Πούτιν: Δύσκολο να εφαρμοστεί εκεχειρία όταν η Ουκρανία επιτίθεται

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας και ότι η πρωτοβουλία των Αφρικανών ηγετών, καθώς και η πρόταση της Κίνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ειρήνευση.

Ταυτόχρονα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συνόδου Ρωσίας-Αφρικής που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μια εκεχειρία όταν ο ουκρανικός στρατός

επιτίθεται. Πρόσθεσε ότι για να ξεκινήσουν συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αλλαγή στο μέτωπο προς το παρόν, ούτε κάποια εντατικοποίηση των μαχών. Είπε επίσης ότι μετά τις 4 Ιουνίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 415 άρματα και 1.300 θωρακισμένα οχήματα.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είπε ότι χάρη σ’ αυτήν και στο γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν, οι ρωσικές εταιρείες θα αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος το οποίο η Ρωσία θα μοιραστεί με τις φτωχότερες χώρες «χάρη στις δωρεάν παραδόσεις των σιτηρών μας». Η Ρωσία, πρόσθεσε, παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο.

Yπερασπίζεται τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε χθες Σάββατο την αυξανόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας πως ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε στο 2023 και η Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση με γειτονική χώρα. Θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανθρώπους που προκαλούν ζημιά στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο Πούτιν σε ρώσους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι για να επιτύχουμε, ακόμη και στο πεδίο των μαχών, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες», συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν η απάντηση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που του ζήτησε να σχολιάσει τις πρόσφατες συλλήψεις του πολιτικού επιστήμονα Μπόρις Καγκαρλίτσκι και της σκηνοθέτιδας Γεβγκένια Μπέρκοβιτς. «Αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν για όσα είπαν ή έγραψαν. Είναι φυσιολογικό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν το 1937.

Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη προ ημερών, κατηγορούμενος για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες» και προφυλακίστηκε στο Σικτιφκάρ (βορειοδυτικά). Είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γεβγκένια Μπέρκοβιτς συνελήφθη στις αρχές Μαΐου ως «απολογήτρια της τρομοκρατίας» για θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε το 2020, η οποία εξιστορούσε την περιπέτεια Ρωσίδων που στρατολογήθηκαν μέσω διαδικτύου για να παντρευτούν ισλαμιστές στη Συρία.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι άκουσε τα ονόματά τους «για πρώτη φορά» και «δεν κατάλαβε επί της ουσίας τι έκαναν και πώς αντιμετωπίστηκαν», λέγοντας ότι εξέφρασε γενικώς την άποψή του για ένα «πρόβλημα».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Νέα επίθεση με drones στη Μόσχα- «Συνετρίβησαν ακυβέρνητα σε κτίριο»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα