ΠΟΥ: Με πολλά προβλήματα επιστρέφει σε μερική κανονικότητα ο πλανήτης

Σιγά-σιγά ολόκληρος  ο πλανήτης προσπαθεί να επιστρέψει σε μερική κανονικότητα μετά το lockdown εξαιτίας του  κορωνοϊού. Σε πολλές χώρες τα μέτρα χαλάρωσαν από την περασμένη βδομάδα και η οικονομική δραστηριότητα επανήρχισε με μεγάλο στοίχημα όμως να παραμένει το άνοιγμα των σχολείων.

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του βουλγαρικού κοινοβουλίου ξεκινά σήμερα τη συζήτηση του κυβερνητικού σχεδίου αλλαγών στο νόμο περί Υγείας. Οι αλλαγές καθορίζουν τα βασικά

μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών, μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 13 Μαΐου.

Οι αλλαγές προβλέπουν ακόμη την αποσαφήνιση των προθεσμιών για κοινωνικοοικονομικά, χρηματοοικονομικά και υγειονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην υπέρβαση των συνεπειών της εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

Σχεδόν δύο μήνες αφότου αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, τα κέντρα ευεξίας στη Σλοβενία επαναλειτουργούν προσωρινά, παρέχοντας υπηρεσίες ιατρικής αποκατάστασης. Προτεραιότητα δίνεται στις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ασθενών, των οποίων η θεραπεία αποκατάστασης είχε διακοπεί τον Μάρτιο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εξάλλου, η σλοβενική κυβέρνηση επέτρεψε στους αθλητές να αρχίσουν να ασκούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, εκτός από εγκαταστάσεις που αποτελούν μέρος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να επαναλάβουν διαγωνισμούς σε μεμονωμένα αθλήματα έως και σε εθνικό επίπεδο, αν και χωρίς θεατές. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η ομαδική άσκηση, καθώς οι αθλητές πρέπει να διατηρούν απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων.

Η πλήρης επαφή σώματος επιτρέπεται μόνο σε αθλήματα που εκτελούνται σε ομάδες των δύο, όπως χορός ή πολεμικές τέχνες, αλλά αποκλειστικά ως μέρος της τεχνικής προπόνησης και πάντα με τον ίδιο συνεργάτη. Η πλήρης σωματική επαφή πολλαπλών αθλητών ταυτόχρονα, για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το βόλεϊ, δεν επιτρέπεται, αλλά αυτοί οι αθλητές μπορούν να εξασκηθούν ατομικά υπό τις ίδιες συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα είναι δυνατή η διοργάνωση αθλητικών αγώνων έως και σε εθνικό επίπεδο, αλλά μόνο σε μεμονωμένα αθλήματα που έχουν καταχωρημένο επίσημο σύστημα ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.


Οι θεατές δεν θα επιτρέπονται και οι διοργανωτές πρέπει να διασφαλίζουν ότι μόνο τα άτομα που χρειάζονται για τον διαγωνισμό (αθλητές, διαιτητές, προπονητές, ιατρικό προσωπικό κ.λπ.) θα λαμβάνουν μέρος. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σλοβενίας (OKS) χαιρέτισε τη μερική χαλάρωση των περιορισμών για τον αθλητισμό και τους αθλητές.

"Καταφέραμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό στο πρώτο ημίχρονο" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο κ. Πλένκοβιτς επισήμανε ότι "εάν συνεχιστεί ο επιτυχημένος αγώνας ενάντια στον κορωνοϊό στην Κροατία, τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το άνοιγμα των συνόρων και η μερική τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς, "αν όλοι πολεμήσουμε την Covid-19 εξίσου καλά, θα φτάσουμε σε ένα στάδιο, όπου μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων και αυτή είναι η φιλοδοξία μας". Υπογράμμισε, επίσης, τις θετικές τάσεις στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Κροατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία,την Αυστρία και τη Γερμανία.

Ο κ. Πλένκοβιτς σημείωσε ότι "στόχος είναι να επιτευχθεί μια πανευρωπαϊκή συμφωνία που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, αλλά θα επέτρεπε την εν μέρει ενεργή τουριστική βιομηχανία και στις χώρες, στις οποίες ο τουρισμός είναι σημαντικό μέρος της οικονομίας, να ανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊού πιο γρήγορα". Σημείωσε, επίσης, ότι, η κυβέρνηση της Κροατίας παρείχε υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας μ` αυτόν τον τρόπο 500.000 θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, την Κροατία προτείνουν ως ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός VTM και η γαλλική έκδοση του περιοδικού Vogue "Vogue Paris", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Τουρισμού της Κροατίας (HTZ). "Το VTM μεταδίδει ένα μήνυμα, διάρκειας δύο λεπτών στο οποίο η Κροατία χαρακτηρίστηκε ως προορισμός "χωρίς κορωνοϊό"", ανέφερε το HTZ, προσθέτοντας ότι "εκτός από την Κροατία, επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία αναφέρθηκαν ως χώρες που αντιμετώπιζαν καλά την κατάσταση που σχετίζεται με την πανδημία της Covid-19".

Σύμφωνα με τον ΗΤΖ, ο επίσημος λογαριασμός του "Vogue Paris" σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε μια φωτογραφία της πισίνας "Kolovare" στο Ζάνταρ με το σχόλιο "ένα ηλιόλουστο απόγευμα στην Κροατία ακούγεται ιδανικό τώρα".

Οι Πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, που είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες της Αυστραλίας, αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων προσωπικού περιορισμού για μία ημέρα, κατά την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός.

Οι τοπικοί πρωθυπουργοί των δύο Πολιτειών δήλωσαν ότι οι περίπου 14 εκατομμύρια κάτοικοί τους, που αντιστοιχούν στο 56% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας, θα πρέπει να τηρήσουν τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στις μετακινήσεις και κατά την Ημέρα της Μητέρας, την Κυριακή.

Το ψυχολογικό στρες και οι οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσουν χιλιάδες Αυστραλούς στην αυτοκτονία, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τα θύματα της ίδιας της ασθένειας, προειδοποίησαν σήμερα ειδικοί από το Σίδνεϊ.

Το Κέντρο Εγκεφάλου και Πνεύματος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια ενδέχεται να καταγράφονται κάθε έτος επιπλέον 750 με 1.500 αυτοκτονίες εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων.

Αυτό αποτελεί αύξηση 25 % με 50% σε σχέση με τις περίπου 3.000 αυτοκτονίες που καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην Αυστραλία. Περίπου το 30% των επιπλέον αυτοκτονιών θα αφορούν νέους, που επηρεάστηκαν από την επιδημία του κορωνοϊού κυρίως λόγω του κλεισίματος των σχολείων, των πανεπιστημίων και των χώρων συνάντησης με τους φίλους τους, επεσήμανε το Κέντρο σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Ιατρικό Σύλλογο Αυστραλίας και ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Η ιδέα να διοργανώνονται "γιορτές covid-19" με στόχο να προσβληθούν από κορωνοϊό οι συμμετέχοντες και να αποκτήσουν ανοσία είναι "εξαιρετικά επικίνδυνη", προειδοποίησαν χθες Τετάρτη οι αρχές της πολιτείας Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.

"Αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και εκθέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να χρειαστεί να νοσηλευθούν, ακόμη και να πεθάνουν", τόνισε ο Τζον Βίσμαν υπεύθυνος Υγείας της πολιτείας.

"Εξάλλου αγνοούμε αν οι ασθενείς που ανέρρωσαν από την covid-19 έχουν μακροπρόθεσμα προστασία" από τον ιό, πρόσθεσε. "Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, περιλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να παραμένουν μετά τη μόλυνση".

Ο Βίσμαν χρειάστηκε να κάνει αυτή την προειδοποίηση αφού ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 100 κρούσματα του κορονοϊού συνδέονται με "γιορτές covid-19" που οργανώθηκαν στην κομητεία Ουάλα Ουάλα. Στόχος αυτών των συγκεντρώσεων είναι να έρθουν σε επαφή ασθενείς της covid-19 με υγιείς ανθρώπους οι οποίοι ελπίζουν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να αποκτήσουν ανοσία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο επιστροφής σε μέτρα απαγόρευσης αν οι χώρες που αίρουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας δεν διαχειριστούν την μετάβαση "εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση".

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσίασε έναν κατάλογο με μια σειρά βημάτων που χρειάζονται πριν οι χώρες άρουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, όπως οι έλεγχοι παρακολούθησης και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας. "Ο κίνδυνος της επιστροφής σε lockdown παραμένει πολύ μεγάλος αν οι χώρες δεν διαχειριστούν την μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση", τόνισε σε μια ψηφιακή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

"Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικώς αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η επιστροφή σε κανονικότητα", συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Η κυπριακή τραγωδία στη Βρετανία: Οι λόγοι των αυξημένων θανάτων στην παροικία

Κωστρίκης: Δεν ήταν στον οδικό χάρτη το άνοιγμα των σχολείων- Πολιτική απόφαση

Αυτό το εργαστήριο στην Κίνα δείχνουν με το δάκτυλο οι ΗΠΑ

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-ΑFP-Ηina

Keywords
προβληματα, Ημέρα της μητέρας, lockdown, σχολεια, μαΐου, σλοβενία, σημαίνει, cnbc, ουγγαρια, vogue, paris, ελλαδα, ηπα, σταση εργασιας, Λιμάνι του Σίδνεϊ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνικος τουρισμος, ολυμπιακοί αγώνες, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, γιορτη σημερα, μια ημερα, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, αυστραλια, γερμανια, ηπα, κινα, μπασκετ, υγεια, φωτογραφια, χορος, cnbc, reuters, vogue, αυξηση, αυστρια, απε, απε-μπε, βδομαδα, γεγονος, δικτυο, εν μερει, επενδυσεις, ετος, ιδεα, ιδιο, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κροατια, ληξη, μαΐου, μεμονωμενα, μηνες, μπε, παντα, ολυμπιακη, ποδοσφαιρο, πορτογαλια, συζητηση, σειρα, τουρισμος, τσεχια, υγιεις, χαντμπολ, ψηφιακη, αγωνας, εθνικο, ιατρικο, ιδανικο, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, ουασινγκτον, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ,pou