ΠΟΥ: Έκκληση για περισσότερη βοήθεια στη βόρεια Συρία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ, βρέθηκε σήμερα στις σεισμόπληκτες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή.

«Ο λαός στη βορειοδυτική Συρία χρειάζεται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να ανακάμψει και να ανοικοδομήσει την περιοχή», ανέφερε ο Αντάνομ, σε αυτή την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, μετά το πλήγμα του καταστροφικού

σεισμού. Προηγουμένως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε επισκεφθεί τις πόλεις Αλέππο και Δαμασκό, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας, την ίδια εβδομάδα που σημειώθηκε και ο σεισμός, στις 6 Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη σημερινή του επίσκεψη, βρέθηκε σε διάφορα νοσοκομεία και στέγες κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τον σεισμό. Αξιωματούχοι της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, φτάνει τις 4.537, ενώ η κυβέρνηση της Συρίας αναφέρει ότι στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1.414.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι, παρά το ποσό των 397 εκ. δολαρίων που διέθεσε ο ΟΗΕ για τη στήριξη των σεισμόπληκτων στη Συρία, «δεν δίνονται όσα χρειάζονται για αυτή την έκτακτη ανάγκη». Πρόσθεσε, δε, ότι «ακόμα και πριν τον σεισμό, οι ανάγκες αυξάνονταν, ενώ η διεθνής βοήθεια περιοριζόταν» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να γυρίσουμε την πλάτη στον λαό της Συρίας».

Ομάδες ακτιβιστών και άμεσης δράσης στην περιοχή, κάνουν λόγο για αργή ανταπόκριση των ΗΕ, ενώ επισημαίνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, παραδέχθηκε στις 12 Φεβρουαρίου ότι ο όγκος της βοήθειας που είχε παρασχεθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στον κόσμο της βορειοδυτικής Συρίας, «δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες». Τα ΗΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 420 φορτηγά με βοήθεια έχουν περάσει στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, μετά το πλήγμα του σεισμού.

Στις περιοχές που δεν ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ζουν περισσότεροι από 4 εκ. άνθρωποι και το 90% από αυτούς διαβιούν χάριν στην παροχή βοήθειας.

Διαβάστε επίσης: «Ροσάτομ»:Θα μεταφέρει το καύσιμο για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ, Έκκληση, Συρία,pou, ekklisi, syria