Πρεμιέρα με πολύ παρασκήνιο για το Κυπριακό στη Γενεύη

Στη σαφέστατη δήλωση ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, όποια κι αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας, αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού έναρξης της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο, στην οποία παρών θα είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια

ώρα, σε παρασκηνιακούς τακτικισμούς επιδίδεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στη συμμετοχή του ή μη στη διεθνή διάσκεψη, ζυγίζοντας τα ενδεχόμενα με βασικό άξονα τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και το κατά πόσο ο ίδιος μπορεί να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη από το μέτωπο του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν επεξεργάζεται σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα παραστεί μόνο στην πρώτη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν την παρουσία του να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, αναλόγως της προόδου που θα επιτευχθεί.
Εκείνο που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον Τούρκο Πρόεδρο είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα trends του twitter στην Τουρκία, το Κυπριακό βρίσκεται για πρώτη φορά αρκετά ψηλά, γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόβλημα.

Μικρό καλάθι από την κυπριακή αντιπροσωπεία

Την ίδια ώρα, μικρό καλάθι κρατάει η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Γενεύη, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται απρόβλεπτος. Πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ, κάνουν λόγο για πιθανή αποστολή εγκάθετου του Ερντογάν σε πρώτη φάση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κι αν κριθεί απαραίτητο, στη συνέχεια να προσέλθει και ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προς το παρόν δεν θεωρείται πιθανό η Τουρκία να κάνει κάποια σημαντική κίνηση, αλλά αν τελικά κάνει, αυτή θα γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη δυναμική.

Σε κάθε περίπτωση, στην ε/κ αντιπροσωπεία, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, εκτιμώντας ότι σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, κρατώντας ωστόσο μια «πισινή», σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει κάποια κίνηση εντυπωσιασμού στην εκπνοή της διαδικασίας.

Τα σενάρια του ΟΗΕ

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά στις εγγυήσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με αναθεώρηση του παρόντος καθεστώτος των εγγυήσεων και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα νέο μοντέλο. Το δεύτερο αφορά σε μια μεταβατική περίοδο για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, η οποία προς το παρόν τοποθετείται στα 7 με 10 χρόνια.

Όσον αφορά στο μοτίβο της διαπραγμάτευσης, αυτό αναμένεται να είναι παρόμοιο με εκείνο που ακολουθήθηκε στο Μοντ Πελεράν, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις πρώτες ημέρες δεν αναμένεται να δώσουν «κάτι καινούργιο», όσον αφορά στις συγκλίσεις των δύο πλευρών. Έδαφος, δε, κερδίζει το σενάριο του «ανοικτού τέλους» των διαπραγματεύσεων, καθώς καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να αναλάβει το φταίξιμο σε περίπτωση ναυαγίου.

Πυρετώδες παρασκήνιο

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις παραμένουν οι διεργασίες στο παρασκήνιο της διαδικασίας. Από την ε/κ πλευρά και το στρατόπεδο του Προέδρου Αναστασιάδη, προτάσσεται συνεχώς το γεγονός ότι στη Γενεύη η Κυπριακή Δημοκρατία έρχεται για πρώτη φορά με την Τουρκία. Σε αυτό, εξάλλου, μεταφράζεται και η επιμονή του ΠτΔ να παραστεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ανησυχεί η ομάδα του Προέδρου

Ωστόσο, συνεργάτες του ΠτΔ εκδηλώνουν την ανησυχία ότι όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τον κίνδυνο να γίνει "κίνηση" από πλευράς Τουρκίας σε αυτά και τα υπόλοιπα να κλειδώσουν, περνώντας ενώπιον του κυπριακού λαού, να είναι υπαρκτός. Ειδικά στο θέμα της διακυβέρνησης, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα «ανταλλάγματα» που ίσως ζητήσει η τουρκική πλευρά, σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», για την ε/κ πλευρά.

Τέλος, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι διαρροές προς το ψευδοκράτος, την ώρα που η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή στη Γενεύη. Όπως αναφέρουν, ενδέχεται να διαρρεύσουν κάποια πράγματα τα οποία να προκαλέσουν αντιδράσεις στους Τουρκοκύπριους και φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μουσταφά Ακιντζί πριν τη λήξη της διαδικασίας.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα