Πραγματοποιήθηκε στην Αγ.Νάπα το 3ου Συμπόσιο Γιώργου Σεφέρη

Πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» το τριήμερο 3 – 5 Νοεμβρίου.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση για αναβίωση του Συμποσίου Σεφέρη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Στόχος του Δήμου είναι να καταστεί η Αγία Νάπα κέντρο σεφερικών μελετών, ανταποδίδοντας έτσι την αγάπη του ποιητή για το τόπο μας, αφού ως γνωστόν ο ποιητής αφιέρωσε δύο ποιήματα και πολλές αναφορές στα ημερολόγια του».

Πρόσθεσε ότι «το

3ο Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στο Δημήτρη Μαρωνίτη, τον διαπρεπή Φιλόλογο που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το έργο του Σεφέρη και τα κυπριακά ποιήματα» και είπε πως «ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και δημιουργεί πολιτισμό και παράδοση για τα οποία είναι περήφανος».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου Διομήδης Μαρκουλλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Σεφέρης είδε την Κύπρο σαν την αποκάλυψη ενός κόσμου, ενός ανθρώπινου δράματος που όποιες και να ήταν οι σκοπιμότητες της καθημερινής συναλλαγής μετρούσε και έκρινε την ανθρωπιά. Ο Σεφέρης έδωσε την Κύπρο ως ιδέα και ως σύμβολο και με τα ποιήματά του την έκανε γνωστή στον Ελλαδικό χώρο όσο κανένας άλλος μέχρι τότε».

Ο κ. Μαρκουλλής χαρακτήρισε «κορυφαία εκδήλωση» το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη και ευχαρίστησε «θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας και τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, αφού» όπως εξήγησε «παράλληλα με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσπαθεί με πολλούς και σημαντικούς τρόπους να κρατήσει και να προβάλει το σεφερικό ένδυμα της πόλης του και την πολιτιστική της παρουσία».

Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Λυκειάρχης και Πρόεδρος του 3ου Συμποσίου Σεφέρη Αδάμος Σεργίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, «εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την πραγματοποίηση του Συμποσίου για τον μεγάλο ποιητή της Ελλάδας της Ρωμιοσύνης και της Κύπρου. Υπάρχουν μερικοί τόποι, οι οποίοι ασχέτως του μεγέθους τους, της πολιτικής, στρατιωτικής ή οικονομικής τους ισχύος, περικλείουν μέσα τους τόση δύναμη, σχεδόν μεταφυσική που κινούν μόνοι τους, άθελα τους ενδεχομένως, τις μυλόπετρες της ιστορίας. Ενας τέτοιος τόπος είναι και η Κύπρος» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η υπηρεσιακή ενασχόληση του Σεφέρη ως Ελληνα διπλωμάτη με την Κύπρο, είτε ως Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, είτε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης του Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε από οποιανδήποτε άλλη θέση, ο Σεφέρης αγωνίστηκε σκληρά για το νησί και την ελευθερία του. Μέσα από τις σελίδες του πολιτικού του ημερολογίου, τις επιστολές του αλλά και τα υπηρεσιακά έγγραφα διαπιστώνουμε τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις του για την πορεία του εθνικού ζητήματος».

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε «στη σημασία του Συμποσίου για την προαγωγή των Σεφερικών Σπουδών και εξήρε την πολιτιστική προσπάθεια του Δήμου Αγίας Νάπας, διοργανώνοντας τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες αποδεικνύουν τη διαχρονική σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα».

Ο Καθηγητής Γιώργος Γιωργής είπε ότι «ο Σεφέρης ήρθε στην Κύπρο τα έτη 1953 - 1955 από τη Βηρυτό, όπου ήταν Πρέσβης της Ελλάδος. Αγάπησε το νησί και ιδιαίτερα την Αγιάνναπα που πρωτοεπισκέφθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 1953, όπου φωτογραφίζει συνεχώς το εσωτερικό του Μοναστηριού τη μεγάλη συκομουριά, τη (σύζυγο του) Μαρώ και τον (Αμμοχωστιανό φίλο του) Λοΐζο κάτω από τη συκομουριά και στα σκαλοπάτια του κεφαλόβρυσου, το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τους ψαράδες που απλώνουν τα δίχτυά τους να στεγνώσουν».

Πρόσθεσε ότι «οι εντυπώσεις του περνάνε στα δυο του ποιήματα Αγιάνναπα Α΄ και Αγιάνναπα Β που τις συνόδευσε με τα διαβάσματα από την ιστορία των σταυροφόρων του Steven Runciman" ενώ αναφέρθηκε και στο μονοήμερο ταξίδι στην Κύπρο που πραγματοποίησε ο μεγάλος Νομπελίστας ποιητής στις 4 Νοεμβρίου το 1969 οπότε και επισκέφθηκε εκ νέου την Αγία Νάπα.

Σημειώνεται ότι στο 3ο Συμπόσιο Σεφέρη «από το απόγευμα της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 5 του μήνα, πραγματοποιήθηκαν έξι συνεδρίες όπου ανακοινώθηκαν 24 συνολικά εισηγήσεις από διαπρεπείς μελετητές του Σεφερικού Εργου - καθηγητές Πανεπιστημίων, της Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφείς και λογοτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην τελική συνεδρία τιμήθηκε, ύστερα από απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος για το έργο του και ιδιαίτερα για την συμβολή του στην ανάπτυξη των Σεφερικών σπουδών».

Με την ολοκλήρωση του Συμποσίου «οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγία Νάπα και επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων το Κάβο Γκρέκο, το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, τις Θαλασσινές Σπηλιές και το Πάρκο Γλυπτικής. Οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν επίσης το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, όπου έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία κάτω από τη συκομουριά και τον κεφαλόβρυσο, σημεία τα οποία επισκέφθηκε ο Νομπελίστας Ποιητής τον Νοέμβριο του 1953».\

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα