Πραγματοποιήθηκαν οι Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

ΠτΒ: «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιστά την Κύπρο πρότυπο πανεπιστημιακού κέντρου διεθνούς εμβέλειας»ΥΠΠΑΝ: «Η Κύπρος ήδη θεωρείται περιφερειακό διεθνές κέντρο εκπαίδευσης»Κ. Κόκκινος: «Τολμήστε να σκέφτεστε φιλόδοξα, διαφορετικά, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινα»Πρύτανης Πουγιούτας: «Ας κτίσουμε μαζί ένα καλύτερο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον, πιο πράσινο, πιο ψηφιακό, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο»

Τα συγχαρητήριά της έδωσε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, για την προσήλωσή του στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης Ανώτερης  Εκπαίδευσης στην χώρα, καθώς και για την ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσει. Η προσήλωση και η ερευνητική αυτή δραστηριότητα, σημείωσε η κ. Δημητρίου, καθιστούν την Κύπρο «πρότυπο πανεπιστημιακού κέντρου διεθνούς εμβέλειας».

Η κ. Δημητρίου τίμησε με την παρουσία της την τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς τελετών αποφοίτησης των έξι Σχολών του Πανεπιστημίου, την εβδομάδα 27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2022.

Συνεχίζοντας, η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στις απόφοιτες και τους αποφοίτους της Σχολής, λέγοντάς τους: «Είναι η στιγμή που χρειάζεται ν’ ανασυνταχθούμε και να επαναπροσδιοριστούμε. Τίποτα δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο κι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Για να απεγκλωβιστούμε από αδιέξοδα και κακές πρακτικές του παρελθόντος και να μπορέσουμε να βαδίσουμε στο μέλλον, χρειαζόμαστε εσάς, τη δική σας κριτική σκέψη. Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι γεμάτες προκλήσεις και προβλήματα που αναζητούν επίλυση. Νέες ανάγκες συνεχώς αναφύονται και ολοένα περισσότερες μορφές δραστηριότητας των ανθρώπων αναζητούν ρύθμιση. Αυτός είναι και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η επιστήμη του δικαίου».

Χαιρετίζοντας την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασε την  πεποίθηση ότι η Κύπρος ήδη θεωρείται ως ένα περιφερειακό διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. «Αυτό που πριν είκοσι χρόνια εμφανιζόταν ως μακρινός, φιλόδοξος στόχος και όραμα, στις μέρες μας φαίνεται να υλοποιείται», τόνισε.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις επιτυχίες του στις διεθνείς κατατάξεις, χαρακτηρίζοντάς το ως «υψηλής ποιότητας ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης». Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σημείωσε, συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή πορεία του με στόχο την προσέλκυση τόσο ντόπιων και ξένων φοιτητών, ακολουθώντας μια στρατηγική βασισμένη στη διεθνοποίηση, την εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του πανεπιστημίου ως κέντρου ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης.

Κατά τον χαιρετισμό του στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κόκκινος επαίνεσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα αξιοθαύμαστο πανεπιστημιακό ίδρυμα, του οποίου η σταθερή πρόοδος και ανάπτυξη κάνουν ολόκληρη τη χώρα, πραγματικά περήφανη. «Με τα σημαντικά επιτεύγματά του σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει θεμελιωθεί ως περιφερειακό ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα, ως ένα κέντρο αριστείας με διεθνή χαρακτήρα και με ένα διεπιστημονικό περιβάλλον».

Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους και τις απόφοιτες, ο κ. Κόκκινος τους παρότρυνε να τολμούν να σκέφτονται φιλόδοξα, διαφορετικά, καινοτόμα, να μη φοβούνται την πτώση και την αποτυχία, να έχουν ήθος, δημιουργικότητα και να έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους πάντοτε τον άνθρωπο. 

Λόγω απουσίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ηγήθηκαν των ακαδημαϊκών πομπών στις τελετές και ανέγνωσαν την ομιλία του Πρύτανη. 

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022. Αναφορά έκανε επίσης στη σημαντική κατάταξη του Πανεπιστημίου, καθώς και στα 180 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου, από το Times Higher Education Young University Rankings 2022.

Αναφερόμενος στη στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Καθηγητής Πουγιούτας στην ομιλία του στάθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικότερα, κατά την τρέχουσα δεκαετία, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.

Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και απόφοιτους της Νομικής Σχολής, ο Πρύτανης σημείωσε στην ομιλία του: «Ας κτίσουμε μαζί, όλες και όλοι, ένα καλύτερο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον, πιο πράσινο, πιο ψηφιακό, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο, χωρίς φτώχεια και πείνα, που να διασφαλίζει την καλή υγεία και ευεξία για όλους».

Στις φετινές τελετές αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Επίτιμος Επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον Καρκίνο, Δρ  Γιώργος Παυλάκης, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια MOMus και Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Δρ Μαρία Τσαντσάνογλου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, κ. Μιχάλης Βορκάς, η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος, η Καθηγήτρια στη Διοικητική των Πληροφοριακών Συστημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων, Νάνσυ Πουλούδη και η Principal του St George’s, University of London, Καθηγήτρια Jenny Higham.

Σημειώνεται ότι φέτος απονεμήθηκαν συνολικά 870 τίτλοι σε φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που παρευρέθηκαν στις τελετές αποφοίτησης κάθε σχολής, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ο συνολικός αριθμός αποφοίτων του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 είναι 4,218.

Keywords
Τυχαία Θέματα