Πράσινο φως ΕΚΤ για διαχείριση ακινήτων από τις τράπεζες

Στα χέρια των τραπεζών περνάει σταδιακά η διαχείριση ακινήτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει το πράσινο φως στην Κυβέρνηση να προχωρήσει με τις σχετικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία, έτσι ώστε να δοθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η ευελιξία που χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, μέσω της διαδικασίας που προβλέπει εξόφληση χρέους έναντι ακινήτου και λόγω του τεράστιου

ποσοστού των κόκκινων δανείων στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες παίρνουν στην κυριότητά τους όλο και περισσότερα ακίνητα και μετοχές εταιριών, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να διαχειριστούν πλήρως. Αυτό συνέβαινε λόγω της νομοθεσίας περί πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία έβαζε «στενά όρια» σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Πλέον, με τους ισολογισμούς των τραπεζών να βαραίνουν επικίνδυνα από τα προβληματικά δάνεια (βραχνάς ο οποίος αποδεικνύεται δυσκολότερος από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί), επιχειρείται να δοθεί αφενός «ανάσα» στις τράπεζες, αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να καταστούν διαχειριστές ακινήτων, συγκρατώντας τις τιμές από ένα πιθανό κατρακύλισμα λόγω της αυξημένης προσφοράς και της μειωμένης ζήτησης.

Τα «κόκκινα δάνεια» σε ρόλο σκακιέρας

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λοιπόν, φαίνεται ότι αποτελούν τον παράγοντα που ορίζει το «παιχνίδι» της ανάκαμψης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, καθώς κάθε προσπάθεια φαίνεται ότι σκοντάφτει σε αυτά.

Η δυσκολία των τραπεζών να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων, οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις και η συνεχώς κλειστή κάνουλα της χρηματοδότησης προς στην πραγματική οικονομία, φαίνεται ότι δίνουν την «καλύτερη πάσα» στις Αρχές για μια σειρά ρυθμίσεων.

Η γνώμη για την επέκταση της δραστηριότητας των τραπεζών, φέρει την υπογραφή του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της πρότασης της Κυβέρνησης, λόγω του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, «η ευχέρεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να ασκούν δραστηριότητες με αντικείμενο ακίνητα και μετοχές που αποκτούν, θα διευκολύνει τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι μίλησαν στο SigmaLive, «οι κυπριακές τράπεζες τρία χρόνια μετά το μνημόνιο κι έχοντας πάρει στην κυριότητά τους πλήθος ακινήτων, έχουν καταρτήσει αρμόδια τμήματα και έχουν πλέον την τεχνογνωσία να διαχειριστούν αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις».

Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Η συμπερίληψη τίτλων ακίνητης ιδιοκτησίας και μετοχών στου ισολογισμούς των τραπεζών, αναμένεται να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο. Η έκθεση των τραπεζών στον κίνδυνο της αυξομείωσης των τιμών των ακινήτων, μπολιάζει με προβλήματα την φερεγγυότητα, την σταθερότητα κι εν τέλει την κερδοφορία τους.
Πρόταση της ΕΚΤ είναι η πρόσληψη, από μεριάς τραπεζών, εργαζομένων με την κατάλληλη τεχνογνωσία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ακινήτων και της συγκρότησης τμημάτων που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση, καθώς εξ ορισμού αυτή δεν είναι η κύρια δραστηριότητά τους.

Οι διατάξεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα σε πιστωτικά ιδρύματα που αποκτούν ακίνητη ιδιοκτησία μέσω ανταλλαγής με χρέος να:

• Αποκτούν το δικαίωμα εργασιών με σκοπό τη συντήρηση του ακινήτου
• Ενοικιάζουν το ακίνητο σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι η ενοικίαση δεν βάζει εμπόδια στην πώληση (πχ μέσω ρήτρας στο συμβόλαιο)
• Εφόσον έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά το ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί, οι τράπεζες δικαιούνται να προχωρήσουν σε ανάπτυξη του ακινήτου, επιδιόρθωση ημιτελών τμημάτων, έτσι ώστε αυτό να καταστεί εμπορεύσιμο.

Έτοιμες και για πωλήσεις οι τράπεζες

Ταυτόχρονα, έρευνα της KPMG καταδεικνύει ότι οι τράπεζες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων εμπορικών ακινήτων στους επόμενους 12 με 18 μήνες, «ξεφορτώνοντας» το χαρτοφυλάκιό τους από τα προβληματικά δάνεια.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στο SigmaLive, το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, αποτελεί τις αρχικές κινήσεις μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει στην εξέλιξη των νέων δραστηριοτήτων των τραπεζών, με τη διαχείριση ακινήτων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Οι προαναφερθείσες πωλήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζονται άμεσα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με μόνο 25% των δανείων να είναι πλήρως ενήμερα δάνεια, με τις μικρές και σοβαρές απομειώσεις να φτάνουν το 75% (11% μικρές και 64% σοβαρές απομειώσεις).

Τι γίνεται με τις μετοχές εταιριών;

Όσον αφορά στη διαχείριση μετοχών εταιριών που αποκτήθηκαν με τη διαδικασία αξόφλησης χρέους έναντι μετοχών, το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης προβλέπει ότι η τράπεζα δικαιούται να διορίσει παραλήπτη ή διευθυντή με σκοπό την εκκαθάριση της εταιρίας ή τη διαχείριση μέχρι τη στιγμή της εκποίησης.

Επιπλέον, τράπεζες που αποκτούν μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, λόγω διακανονισμού χρέους, θα πρέπει να το διαθέτουν εντός τριετίας. Ωστόσο, εξαιρέσεις «λόγω εξαιρετικών περιστάσεων», προβλέπονται και τίθενται στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα