Πράσινο φως στο Σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Πράσινο φως στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για Σχέδιο το οποίο αφορά στη λήψη μέτρων για προστασία των οφειλετών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που αφορούν την καταβολή δόσεων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία έχει υποθηκευτεί η πρώτη τους κατοικία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε αυτό

έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια κατοικία τους και μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ και εργοδοτεί προσωπικό μέχρι 4 άτομα) οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη επίσης την κύρια τους κατοικία. Αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συνομολογηθεί για την ανέγερση ή την αγορά κατοικίας του αιτητή, καθώς και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του Σχεδίου έχει ανατεθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ). Το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση από τον ΚΟΑΓ των τόκων του ενυπόθηκου δανείου του δανειολήπτη, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κατοικίας του. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου είναι 4%, ενώ η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου είναι τέσσερα χρόνια.

Οι βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο Σχέδιο προνοούν, μεταξύ άλλων, όπως:

1. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Κεντρική Τράπεζα με βάση την Οδηγία Διαχείρισης Καθυστερήσεων του 2015 για την αναδιάρθρωση των δανείων καθώς και οι διαδικασίες διαμεσολάβησης που ορίζει ο Χρησματο-οικονομιός Επίτροπος και ο υποψήφιος να έχει αποταθεί στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

2. Η πρώτη κατοικία να είναι υποθηκευμένη σε αδειοδοτημένο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ως εξασφάλιση για τη χορήγηση στεγαστικού ή επιχειρηματικού δανείου στον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας ή και της συζύγου του.

3. Η ελάχιστη περίοδος μόνιμης διαμονής στην κατοικία να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.

4. Ο αιτητής να είναι μόνιμος κάτοικος της Δημοκρατίας ή να διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία τα τελευταία δέκα χρόνια.

5. Σε περίπτωση που ο αιτητής είναι δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και λαμβάνει ποσό για κάλυψη μέρους των τόκων τους τότε το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει από το Σχέδιο θα συνυπολογίζεται ώστε η επιδότηση να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτόκιο, το οποίο έχει οριστεί στο 4%.

Ως κύρια κατοικία ορίζεται η κατοικία που χρησιμοποιείται για τη διαμονή του ιδιοκτήτη της ή σε περίπτωση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (ενοικιαγορά), του αντισυμβαλλόμενου στη σύμβαση μισθωτή της, για περίοδο πέραν των έξι μηνών κατ’ έτος. Η κατοικία θα πρέπει να έχει εκτιμημένη αγοραία αξία η οποία δεν θα υπερβαίνει κατ’ ανώτατο της 250 χιλιάδες ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και το ύψος του δανείου που παραμένει προς εξόφληση να μην υπερβαίνει κατ’ ανώτατο τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω απαραίτητων προϋποθέσεων, για να κριθεί ένας οφειλέτης δικαιούχος του Σχεδίου Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας θα πρέπει να πληροί σειρά αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία είναι ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας. Επισημαίνεται ότι, το σύνολο της εκτιμημένης αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας του ίδιου και της οικογενειακής του μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τις 100 χιλιάδες ευρώ. Από τον υπολογισμό της αξίας της περιουσίας αυτής εξαιρείται η κατοικία στην οποία διαμένει ο αιτητής και η οικογένεια του, εφόσον η εκτιμημένη αξία δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο τις 250 χιλιάδες ευρώ. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από άτομα, τα οποία κατά’ αρχή κρίνονται ως δικαιούχοι από τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα