Πότε αλλάζει η ώρα -Πότε θα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
Η αλλαγή των ρολογιών στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, αν και το 2021 υπήρχε η πεποίθηση πως θα σταματήσουμε να ρυθμίζουμε τα ρολόγια μας ανάλογα με τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις της ΕΕ δεν οδήγησαν πουθενά.
Φέτος, η τελευταία Κυριακή του μήνα είναι στις 27 Μαρτίου 2022. Εκείνη την ημέρα οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.
Πιο συγκεκριμένα, όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα το
Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2022) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2023.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Αλλαγή ώρας 2022: H ιστορία
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!
Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και η ιδέα του τελικά υιοθετήθηκε, ο ίδιος δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.
Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916.
Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.
Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.
Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ηλίου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους, έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δε θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Τέτοιο μέτρο είχε αποφασίσει και η Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2011 αλλά η απόφαση ακυρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2011.
Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη).
Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014.
Η Τουρκία ακολουθoύσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.
Πηγή: skai.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Σφοδρές χιονοπτώσεις από την Τρίτη
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Συγγενής της Ρούλας Πισπιρίγκου σπάει τη σιωπή του
- Σασμός: Άσχημα μαντάτα για τη δημοφιλή σειρά λόγω ΕΡΤ
- ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η παραίτηση του «άριστου» Πατούλη μετά τις αποκαλύψεις για λογοκλοπή
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου
- Τύρναβος: Ηλικιωμένη έστησε «ενέδρα» σε Βουλγάρα απατεώνισσα με τα τροχαία
- Τα 3 ζώδια που κοιτούν τη δουλειά τους και μένουν μακριά από κουτσομπολιά και ίντριγκες
- Χαμός με τον Αλέξη Κούγια στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου – Γιατί έκλεισε το τηλέφωνο στον αέρα
- Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Φωτογραφία - ντοκουμέντο με μελανιές στο χέρι της Τζωρτζίνας
- Χαμός με την νέα φωτογραφία της Μαρίνας Πατούλη – Δείτε το φόρεμά που προκάλεσε αντιδράσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ξεκάθαρη η στήριξη Αναστασιάδη – «Σταθείτε δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου»
- Κλειστό κύκλωμα «έκαψε» 26χρονη – Υπό κράτηση για διάρρηξη κατοικίας και κλοπή
- Πότε αλλάζει η ώρα -Πότε θα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
- Τσαβούσογλου: Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
- Αβέρωφ: Η μεγαλύτερη τιμή να είμαι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ
- Πολλοί άμαχοι παγιδευμένοι στα ερείπια της σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη
- «Δυστυχώς για κάποιους ο Ερμής είναι εδώ»
- Σιζόπουλος: Προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας με κόμματα εκτός Κυβέρνησης
- Το Κίεβο αξιώνει το Πεκίνο να καταδικάσει τη «ρωσική βαρβαρότητα»
- Πάτρα: Φωτογραφία με μελανιές στο χέρι της Τζωρτζίνας - Τι λένε συγγενείς
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Πότε αλλάζει η ώρα -Πότε θα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
- Πολλοί άμαχοι παγιδευμένοι στα ερείπια της σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη
- Ξεκάθαρη η στήριξη Αναστασιάδη – «Σταθείτε δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου»
- Στα ημιτελικά ο Μίλαν Τραικοβιτς
- Τσαβούσογλου: Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
- Πάτρα: Φωτογραφία με μελανιές στο χέρι της Τζωρτζίνας - Τι λένε συγγενείς
- Σιζόπουλος: Προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας με κόμματα εκτός Κυβέρνησης
- Οδηγός στην Πάφο εντοπίστηκε θετικός σε νάρκοτεστ
- O Ζοάο Πέδρο για ΑΠΟΕΛ, την ηλικία και όχι μόνο (video)
- Κλειστό κύκλωμα «έκαψε» 26χρονη – Υπό κράτηση για διάρρηξη κατοικίας και κλοπή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βιβλιοπαρουσίαση: Τούρκικος Ιμπεριαλισμός και Ανατροπή
- Κούγιας – Χρηστίδου: Ένταση στον αέρα για την Τζεφ Μοντάνα
- Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στα Χανιά – Τι αναφέρει η έκθεση Σαρηγιάννη για την Κρήτη
- Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Ο βιομήχανος που πούλησε την επιχείρησή του στους Γάλλους
- ΤΖΟΚΕΡ: 2 εκατομμύρια ευρώ στην αποψινή κλήρωση και μοναδικές προσφορές για τους online παίκτες στο ανανεωμένο tzoker.gr
- Τρία σικάτα πράσινα φορέματα από τα H&M -Πολύ διαφορετικά, εξίσου κομψά, κάνουν το ντύσιμο να ξεχωρίζει
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου