Πότε αποζημιώνονται οι αγρότες & τι αλλάζει στο σύστημα ασφάλισης

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η κατά 50% καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κος Καδής ανέφερε ότι με την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο υλοποιείται η πρόθεση που εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως αυτό προβεί σε όσο το δυνατόν άμεση καταβολή του 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται οι γεωργοί που έχουν

υποστεί ζημιές και στη συνέχεια αφού γίνουν οι ολοκληρωμένοι υπολογισμοί να εξοφληθεί το υπόλοιπο.

Όπως είπε, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι προκειμένου να αποζημιωθούν, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο όταν και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά, ενώ αυτή τη στιγμή στους γεωργικούς χώρους βρίσκονται λειτουργοί ώστε να εκτιμήσουν τις ζημιές. Όσον αφορά στην επόμενη φάση της αποζημίωσης, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018 και θα καλυφθεί με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Υπενθύμισε δε ότι άλλες χρονιές, η καταβολή άρχιζε στο τέλος του έτους.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο γεωργικός κόσμος έχει εισπράξει πολύ θετικά την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης για το πρόβλημα, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος θα παρακολουθεί προσωπικά το θέμα.

«Υπάρχει τόσο το διαθέσιμο ποσό, όσο και οι μηχανισμοί για να πάρει ο κάθε αγρότης αυτό που δικαιούται στη βάση της ζημιάς που έχει υποστεί», επισήμανε.

Σε σχέση με τα κριτήρια που υπάρχουν, ο Υπουργός ανέφερε ότι βάσει του Σχεδίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, καλύπτονται συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών και συγκεκριμένοι κίνδυνοι, ενώ όσοι δεν καλύπτονται θα πρέπει να καταφύγουν σε άλλο σχέδιο, τονίζοντας ότι και γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σχετικός μηχανισμός με την προβλεπόμενη αποζημίωση να αντλεί πόρους από το κράτος.

Σημείωσε δε ότι το Υπουργείο κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος ασφάλισης, το οποίο προνοεί ότι θα μπορούν να ασφαλίζονται όλοι οι γεωργοί για όλες τις καλλιέργειες και όλους τους κινδύνους.

«Εξαιρέσεις ίσως υπάρξουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο κανόνας όμως είναι ότι θα πρέπει να ασφαλίζονται όλοι», είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το ρίσκο της καλλιέργειας.

Κλιματιστικά στα σχολεία

Ερωτηθείς σχετικά με την θέση του για τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία, ως τέως Υπουργός Παιδείας, ο κος Καδής απάντησε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο, είναι πως τοποθετήθηκαν ανεμιστήρες σε όσα σχολεία το επιθυμούσαν.

«Είναι γεγονός ότι και με τις κλιματικές αλλαγές και με την συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, κάποια στιγμή θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα εισαγωγής κλιματιστικών στα σχολεία. Σε αρκετά από αυτά, σε αίθουσες εκδηλώσεων, αίθουσες γυμναστικής και γραφεία καθηγητών, υπάρχουν ήδη κλιματιστικά», είπε προσθέτοντας ότι με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Απροστάτευτοι καταρράκτες

Όσον αφορά στους καταρράκτες του Τροόδους οι οποίοι είναι απροστάτευτοι, ο κος Καδής τόνισε πως κάποιοι από αυτούς είναι εντός προστατευόμενων περιοχών, άρα προστατεύονται.

«Κάποιοι άλλοι όμως βρίσκονται μέσα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως πολεοδομικές ζώνες στις οποίες επιτρέπεται κανονικά η οικιστική ανάπτυξη. Αυτό μας προβληματίζει και γι’ αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί μαζί με τους γεωλογικούς μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία εξαιρετικής σημασίας τα οποία δια νόμου να μπορούν να προστατεύονται και να μην υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεαστούν από άλλες δραστηριότητες», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα γεγονότα στις Θαλασσινές Σπηλιές, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι «πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία» λέγοντας ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης αποφάσεων, απάντησε ότι εκείνο που θα γίνει είναι να ληφθούν νέες αποφάσεις οι οποίες θα προστατεύουν τις συγκεκριμένες περιοχές ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν πολεοδομικές άδειες πάνω σε αυτούς τους καταρράκτες, αλλά όσον αφορά όσους γειτνιάζουν, εκεί θα υπάρχει προστασία από ανάπτυξη η οποία να τους θέτει σε κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα