Πώς λειτουργεί το αυτοματοποιημένο οφσάιντ που βάζει τέλος στην αμφιβολία

Τέρμα οι καυγάδες για το αν ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ ή όχι; Η FIFA δοκιμάζει εδώ και μερικές ημέρες την τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ, ελπίζοντας ότι θα πετύχει το πείραμα και θα καταφέρει να βάλει τέλος στις γκρίνιες και στους καυγάδες.

Δευτέρα πρωί στη δουλειά, δεν έχεις προλάβει ακόμα να πιείς καφέ και αρχίζει η κουβέντα για εκείνο το γκολ που δεν μέτρησε επειδή ο παίκτης που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα φαινόταν να είναι εκτεθειμένος, η φάση ελέγχθηκε από

το VAR, αλλά ήταν πολύ οριακή και αν είχε μετρήσει αυτό το γκολ η ομάδα σου θα είχε πάρει την νίκη και φταίει και ο διαιτητής που ήταν στον αγωνιστικό χώρο και αυτός που ήταν στο VAR και πάει λέγοντας...

Με την είσοδο του VAR τα τελευταία χρόνια αυτοί οι... καυγάδες της Δευτέρας έχουν μειωθεί, καθώς πολλές διαιτητικές αποφάσεις «διορθώνονται» με την χρήση του βίντεο ριπλέι, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Η νέα τεχνολογία που αφορά το οφσάιντ έρχεται για να λύσει και αυτά; Για να κάνει ακόμα πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο; Δεν αποκλείεται, όπως συνέβη και στην περίπτωση του VAR, και αυτή η νέα... μόδα να προκαλέσει νέα μουρμούρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου άρχισε από τώρα τα πειράματα, στο Κύπελλο Αραβίας, ώστε να δει σωστά και λάθη και να εφαρμόσει το αυτοματοποιημένο οφσάιντ στο Μουντιάλ του Κατάρ και κατόπιν η τεχνολογία να «μπει» στα μεγάλα πρωταθλήματα και μετά στα υπόλοιπα.

Διότι, όπως φαίνεται και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται μετά την εξέταση του VAR (για παράδειγμα, αν είναι ή δεν είναι χέρι μια φάση με άγγιγμα της μπάλας) κάθε φάση τελικά έχει την δική της ερμηνεία, που μπορεί να προκαλεί αμφιβολίες. Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί πως τουλάχιστον στην περίπτωση του οφσάιντ το VAR λειτουργεί πιο... αντικειμενικά.

«Νομίζω ότι το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο για το 2022. Καταβάλλω πολλές προσπάθειες για να συμβεί αυτό, κάτι που σημαίνει ότι το σήμα θα αποστέλλεται αμέσως στον διαιτητή. Σήμερα, κατά μέσο όρο, πρέπει να περιμένουμε περίπου 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Και θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να ακυρώνονται με καθυστέρηση για οριακές καταστάσεις», έλεγε τον περασμένο Απρίλιο στους «Times» ο Αρσέν Βενγκέρ.

«Το VAR κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο και καθαρό κι ας πρέπει να περιμένουμε 1-2 λεπτά, για να αλλάξει μία απόφαση που λήφθηκε σωστά ή λάθος. Φυσικά το VAR θα βελτιωθεί, θα αναπτυχθεί και θα αποκτήσει αυτοματοποιημένο οφσάιντ, γιατί είναι κάτι που μπορεί να μας το προσφέρει η τεχνολογία, σήμερα ή αύριο. Το οφσάιντ και το χέρι είναι οι δύο καταστάσεις που πρέπει να αναλύουμε συνεχώς για το αν και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε. Είναι δύο δύο δύσκολα θέματα» είναι η θέση του διοικητικού ηγέτη της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Τεστ χωρίς ζωντανή μετάδοση έχουν γίνει σε γήπεδα όπως το «Έτιχαντ» της Μάντσεστερ Σίτι, η «Αλιάντς Αρίνα» της Μπάγερν Μονάχου και το «Καρτούχα» της Σεβίλλης. Σημειώνεται, επίσης, πως τα συγκεκριμένα συστήματα είναι πιο ακριβή σε σχέση με τα οφσάιντ με τις γραμμές του VAR. Μια από τις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτά συστήματα είναι η Hawk-Eye που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανήκει στη Sony, παρέχοντας την τεχνολογία οφσάιντ μέσω VAR στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πριν από τη σέντρα στο Κύπελλο Αραβίας, ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, περιέγραψε τις τελευταίες δοκιμές που θα γίνουν για τον ημιαυτόματο εντοπισμό οφσάιντ.

Κάμερες τοποθετούνται στην οροφή του γηπέδου. Ένας χειριστής, ο οποίος έχει μπροστά του πολλές οθόνες (θα είναι δέκα ή δώδεκα),  λαμβάνει ζωντανά τόσο τη γραμμή οφσάιντ όσο και τη στιγμή που φεύγει η μπάλα από έναν παίκτη. Στη συνέχεια έχει την επιλογή να δείξει τις εν λόγω εικόνες, που θα είναι πολλά καρέ, στον διαιτητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το VAR.

«Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη τόσο στην προετοιμασία των αγώνων όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε περίπτωση οφσάιντ η απόφαση λαμβάνεται μετά από ανάλυση όχι μόνο της θέσης των παικτών αλλά και της συμμετοχή τους στην δράση. Η τεχνολογία μπορεί να τραβήξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση της παρέμβασης στο παιχνίδι παραμένει στα χέρια του διαιτητή.

Αυτό το νέο μέτρο, εκτός από τη μείωση του ανθρώπινου λάθους, στοχεύει επίσης στη μείωση του χρόνου μεταξύ της  φάσης και της στιγμής κατά την οποία οι διαιτητές ανακοινώνουν την τελική ετυμηγορία τους σχετικά με το εν λόγω παιχνίδι» ανέφερε ο πρώην Ιταλός διαιτητής.

«Η απόφαση θα λαμβάνεται μετά την ανάλυση όχι μόνο της θέσης των ποδοσφαιριστών, αλλά και τη συμμετοχή τους στην φάση, την κίνησή τους» συμπλήρωσε ο Κολίνα εξηγώντας την τεχνολογία.

Ο διευθυντής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της FIFA, Γιοχάνες Χόλζμιλερ, αναφέρθηκε, επίσης, στις λεπτομέρειες με τις οποίες θα λειτουργεί το νέο σύστημα. «Οι κάμερες θα είναι στην οροφή του γηπέδου. Θα αναλύονται οι κινήσεις όλων των παικτών που συμμετέχουν στην επίμαχη φάση και θα υπολογίζεται αμέσως η γραμμή του οφσάιντ, την ώρα που θα παίζεται η μπάλα. Η εικόνα θα μεταδίδεται στην αίθουσα του VAR και οι υπεύθυνοι εκεί θα μπορούν να δουν πολλές φορές τις εικόνες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα είναι δυνατόν να λαμβάνεται σχεδόν αμέσως, ώστε να ενημερώνεται ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν τη στιγμή που θα γίνεται η φάση» ήταν τα λόγια του.

Δεν θα λειτουργεί, βέβαια, όπως η τεχνολογία γραμμής καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει το ελάχιστο περιθώριο λάθος με δεδομένο πως χτυπάει κατευθείαν στο ρολόι του διαιτητή αν είναι γκολ ή όχι. Σε ό,τι αφορά το αυτοματοποιημένο οφσάιντ η εικόνα θα είναι αυτή που θα λειτουργεί συμπληρωματικά για να ληφθεί η σωστή απόφαση.

Είτε κάποιος θεωρεί πως η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει ή όχι, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, ίσως το τελευταίο, που... απομακρύνει την διαιτησία από τον άνθρωπο. Όσο περνάει, δηλαδή, ο καιρός ο «άρχοντας» του αγώνα είναι όλο και λιγότερο άρχοντας... Και, φυσικά, όσο υποχωρεί ο ανθρώπινος παράγοντας και μεγαλώνει η βαρύτητα της τεχνολογίας τόσο μικρότερο γίνεται το περιθώριο λάθους. Αυτά στη θεωρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα