Πώς βλέπουν οι αναλυτές την επόμενη ημέρα του Crans-Montana

Λίγες ώρες μετά το οριστικό ναυάγιο στο Crans-Montana της Ελβετίας, όπου παίχτηκε ένα ακόμα εξαιρετικά κρίσιμο επεισόδιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι αναλυτές στην Κύπρο ρίχνουν κατ’ αρχήν το φταίξιμο στην Τουρκία, παρουσιάζοντας παράλληλα διάφορες προεκτάσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο επισήμανε πως όσα έγιναν αυτό το διάστημα στο Κραν Μοντανά θα έχουν τεράστιες προεκτάσεις σε ό,τι αφορά συλλογική αντιμετώπιση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μεταξύ

άλλων, τόνισε πως αν θα πρέπει να γίνει επαναχάραξη πολιτικής, θα πρέπει ο επόμενος Πρόεδρος να θέσει άμεσα σε δημοψήφισμα τη μορφή λύσης, ούτως ώστε να υπάρχει λαϊκή νομιμότητα ως προς το τι επιδιώκει η πλευρά μας.

Ερωτηθείς αν η αποτυχία αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί και τα την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη στρατηγική, τόνισε πως μέχρι σήμερα ζούμε την αποθέωση του τακτικισμού, ο οποίος, ελλείψει στρατηγικής, οδηγεί την ε/κ πλευρά σε εγκλωβισμούς και σταδιακή διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις.

«Τώρα έφτασε η ώρα του λαού. Αυτό που έγινε στην Ελβετία ουσιαστικά είναι ένα σοκ, το οποίο δεν χρεοκοπεί τον τακτικισμό του Προέδρου Αναστασιάδη, απλά επιτέμνει την αποτυχία της τακτικής που ακολουθείται εδώ και 40 χρόνια.

Για μια ακόμα φορά, η εμμονή της Τουρκίας στην υπεράσπιση των δικών της βλέψεων στην Κύπρο, αλλά και σοβαρές, βαθιές διαφωνίες στο δυτικό κατεστημένο, αναφορικά με την Τουρκία, διέσωσαν, κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστο προσωρινά, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ‘Ελληνες της Κύπρου, την ύπαρξη και τα συμφέροντα των οποίων δεν φαίνονται ούτε πολύ πρόθυμες, ούτε πολύ ικανές να υπερασπίσουν οι πολιτικές ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας!

Αυτό υποστηρίζει με άρθρο του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωσταντακόπουλος.

Ο κ. Κωσταντακόπουλος αναφέρει ότι η συζητούμενη στην Γενεύη λύση δεν ήταν παρά η διάλυση του κυπριακού κράτους και μία εξαιρετικά ασταθής ρύθμιση, που θα τιναζόταν εύκολα στον αέρα, ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στο νησί και όχι μόνο. Αλλά ακόμη και με τα κριτήρια όσων είναι έτοιμοι να συζητήσουν οτιδήποτε, αρκεί «να λυθεί το κυπριακό», απεδείχθη ότι η πάγια «τακτική» του «πάρτα όλα» καταλήγει να απομακρύνει την πιθανότητα λύσης, αλλά και να ανεβάζει τον πήχυ των τουρκικών απαιτήσεων, εκεί που και οι ενδοτικότεροι των Ελλήνων αδυνατούν να συμφωνήσουν.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο ιστορικό πλαίσιο του Κυπριακού για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες οι οποίες θα έχει αυτή», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργος Κέντας, σημειώνοντας πως δεν αρκεί να παραμένουμε στις «ηρωικές υποχωρήσεις» του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει πάρει πέρα από τα προσδοκώμενα.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Κέντας είπε πως αρχικά δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της άρσης των κατοχικών δεδομένων και της επικυριαρχίας της Τουρκίας στην Κύπρο, ενώ σε δεύτερο επίπεδο δεν έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία και ο ίδιος ο ΠτΔ με την ομάδα του.

Επιπλέον, όπως εξήγησε, με τη δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, άφησε να εννοηθεί πως δεν κατέστη δυνατό το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία και το άφησε ανοιχτό.

Ο Δρ Κέντας εξήγησε πως από την πλευρά αυτών που υποστήριξαν την τακτική των διαπραγματεύσεων θα ακουστούν πανηγυρισμοί για μια μεγάλη νίκη, αφού θα πουν πως η Τουρκία κατέθεσε ενώπιων του Γ.Γ. του ΟΗΕ τις απόψεις της για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Οι ίδιες θέσεις εκφράστηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε ένα πακέτο υποχωρήσεων», είπε.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος εκτιμά ότι ακόμη κι αν «επιτύγχανε» στο 10ήμερο, 28 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2017 η Πενταμερής να καταλήξει στο όποιο σχέδιο «λύσης», θα το απέρριπτε, πολύ μεγαλύτερη από το 76% της 24ης Απριλίου 2004 πλειοψηφία των Ελλήνων Κυπρίων.
Εκεί κατέρρευσαν πάντων και πασών οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες περί «ορθολογικά σκεπτόμενης Τουρκίας» και περί της δήθεν πιθανότητας η Τουρκία να συγκατανεύσει σε «λύση» ελάχιστης έστω βελτίωσης, υπέρ των Ελλήνων, του απεχθέστατου κατοχικού - διχοτομικού status quo, υπό τον μανδύα της περιλάλητης win-win situation, των αμετανόητων ΑΝΑΝ-ιστών. Τους οποίους, διέπραξε το μέγα σφάλμα να εκλέγει στην προεδρία του κράτους και να μπάζει στη Βουλή των… Τριάκοντα, το εκλογικό σώμα του «πάντοτ’ ευκολοπίστευτου και πάντα προδομένου λαού», αναφέρει.

Τέλος, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εκτιμά ότι «η θλιβερή κατάληξη της Διάσκεψης στην Ελβετία επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά, όχι απλώς την τουρκική αδιαλλαξία αλλά και το αμετακίνητο των τουρκικών στρατιωτικών στόχων για εσαεί επικυριαρχία – κηδεμονία επί της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα