Πούτιν: Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο ασταθής

Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο ασταθής και νέες εστίες έντασης αναδύονται, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη ασφαλείας στη Μόσχα.

«Βλέπουμε ότι η σημερινή διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από αύξηση της αστάθειας. Σε διάφορες περιοχές οι παλιές εστίες έντασης διευρύνονται και εμφανίζονται νέες, το αρνητικό βάρος των συγκρούσεων συσσωρεύεται. Οι λαοί πολλών χωρών βιώνουν τις δραματικές συνέπειες πραξικοπημάτων που οργανώνονται έξωθεν», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημείωσε δε ότι το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα

με την επιθυμία μεμονωμένων κρατών και ενώσεων «να διατηρήσουν, να κρατήσουν την κυριαρχία τους, να επιβάλουν τους κανόνες τους, αγνοώντας πλήρως την κυριαρχία, τα εθνικά συμφέροντα και τις παραδόσεις άλλων κρατών».

«Όλα αυτά συνοδεύονται από αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού, από μια απροκάλυπτη εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και από τις προσπάθειες απόκτησης μονομερούς πλεονεκτήματος από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που προκάλεσαν μια σειρά από δυτικά κράτη», επέμεινε ο Β. Πούτιν, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική λύση σε αυτή την καταστροφική πορεία, την πολιτική εκβιασμού και τις παράνομες κυρώσεις». Κατά τον Ρώσο ηγέτη, «αυτή είναι η ενίσχυση της σταθερότητας στον κόσμο, η συνεπής οικοδόμηση ενός ενιαίου αδιαίρετου συστήματος ασφαλείας, η υλοποίηση των μεγάλων στόχων για την διασφάλιση της οικονομικής, τεχνολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης», που μπορούν να επιτευχθούν με «συντονισμό των προσπαθειών όλων των χωρών, επίπονη κοινή εργασία με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της εταιρικής σχέσης και της εμπιστοσύνης», αρχές, που χαρακτήρισε βάση του ανανεωμένου «δόγματος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία μαζί με άλλες χώρες θα πετύχει οπωσδήποτε «τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου, πολυπολικού κόσμου, ενώ η ιδεολογία της εξαιρετικότητας, όπως και το νεοαποικιακό σύστημα που επέτρεπε την εκμετάλλευση των πόρων ολόκληρου του κόσμου, θα αποσυρθούν αναπόφευκτα στο παρελθόν».

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσία έχει πολλούς εταίρους σε διαφορετικές περιοχές και σε διαφορετικές ηπείρους, εκτιμούμε ειλικρινά τους ιστορικά στέρεους, φιλικούς, πραγματικά εμπιστευτικούς δεσμούς με τα κράτη της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και θα τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία και οι εταίροι της στην Ευρασιατική Ένωση ενδιαφέρονται για έντιμη, παραγωγική, πραγματιστική διεθνή συνεργασία, είπε ο Β. Πούτιν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ της Ένωσης, που ενώνει μερικές μόνο από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και στενούς συμμάχους της χώρας του.

Ενώ «όσοι ενεργούν, σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά», είπε κατονομάζοντας τις ΗΠΑ, «βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία, ουσιαστικά πυροβολούν τον εαυτό τους στα πόδια και στα πόδια εκείνων που εξακολουθούν να είναι αναγκασμένοι να υπακούουν στις επιταγές τους».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, τα σενάρια περί κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας διαψεύστηκαν και σε αντίθεση με κορυφαίες οικονομίες της ΕΕ, η Μόσχα κατά τις προβλέψεις των ειδικών θα έχει άνοδο το τρέχον έτος, «πρώτα έλεγαν +0,7%, τώρα λένε +1,5% ή ίσως και προς το 2%. Αυτό λέει πολλά», σημείωσε ο Β. Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι «ένα από τα καθήκοντα προτεραιότητας της [σ.σ. Ευρασιατικής Οικονομικής] Ένωσης είναι η διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της. Οι χώρες μας διαθέτουν επαρκές επιστημονικό, ανθρώπινο και παραγωγικό δυναμικό για να παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας υψηλής ποιότητας, ικανά να ανταγωνίζονται στις παγκόσμιες αγορές. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σήμερα, διότι η διασφάλιση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας αποτελεί, στην πραγματικότητα, τον πυρήνα της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας».

Αύριο, αναμένεται να συνεχιστούν στο πλαίσιο «χαλαρής συνάντησης» οι συνομιλίες του προέδρου της Ρωσίας με τους προσκεκλημένους του προέδρους της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Αρμενίας και του Κιργκιστάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα