Πόσοι τζιχαντιστές κρατούνται στη Συρία- Τι θα γίνει εάν αποδράσουν

Με την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την άμεση έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Πηγή ανησυχίας μεταξύ άλλων αποτελεί η τύχη των πρώην μαχητών του ISIS, οι οποίοι κρατούνται στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της Συρίας. Τα προηγούμενα 24ωρα έχει γίνει γνωστό ότι εκατοντάδες κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει από τους χώρους κράτησης της Ain Issa, ενώ πηγές έκαναν γνωστό στους New York Times

ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αποτύχει να θέσει υπό έλεγχο 60 επικίνδυνους κρατούμενους πριν την αποχώρησή τους.

Από την άλλη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους πολίτες της χώρας του ότι η νέα του προσέγγιση δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τις ΗΠΑ, αφού αυτοί οι κρατούμενοι «θα δραπετεύσουν από την Ευρώπη». Γι αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού χιλιάδες Ευρωπαίοι είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι χώρες της επικράτειας δέχτηκαν πολλά τρομοκρατικά κτυπήματα από τους τζιχαντιστές, όπως η πολύνεκρη επίθεση το 2015 στο Παρίσι.

Ποιοι είναι αυτοί οι κρατούμενοι;

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό κέντρων κράτησης με πρώην μαχητές του ISIS. Σύμφωνα με τους New York Times, στις φυλακές αυτές κρατούνται πάνω από 11.000 άντρες, με τους 9.000 από αυτούς να έχουν συριακή και ιρακινή καταγωγή. 2.000 από αυτούς προέρχονται από 50 διαφορετικά κράτη, ενώ οι χώρες καταγωγής τους είναι διστακτικές ως προς τον επαναπατρισμό τους. Μεγάλη μερίδα από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, προερχόμενοι κυρίως από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Επίσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων, από την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη.

Επίσης, οι Κούρδοι διαχειρίζονται χώρους φιλοξενίας για οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους χώρους φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με τους πρώην μαχητές του ISIS (γυναίκες και παιδιά). Στην Al Hol, μόνο, φιλοξενούνται περίπου 70.000 άνθρωποι.

Το χειρότερο σενάριο

Υπάρχει η αυξανόμενη ανησυχία ότι, λόγω της μετακίνησης των κουρδικών δυνάμεων προς τα πολεμικά μέτωπα με την Τουρκία, οι κρατούμενοι ίσως αποδράσουν. Την Κυριακή εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που σχετίζονται με τους πρώην μαχητές του ISIS εγκατέλειψαν έναν τομέα του χώρου κράτησης στην Ain Issa λόγω των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή.

Εντούτοις, δεν έχει γίνει γνωστό εάν είχαν αποδράσει και τζιχαντιστές. Το χειρότερο σενάριο, όμως, είναι οι Κούρδοι να αποφασίσουν να ελευθερώσουν μαζικά αυτούς του κρατούμενους από τις φυλακές. Ακόμα, όμως, και εάν δεν τους απελευθερώσουν οι Κούρδοι, λόγω αυτής της κατάστασης θεωρείται εύκολο να δραπετεύσουν. Ακόμα και στην περίπτωση, πάντως, της απόδρασης ενός μικρού αριθμού τζιχαντιστών, θα αποτελέσουν μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι μικρές ομάδες μπορεί να καταστούν «θανατηφόρες». Το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί το χάος των πολεμικών συγκρούσεων για να να ανασυγκροτηθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς και της βίας σε τοπικό επίπεδο.

Τι θα γίνει εάν δραπετεύσουν;

Πολλοί από τους ξένους, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με αναφορές, επιδιώκουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Είχαν πάει στη Συρία για να ζήσουν στο χαλιφάτο, αλλά τώρα που ο ISIS έχει συρρικνωθεί σε μια «ομάδα ανταρτών», ίσως προτιμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να περιμένουν την αναγέννηση του «Ισλαμικού Κράτους». Άλλοι πιθανόν θα παραμείνουν στη Συρία και θα αναζητήσουν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες για να ενταχθούν. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλές τέτοιες, ειδικά στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες και άλλες ομάδες συνεχίζουν να είναι σε δράση. Παρά, όμως, τα όσα υποστηρίζει μέσω της προπαγάνδας του το «Ισλαμικό Κράτος», ακόμα και εάν αποδράσουν κάποια μέλη του ISIS, αυτό δεν θα σημάνει την «αναγέννηση» της οργάνωσης. Οι περιοδικές επιθέσεις αυτοκτονίας σίγουρα δεν ερμηνεύονται ως επαναφορά του «Ισλαμικού Κράτους». Επισημαίνεται, όμως, ότι ο «οπορτουνιστικός» χαρακτήρας των μελών της Οργάνωσης σίγουρα δεν θα τους αφήσει στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μακριά από την ενεργό δράση.

Τι θα γίνει με αυτούς τους κρατούμενους;

Ο Λευκός Οίκος μετέθεσε την ευθύνη της κράτησης όλων των πρώην μαχητών του ISIS στην Τουρκία. Αλλά η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην ανάληψη αυτής της ευθύνης. Ακόμα, όμως, και εάν συμφωνήσει, υπάρχουν αμφιβολίες εάν η Τουρκία έχει τη δυνατότητας να διαχειριστεί αυτούς τους χώρους κράτησης. Δεν αποκλείεται, επίσης, το καθεστώς Άσαντ να πάρει κάποιους από αυτούς τους κρατουμένους στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει με τους Κούρδους. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι έχει πάρει από τη Συρία τους χειρότερους τζιχαντιστές, είναι αναληθής. Οι ΗΠΑ μετέφεραν εκτός Συρίας μόλις δύο κρατουμένους, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η μεταφορά περίπου 60 επικίνδυνων τζιχαντιστών.

Η ετοιμότητα της Ευρώπης

Η αιματηρή ιστορία με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ανέπτυξε την επιχειρησιακή ικανότητα της Γηραιάς Ηπείρου στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Οι χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από την τρομοκρατία, όπως η Βρετανία και η Δανία, άρχισαν προγράμματα ανταλλαγής πληροφοριών για να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη ενίσχυσαν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους αλλά και με τις ΗΠΑ. Συμπληρωματικά με αυτές τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, η Ευρώπη διαθέτει επίσης μια σειρά από δίκτυα, τα οποία εντοπίζουν έγκαιρα τον ισλαμικό εξτρεμισμό και όσους διάκεινται εχθρικά εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα