Πούτιν και Κιμ αναβιώνουν τους «ιστορικούς δεσμούς» των χωρών τους

Ο ρΡσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι η Μόσχα «υποστηρίζει τις θετικές τάσεις» στην κορεατική χερσόνησο, όπου εκτυλίχθηκε από τις αρχές του 2018 μια θεαματική επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ και η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη βορειοκορεατική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ, καθώς και ότι θα ενισχύσει τη διμερή οικονομική σχέση.

«Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή σας στη Ρωσία

θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα με ποιους τρόπους μπορούμε να συμβάλουμε να επιλυθεί η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να υποστηρίξει τις θετικές τάσεις που εκτυλίσσονται το τρέχον διάστημα», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης. «Σε διμερές επίπεδο, έχουμε πολλά να κάνουμε για να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από πλευράς του, ο Κιμ τόνισε πως η συνάντηση θα επιτρέψει να διαμορφωθούν κοινές θέσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο. Στόχος της επίσκεψής του, σημείωσε, είναι να αναθερμανθούν οι «ιστορικοί» δεσμοί των δύο κρατών, στενών συμμάχων την περίοδο του ψυχρού πολέμου, να υπάρξει «πιο σταθερή και στέρεη» σχέση.

«Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν μακρά φιλία, και μιας πιο σταθερής και στερεής σχέσης», είπε ο Κιμ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, εξάλλου, συνεχάρη τον Πούτιν διότι «οικοδομεί μια ισχυρή Ρωσία».

Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ είναι η πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2011, όταν είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου, που κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι αναμένει ο δρόμος στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα να είναι «ανώμαλος», πρόσθεσε, ωστόσο, πως συνεχίζει να ελπίζει ότι εντέλει θα συναφθεί συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση.

Η δεύτερη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο σημαδεύτηκε από αποτυχία, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να ζητεί σταδιακή άρση των κυρώσεων, κάτι που θεώρησε υπερβολικό ο Αμερικανός πρόεδρος, για τον οποίο τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η Πιονγκγιάνγκ δεν αρκούν.

Κατόπιν, η Πιονγκγιάνγκ επέκρινε τη σκληρή γραμμή του Μάικ Πομπέο κι αξίωσε να μη συμμετέχει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News το βράδυ της Τετάρτης σημείωσε πάντως ότι στη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ υπήρξαν πολύ περισσότερες «αποχρώσεις» από όσες ανέδειξαν τα ΜΜΕ, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

«Ο δρόμος θα είναι ανώμαλος. Θα είναι δύσκολος. Ελπίζω ότι θα μας δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις, κατά τρόπο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης, ανέφερε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που ταξίδεψε επανειλημμένα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένει «πάντα επικεφαλής της ομάδας» των διαπραγματευτών των ΗΠΑ, παρά την απαίτηση της Πιονγκγιάνγκ να μη συμμετέχει στις μελλοντικές συναντήσεις.

Ο Πομπέο δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Κιμ είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα για την χαλάρωση της απομόνωσης και των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

«Μόνο ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει, αλλά έχω δει αρκετά και πιστεύω ότι έχουμε μια αληθινή ευκαιρία να αλλάξει θεμελιωδώς» η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, είπε ο Πομπέο.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγιναν μερικές ώρες πριν ξεκινήσει η πρώτη συνάντηση του Κιμ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, σήμερα Πέμπτη.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα