Πούτιν-Ερντογάν εγκαινιάζουν Άκουγιου - Κίνδυνοι για Κύπρο

Για 12η φορά συναντώνται σήμερα Ερντογάν-Πούτιν, μετά τη ρωσοτουρκική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό στα σύνορα με τη Συρία. Αφορμή της συνάντησης είναι η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών. Με tweet του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με τον αξιότιμο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα εγκαινιάσουν μία τεράστια επένδυση 20 δις δολαρίων.

Η

συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της διπλωματικής έντασης με τη Δύση και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για οικονομική συνεργασία και για συριακό.

Η εφημερίδα ‘Ακσάμ’, με τίτλο «Σήμερα το ιστορικό βήμα στο όνειρο 60 χρόνων», γράφει ότι η περιπέτεια της Τουρκίας για πυρηνική ενέργεια είχε ξεκινήσει το 1955. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε γίνει στις 12 Μαΐου του 2010, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκατασταθούν τέσσερις αντιδραστήρες 4 χιλιάδων 800 Mw συνολικά, καλύπτοντας το 10% των αναγκών ηλεκτρισμού της Τουρκίας.

Η ρωσική εταιρεία «Rosatom» που ανέλαβε την κατασκευή του, προγραμματίζει τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

Αντιδράσεις για τον πυρηνικό σταθμό υπάρχουν από ακτιβιστές και από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ο βουλευτής του κόμματος Χουσεΐν Τσακμάκ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι τεχνική αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί πολιτική επιλογή της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα φέρει καταστροφή στη χώρα επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ανασφαλείς, απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση. «Εδώ και 40 χρόνια αγωνιζόμαστε για να μη γίνει στη χώρα μας ένα νέο Τσερνομπίλ, μια νέα Φουκουσίμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Μερσίνα να γίνει σκουπιδότοπος πυρηνικών», ανέφερε.

Πρόγραμμα Πούτιν-Ερντογάν

15.00 Επίσημη τελετή άφιξης Πούτιν

15.15 Εγκαίνια Άκουγιου

16.00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν

18.00 Συνέντευξη Τύπου

19.30 Δείπνο προς τιμή του Πούτιν

Φόβοι για Κύπρο

Όπως είχε δηλώσει πριν από καιρό ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας, η ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, επιτρέπει στην Κύπρο, ακριβώς λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, να διεκδικήσει νομικό έρεισμα αναφορικά με την αδειοδότηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικόλας, ο οποίος είναι πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, σημείωσε: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Άκουγιου, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας».

Κίνδυνος από ραδιενεργά αέρια

Βάσει των προσομοιώσεων που έκανε το Ινστιτούτο Κύπρου, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο, λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο». Επιπλέον, το ρίσκο έκθεσης της Κύπρου σε ραδιενεργά αέρια, εξαρτάται και από την εποχή που αυτά θα εκδηλωθούν, αφού η συγκέντρωσή τους είναι σαφώς μεγαλύτερη κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η Κύπρος έχει ακόμη ένα λόγο να ανησυχεί, αφού η γεωγραφική μας περιοχή βρίσκεται σε ένα άκρως σεισμικό τόξο και παρά τα κατασκευαστικά μέτρα και προφυλάξεις που ενδεχομένως να παρθούν, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα