυτοκινήτου από 760 - 1200 ευρώ το χρόνο.  Συνολικά αυτά τα έξοδο κυμαίνονται από €3,848 - 6,252. 

Αυτά είναι μερικά από τα έξοδα που έχουν όσοι παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες ταξί στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Όταν κάποιος δεν τα πληρώνει αυτά είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Καταλληλόλητα των οχημάτων

Σημειώνεται ότι τα αυτοκίνητα αυτά δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε τους αναγνωρίζεται έλεγχος ΜΟΤ. Για τον λόγο αυτό, στα οδοφράγματα τους δίνεται μια τυπική άδεια κυκλοφορίας και περνούν επίσης από ένα τυπικό έλεγχο ΜΟΤ. Δηλαδή επιφανειακό και όχι όπως αυτό που γίνεται στα οχήματα όλων όσων τα οχήματα είναι εγγεγραμμένα στην Κ.Δ.

Τόσο το τυπικό ΜΟΤ όσο και η άδεια κυκλοφορίας εκδίδονται δωρεάν και έχουν ισχύ ενός χρόνου.  Δηλαδή, όσον αφορά τα ταξί κάποιος θα έλεγε ότι όχι μόνο συγκαλύπτουμε μια παράνομη παροχή υπηρεσιών αλλά την επιδοτούμε κιόλας καθώς δεν πληρώνουν τα βασικά που πληρώνουμε εσύ εγώ και όλοι οι κάτοικοι της Κ.Δ.

Σιωπηρή νομιμοποίηση
 
Εδώ και 20 χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια σιωπηρή νομιμοποίηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρόκειται για ζητήματα που άπτονται της νομιμότητας και συνδέονται με το εθνικό μας θέμα.

Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό ότι αυτή η πρακτική που ακολουθείται με την παραλαβή τουριστών από τα αεροδρόμια της Κ.Δ και μεταφορά τους στα κατεχόμενα, συνάδει με τους στόχους του ψευδοκράτους για αναγνώρισή του μέσα από προπαγανδιστικές μεθόδους. 

Keywords
Τυχαία Θέματα