Πόσοι τόνοι πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο (ΧΑΡΤΗΣ)
Οι πυκνοκατοικημένες ακτογραμμές της Μεσογείου σε συνδυασμό με την περιορισμένη σύνδεσή της με τον Ατλαντικό Ωκεανό καθιστά την θαλάσσια αυτή περιοχή επίκεντρο για τη ρύπανση από πλαστικά. Πόσο πλαστικό όμως επιπλέει στην Μεσόγειο θάλασσα και πού καταλήγει; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Marine Science αυτόν τον μήνα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να προσδιορίσει ότι υπάρχουν περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικού στη Μεσόγειο.
«Η παρούσα μελέτη
Ένα πλαστικό Hotspot
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι η ρύπανση από πλαστικό στη Μεσόγειο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Το 2018, το WWF προειδοποίησε ότι οι θάλασσες που φημίζονται για τις παραλίες και τα ψάρια τους κινδυνεύουν να γίνουυν «πλαστική θάλασσα», το οποίο αποτελεί το 95 % των σκουπιδιών που μολύνουν τα νερά και τις παραλίες του. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής και τις ανθρώπινες κοινότητες.
«Οι θαλάσσιοι οργανισμοί είναι γνωστό ότι καταπίνουν ή μπλέκονται με πλαστικά απορρίμματα, με τις συνέπειες μερικές φορές να είναι θανατηφόρες», δήλωσε ο Τσιάρας, επισημαίνοντας μια μελέτη του 2019 για οδοντωτές φάλαινες στην Ελλάδα. Η μελέτη εξέτασε 34 πτώματα και ανακάλυψε πλαστικό σε εννέα στομάχια θαλάσσιων θηλαστικών, καθορίζοντας ότι ήταν πιθανό να είναι θανατηφόρο σε τρεις περιπτώσεις. Μια άλλη μελέτη από το 2018 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των φαλαινών που βρέθηκαν νεκρές στην ανατολική Μεσόγειο από το 2001 σκοτώθηκαν από πλαστικό.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μικροπλαστικά μπορούν να προσληφθούν από μικρότερα ζώα και μικροοργανισμούς και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον ιστό των θαλάσσιων τροφίμων σε μεγαλύτερα και μεγαλύτερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
«Τα μικροπλαστικά εισέρχονται επίσης στη διατροφή των ανθρώπων μέσω θαλασσινών, με πιθανότερο τρόπο να είναι μύδια, αχιβάδες και μικρά πελαγικά ψάρια, τα οποία καταναλώνονται συνήθως χωρίς την αφαίρεση των πεπτικών οδών, όπου συγκεντρώνονται τα μικροπλαστικά», εξήγησε ο Τσιάρας.
Ενώ η νέα μελέτη δεν επικεντρώθηκε στις οικολογικές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και τον μετριασμό τους.
«Δεδομένης της σπανιότητας των δεδομένων παρατήρησης και της μεταβλητότητας της κυκλοφορίας των ωκεανών, η κατανομή και η τύχη των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς τα πλωτά πλαστικά ενδέχεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από τις πηγές τους», δήλωσε ο Τσιάρας. «Έτσι, τα αριθμητικά μοντέλα, που προσομοιώνουν την κίνηση και τη μοίρα των θαλάσσιων απορριμμάτων παρέχουν βασικά εργαλεία για να προβλέψουν τις περιοχές συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων και πώς αυτές οι περιοχές επικαλύπτονται οικολογικά (π.χ. ενδιαιτήματα πτηνών και κητωδών) ή εμπορικά (π.χ. υδατοκαλλιέργεια, αλιεία) σημαντικές περιοχές ενδέχεται να απειληθεί από τη ρύπανση από πλαστικά».
Πλαστικά μονοπάτια
Για το σκοπό αυτό, ο Τσιάρας και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να καθορίσουν πού καταλήγει η χερσαία πλαστική ρύπανση όταν εισέρχεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. (Υπολογίζεται ότι περίπου το 80 τοις εκατό των συνολικών θαλάσσιων πλαστικών και το 98 τοις εκατό των θαλάσσιων μικροπλαστικών προέρχονται από χερσαίες πηγές.) Εξέτασαν το πλαστικό που προέρχεται από την απορροή του ποταμού, την απόρριψη λυμάτων από τις παράκτιες πόλεις και τη συνολική πλαστική ρύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός στην παραλία και η υδατοκαλλιέργεια.
Στη συνέχεια, συνδέσαν αυτήν την πλαστική είσοδο σε ένα μοντέλο μεταφοράς σωματιδίων προσαρμοσμένο από ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης πετρελαιοκηλίδων. Το μοντέλο εξέτασε παράγοντες όπως τα ωκεάνια ρεύματα, τη μίξη, τα κύματα και τον άνεμο.
Το μοντέλο υπολόγισε ότι περίπου 17.600 μετρικοί πλαστικών εισέρχονται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Αυτό είναι μικρότερο από κάποιες εκτιμήσεις. Μια μελέτη από το IUCN πέρυσι υπολόγισε ότι σχεδόν 230.000 μετρικοί τόνοι πλαστικών εισέρχονταν στη Μεσόγειο Θάλασσα ετησίως και ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να υπερβεί τους 500.000 μετρικούς τόνους ετησίως εάν δεν αλλάξει τίποτα.
«Συνολικά, οι πηγές πλαστικών που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον εξακολουθούν να είναι ελάχιστα ποσοτικοποιημένες και χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, τόσο στην ποσότητα όσο και στην κατανομή τους», είπε ο Τσιάρας.
Από τη συνολική μάζα πλαστικών που εισέρχονται στη Μεσόγειο σύμφωνα με το μοντέλο, περίπου το 84 τοις εκατό καταλήγει πίσω στις παραλίες. Το υπόλοιπο περίπου 16 τοις εκατό καταλήγει στη στήλη νερού της θάλασσας και πάει στον βυθό. Αυτή είναι η πιο κοινή μοίρα των μικροπλαστικών, τα οποία αποτελούν μεγαλύτερη ποσότητα μεσογειακών πλαστικών, αλλά μικρότερο ποσοστό της συνολικής τους μάζας.
Μια σημαντική διαδικασία που περιγράφεται από το μοντέλο είναι η βιορύπανση. Αυτό συμβαίνει όταν τα μικροπλαστικά προσκολλώνται σε μεγαλύτερους οργανισμούς όπως βακτήρια ή φύκια και βυθίζονται στο πάτο της θάλασσας.
Αυτή είναι "μια ελάχιστα γνωστή διαδικασία που περιγράφεται ρητά στο μοντέλο, ως ένας πιθανός μηχανισμός απομάκρυνσης μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας", δήλωσε ο Τσιάρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διασωληνωμένος στην εντατική ο Ανδρέας Μικρούτσικος – Τι συνέβη
- Σωτήρης Τσιόδρας: Επιστροφή με έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό
- Πτολεμαΐδα – Νεκρή 33χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του Μύλου, Νάκος Τρυφωνίδης
- Black Friday: Ο «Μαύρος Νοέμβριος» και πώς χάθηκε η «μαγεία» των εκπτώσεων
- Αγωνία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο: Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και σε καταστολή
- ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της 24ωρης απεργίας των υγειονομικών αύριο Πέμπτη
- «Εγώ είμαι ορθόδοξος ρε»: Η θηριωδία του ρατσιστή Καζάκου που πυροβολούσε όποιον ξένο έβλεπε
- Άλιμος: Δραματική διάσωση επιβατών καταμαράν που τσακίστηκε στα βράχια – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
- Μαζικές απόπειρες διαρρήξεων φαρμακείων σε Χαλάνδρι και Ψυχικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Πέντε σεισμοί σε λιγότερο από ένα χρόνο-«Δεν είναι κάτι συνηθισμένο» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αυτός είναι ο σκύλος της Ντόρας, που ανοίγει την πόρτα και φεύγει (ΒΙΝΤΕΟ)
- Πρώτο κρούσμα του «AY4.2» υποστελέχους της Δέλτα στο Ισραήλ
- Πανηγύρισαν τη νίκη τους... με «βουτιές»
- Νέα σειρά μυστηρίου σε Κύπρο:«Ο τουριστικός προορισμός που αξίζει να πεθάνεις»
- Πόρισμα για Μπολσονάρου:«Πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία»
- Αναχωρούν για την Ελβετία οι πράσινοι (pics)
- Διασωληνωμένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος
- Απειλητικά συνθήματα στους τοίχους του ΚΟΑ
- Νέα ευρήματα:Η φυματίωση μεταδίδεται απλώς με την αναπνοή,όχι μόνο με τον βήχα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Πόσοι τόνοι πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο (ΧΑΡΤΗΣ)
- Διασωληνωμένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος
- Πάφος: 56 καταγγελίες σε επιχείρηση για την πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων
- ΚΟΑ: «Απαράδεκτες ενέργειες που αμαυρώνουν τον αθλητισμό μας»
- Αυτός είναι ο σκύλος της Ντόρας, που ανοίγει την πόρτα και φεύγει (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αναχωρούν για την Ελβετία οι πράσινοι (pics)
- Πέντε σεισμοί σε λιγότερο από ένα χρόνο-«Δεν είναι κάτι συνηθισμένο» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Απειλητικά συνθήματα στους τοίχους του ΚΟΑ
- Πόρισμα για Μπολσονάρου:«Πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία»
- Συνάντηση Παπανδρέου -Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπακς - Νετς 127-104: Ο φοβερός Αντετοκούνμπο είχε τη... λάμψη του δαχτυλιδιού
- Τεμπονέρας σε Μάγδα Φύσσα: Ξέρω πώς νιώθεις - Δεν θα τους χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή δημοκρατίας
- Η επιχείρηση Μοιραράκη ανακοινώνει μεγάλο bazaar τιμών από 15 έως και 25 Οκτωβρίου και στα δύο καταστήματα σε Γλυφάδα και Νέα Ερυθραία
- Επανεμφάνιση Τσιόδρα: Έκτακτες ανακοινώσεις στις 13:00 για τους εμβολιασμούς
- ΔΕΗ: Η επίσημη ανακοίνωση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie
- Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Νίκης λόγω ασφαλτόστρωσης
- Meghan Markle: Το μεγάλο παράπονο της
- Κωνσταντίνος Φίλης: Σε αποδρομή το καθεστώς Ερντογάν
- Σωτήρης Τσιόδρας: Τα εμβόλια έχουν σώσει 8.400 ζωές