Το σχόλιο Χάρη για πόρισμα και η αποχώρηση τέλος του χρόνου (VID)

Διάφορα σημεία από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό σχολίασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο τηλεοπτικής διάσκεψης. Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε τα δικά του επιχειρήματα ως προς τη θέση της Ερευνητικής Επιτροπής πως ο Συνεργατισμός δεν χρειαζόταν νέα κεφάλαια μετά την κρατική στήριξη του 2013.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως αποχωρεί τέλος του χρόνου από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Απαντώντας

στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για να παραιτηθεί, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως ποτέ δεν ήταν προσκολλημένος σε καμία θέση. «Ήμουν έτοιμος να αποχωρήσω, προκειμένου να διευκολύνω το έργο της Κυβέρνησης. Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ αρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε μια ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα».

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, για την αποχώρησή του στο τέλος του έτους από το Υπουργείο, είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Χαίρω της πλήρους εμπιστοσύνης του ΠτΔ γι’ αυτό και δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου, αλλά αποχώρησής μου».

Χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής ως «λανθασμένα και άδικα», προσθέτοντας, όμως, ότι η αποχώρησή του δεν επισπεύδεται λόγω της έκθεσης.

«Έχω πετύχει πλείστα όσα είχα καθορίσει ως δικούς μου στόχους και όσα είχαν καθοριστεί ως στόχοι της κυβέρνησης. Κανένας δεν υπηρετεί από εμάς σε μόνιμη βάση. Ήδη είμαι ο μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ στην ευρωζώνη…Στο τέλος του χρόνου ένας κύκλος θα φτάσει στο τέλος του», είπε, προσθέτοντας ακόμη ότι παρέτεινε την παραμονή του στον υπουργικό θώκο λόγω των εξελίξεων του Συνεργατισμού.

Αρχικά είπε πως ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως σε τράπεζες που ήταν βεβαρημένες, όπως ο Συνεργατισμός, με ΜΕΔ υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις, επειδή τα εποπτικά δεδομένα μεταβάλλονται. Αυτό, όπως είπε, συνέβη στην Ισπανία, την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, που βρίσκεται στην Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την οικονομική κρίση.

«Η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί πως άλλο η βιωσιμότητα και άλλο η ανάγκη προσαρμογής στα εποπτικά δεδομένα της Ε.Ε. που δεν παραμένουν σταθερά», είπε.

Η κρατική στήριξη του Συνεργατισμού το 2013, συνέχισε, απέτρεψε το κούρεμα, διασφάλισε την κεφαλαιουχική επάρκεια με βάση τα εποπτικά δεδομένα εκείνης της περιόδου. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε και συγκεκριμένα γραφήματα, τονίζοντας πως η Συνεργατική πέτυχε τους συγκεκριμένους στόχους μείωσης ΜΕΔ στο πλαίσιο των στόχων που τέθηκαν από τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα