Πούτιν: Απείλησε πραγματικό εμφύλιο η ανταρσία

«Η ανταρσία της 24ης Ιουνίου από την ιδιωτική πολεμική εταιρεία Βάγκνερ απείλησε με έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των υπηρεσιών δημόσιας τάξης που έκαναν το καθήκον τους κατάφεραν να αποτρέψουν επικίνδυνες συνέπειες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στο πλαίσιο μιας ασυνήθιστης τελετής στην πλατεία των Καθεδρικών του Κρεμλίνου σε μονάδες του Υπουργείου

Άμυνας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της Εθνοφρουράς, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρούρησης.

Την ημέρα της ανταρσίας, οι άνδρες του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας «στάθηκαν εμπόδιο στην αναταραχή, αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν αναπόφευκτα το χάος», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος στους εκπροσώπους τους, αφού κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των  νεκρών κατά την διάρκεια της στάσης, ο αριθμός των οποίων δεν έχει επισήμως μέχρι σήμερα ανακοινωθεί, αλλά ομολογείται ότι είναι τα πληρώματα ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

«Έτσι έσωσαν τη χώρα από τις ταραχές, σταμάτησαν ουσιαστικά την εμφύλια σύρραξη και απέδειξαν την πίστη στον όρκο τους», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι «ο εχθρός, φυσικά, θα εκμεταλλευόταν το χάος» και αυτό απετράπη.

Σε μια πρώτη δημόσια επίδειξης αποφασιστικότητας και ενότητας, που κατά τις εκτιμήσεις πολλών, αλλά κυρίως εκτός Ρωσίας, έχει κλονιστεί, ο Πούτιν δήλωσε ότι «τα σώματα ασφαλείας εξασφάλισαν την αξιόπιστη λειτουργία των σημαντικότερων κέντρων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών και εν γένει αμυντικών εγκαταστάσεων, την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών και την σταθερότητα των μετόπισθεν», καθιστώντας δυνατή «την αποφυγή επικίνδυνων συνεπειών και απωλειών μεταξύ των αμάχων».

«Οι σύντροφοί μας πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Το λέω αυτό χωρίς κανένα πάθος και χωρίς καμία υπερβολή», είπε αργότερα σε παρόμοια εκδήλωση εντός του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας «έπρεπε να εργαστούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες προκειμένου να αποφύγουμε απώλειες μεταξύ των πολιτών, επειδή έπρεπε να εργαστούμε σε πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους».

Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο «η αποφασιστικότητα και το θάρρος» του στρατού, καθώς και η συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας «έπαιξαν τεράστιο, αποφασιστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης», ενώ όσοι μαχητές της εταιρείας Βάγκνερ παρασύρθηκαν στην ανταρσία είδαν «ότι ο στρατός, ο λαός δεν είναι μαζί τους».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «για την υπηρεσία τους, για την γενναιότητα και την ανδρεία τους, για την πίστη τους στο λαό της Ρωσίας», παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλων διοικητών των αρμόδιων υπηρεσιών, αναφέροντας ότι όπως έχει συζητήσει με τον Υπουργό του, η νέα ηγεσία του στρατεύματος πρέπει να προκύψει από όσους σήμερα πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Συνεχίζοντας την «αποδόμηση» του μύθου που έχει διαμορφωθεί γύρω από την εταιρεία Βάγκνερ, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «η συντήρηση ολόκληρης της ομάδας Βάγκνερ εξασφαλιζόταν πλήρως από το κράτος», δηλαδή «από το Υπουργείο Άμυνας, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτήσαμε πλήρως αυτή την ομάδα» και αποκάλυψε ότι κατά την τελευταία μόνο χρονιά η εταιρεία-ιδιοκτήτης της Βάγκνερ απορρόφησε περίπου 1 δισ. ευρώ για την συντήρησή της και εισέπραξε επίσης άλλο 1 δισ. για την τροφοδοσία του στρατού, συμφωνίες που χρήζουν διερεύνησης εάν έχει υπάρξει κακοδιαχείριση και κλοπή δημόσιου χρήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα