Πρέσβειρα ΗΠΑ: Προς ενίσχυση η συνεργασία με Κύπρο κατά του COVID-19

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη διμερή τους συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και προσβλέπουν σε περαιτέρω συζητήσεις με την Κυβέρνηση, καθώς οι δύο πλευρές εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλώνει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ. «Πάντοτε αναζητούμε τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε» τη συνεργασία μας, λέει η Πρέσβειρα στο ΚΥΠΕ.


Μόνο

αν εργαστούμε μαζί, θα είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατότεροι, προσθέτει, ενώ εκφράζει την ελπίδα για περισσότερη δικοινοτική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στην Κύπρο, με αφορμή την πανδημία.

Η αμερικανική Κυβέρνηση ηγείται της παγκόσμιας ανθρωπιστικής και υγειονομικής βοήθειας σε σχέση με την πανδημία του COVID-19, προσθέτει ενώ παραπέμπει στις ανακοινώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στις 26 Μαρτίου για επένδυση ύψους περίπου 274 εκ. δολαρίων προς τον σκοπό αυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει ακόμη άμεση βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η Ουάσιγκτον διοχετεύει πόρους σε πιο ευάλωτες χώρες, στη βάση μιας σειράς κριτηρίων, συνεχίζει η κ. Γκάρμπερ. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την ισχυρή ανταπόκρισή της στο ξέσπασμα του COVID-19 και τον εξαιρετικό τομέα υγειονομικής περίθαλψης, που διαθέτει, είναι λιγότερο ευάλωτη από άλλες χώρες», εξηγεί η Πρέσβειρα.

Λέει επίσης ότι οι Αμερικανοί έχουν παράσχει γενναιόδωρη υποστήριξη στα θύματα του κορωνοϊού, σε περιοχές που πλήττονται σκληρά σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ανταποκρίνονται στην πανδημία «με γνήσια ανθρώπινη αβρότητα, όχι για γεωπολιτικό κέρδος ή προς ιδίαν εξύμνηση».

Η χρηματοδότηση αυτή θα βελτιώσει την εκπαίδευση στον τομέα της δημόσιας υγείας, θα προστατεύσει τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και θα αυξήσει την ικανότητα εργαστηρίων να παρακολουθούν την ασθένεια και να αντιδρούν τάχιστα σε 64 χώρες, προσθέτει.

Ερωτηθείσα για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βοηθούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την πανδημία, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ σημειώνει ότι εδώ και δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον μεγαλύτερο δωρητή βοήθειας για θέματα δημόσιας υγείας στον κόσμο.

«Αυτή η επένδυση στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα εμφανής σήμερα στην Κύπρο, όπου το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ηγείται σε εθνικό επίπεδο του αγώνα κατά του COVID-19. Είμαστε περήφανοι που το ΙΝΓΚ ιδρύθηκε και υποστηρίχθηκε με τη χρηματοδότηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) της Κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1990», σημειώνει.

Υποδεικνύει παράλληλα τις 7.000 και πλέον εξετάσεις για τον κορωνοϊό στις οποίες προχώρησε το ΙΝΓΚ, κατατάσσοντας έτσι την Κύπρο μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά δοκιμών στον κόσμο.

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ αναφέρεται επίσης στη στήριξη των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις προσπάθειες του για καταπολέμηση του κορονωϊού. «Από τις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ έστειλε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες. Οι συνεισφορές των ΗΠΑ στον ΠΟΥ το 2019 ξεπέρασαν τα 400 εκ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά», λέει. Αναφέρει ακόμη ότι έως σήμερα, Αμερικανοί ιδιώτες και αμερικανικές εταιρείες έχουν δωρίσει περί τα 1,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Η Πρέσβειρα εξηγεί, παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται για να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση χωρών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Η ιεράρχηση λαμβάνει υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως τον αριθμό των κρουσμάτων και τη μετάδοση εντός της κοινότητας, αλλά και δεδομένα που υποδηλώνουν τη διασύνδεση με κάποιο σημείο μόλυνσης, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κίνα, το Ιράν, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Ένας άλλος παράγοντας είναι πόσο ευάλωτη είναι μια χώρα, η πολιτική αστάθεια ή η ύπαρξη εκτοπισμένου πληθυσμού, λέει.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι προτεραιότητα δίνεται επίσης σε χώρες με ιδιαίτερα εύθραυστα συστήματα υγείας και χαμηλό βαθμό συμμόρφωσης με τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προβαίνει επίσης σε μια εκτίμηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παροχή βοήθειας αναφορικά με τη συγκράτηση του COVID-19 σε μια δεδομένη χώρα.

«Εργαζόμαστε επιμελώς για να δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνες τις κοινότητες που έχουν περισσότερη ανάγκη τη βοήθειά μας», η οποία περιλαμβάνει κυρίως ιατρική βοήθεια και προμήθειες, συνεχίζει η Πρέσβειρα.

Λέει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε πολυμερείς οργανισμούς που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον σκοπό αυτό, δια μέσου και της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 6 Μαρτίου. Αυτή η συμπληρωματική χρηματοδότηση θα στηρίξει συστήματα υγείας, την ανθρωπιστική βοήθεια και τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της οικονομίας και της ασφάλειας, λέει.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συνεργασίας της Ουάσινγκτον με τη Λευκωσία, η Πρέσβειρα λέει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τη διμερή συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία και πάντα αναζητούμε τρόπους με τους οποίους θα την ενισχύσουμε. Ανυπομονούμε να έχουμε περαιτέρω ανοιχτές και διαφανείς συνομιλίες με την Κυβέρνησή σας, καθώς εργαζόμαστε για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19».

Υπογραμμίζει εξάλλου την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία και να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με την ασθένεια αυτή, γρήγορα και με διαφάνεια.

«Καινοτόμοι στις ΗΠΑ σπεύδουν να καταπολεμήσουν τον νέο κορωνοϊό και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, ενώ νέες επιλογές θεραπείας δοκιμάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Γνωρίζω ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα στην Κύπρο και σε ολόκληρη την ΕΕ εργάζονται πάνω σε τρόπους για επέκταση των δοκιμών, τη διερεύνηση νέων θεραπειών και για την προστασία των πολιτών από την πανδημία. Μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά από αυτόν τον ιό και θα βγούμε ισχυρότεροι από αυτή την κρίση», λέει.

Επιπλέον, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα εξαιρετικό επίπεδο διεθνούς συνεργασίας με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ακόμη, σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κίνα συνεργάζονται για την καταπολέμηση της κρίσης που έχει πλήξει τον πλανήτη μας.

«Αναμένω ότι θα δούμε μια αύξηση στις εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία τις επόμενες εβδομάδες και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν όπου μπορούν», σημειώνει.

Σε περισσότερη δικοινοτική συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας προσβλέπει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ
Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα εκφράζει εξάλλου την ελπίδα να υπάρξει μεγαλύτερη δικοινοτική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας. Ερωτηθείσα εάν η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία σε ολόκληρη την Κύπρο, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ χαιρετίζει την αποφασιστικότητα που εξέφρασαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί για καταπολέμηση του ιού από κοινού, καθώς και τις προσπάθειες των μελών της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία.

«Οι επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο είναι εξαιρετικοί και έχουν τον αμέριστο θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Εάν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις δύο κοινότητες, αυτή θα είναι μια ευτυχής και ευπρόσδεκτη εξέλιξη εν μέσω μιας κατά τα άλλα δύσκολης κατάστασης, καθώς και ένα αξιόλογο παράδειγμα συνεργασίας σε μια επανενωμένη Κύπρο» ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι καλοί άνθρωποι της Κύπρου, με το εγγενές πνεύμα γενναιοδωρίας και την ακλόνητη αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ γενεών, θα αντιμετωπίσουν αυτή την καταιγίδα και θα εξέλθουν ακόμη πιο δυνατοί, καταλήγει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα