Πρέσβης Ελλάδας: Το ελληνικό πνεύμα απάντηση στο κύμα ξενομανίας

Σύσσωμη η ελληνική σκέψη και το ελληνικό πνεύμα έχει τη δύναμη να καταφέρει να απαντήσει και στο κύμα της ξενομανίας δήλωσε την Παρασκευή ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

Όπως είπε ο Έλληνας πρέσβης, «όλοι μας διακατεχόμαστε από δικαιολογημένα αισθήματα υπερηφάνειας και θαυμασμού όταν αναφερόμαστε, σε

μια γλώσσα που από την αρχή των πρώτων γραπτών κειμένων της στάθηκε αμετακίνητη στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνία».

Πρόσθεσε ότι «χιλιάδες χρόνια κύλησαν από τότε, αλλά εκείνη η γλώσσα μας εξακολουθεί να είναι ζωντανή, παρούσα στις παγκόσμιες εξελίξεις και να ομιλείται συνεχώς και χωρίς διακοπή, μέχρι σήμερα ενώ στην πορεία της προσαρμόστηκε, εμπλουτίστηκε και εμπλούτισε άλλες γλώσσες».

Επίσης, «το κοινωνικό σύνολο υιοθέτησε και ενσωμάτωσε αυτές τις αλλαγές σιγά-σιγά, στην καθημερινή επικοινωνία του και τις μετέφερε από γενιά σε γενιά», είπε ο κ. Φωτόπουλος για να σημειώσει ότι «αυτό είναι το όμορφο παρελθόν και το πλούσιο παρόν της ελληνικής γλώσσας».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας δήλωσε, ωστόσο, ότι «μέσα σε όλα αυτά τα ωραία και όμορφα έρχεται να προστεθεί και η αγωνία, ανησυχία για το μέλλον μιας και κάθε χρονική περίοδος της ιστορίας έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές της προκλήσεις κι έτσι ερχόμαστε και εμείς αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των καιρών».

Εξήγησε ότι «αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική γλώσσα προσέφερε πολλαπλά δάνεια και έλαβε αντιδάνεια από άλλες γλώσσες καλύπτοντας τυχόν κενά εννοιών, λέξεων και εκφράσεων μιας διαδικασία η οποία συνεχίζεται και σήμερα με ένα διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνέβαινε πριν έτσι δεχόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και βιαιότητα ξένες επιρροές».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Φωτόπουλος, «στον καθημερινό μας λόγο διαγράφουμε από το λεξιλόγιό μας, μια ήδη υπάρχουσα ελληνική λέξη και χρησιμοποιούμε μια άλλη λέξη ξενικής προέλευσης και ο λόγος πολύ απλός : η απύθμενη ξενομανία».

«Όλα αυτά τα παλιά και καινούργια αναλογίζομαι και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας με εσάς τους εκπροσώπους του επιστημονικού λόγου, τις ανησυχίες μου, πιστεύοντας ότι η πρόκληση αυτή απαιτεί απάντηση και θεωρώ ότι σύσσωμη η ελληνική σκέψη και το ελληνικό πνεύμα έχει τη δύναμη να καταφέρει να απαντήσει και στο κύμα της ξενομανίας», σημείωσε καταλήγοντας, ο Πρέσβης της Ελλάδας.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, είπε ότι «η ελληνική γλώσσα, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας των Ελλήνων όσο και ως φορέας πολιτισμού, έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ιστορία του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «απόλυτα ταυτισμένη με την πορεία της ανθρώπινης σκέψης, η ελληνική γίνεται η γλώσσα στην οποία ο άνθρωπος διατυπώνει τις πρώτες του φιλοσοφικές αναζητήσεις και περιγράφει τις πρώτες του επιστημονικές ανακαλύψεις».

Η γλώσσα μας, συνέχισε ο Υπουργός, «αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της ατομικής και κοινωνικής μας ζωής, αποτυπώνει με σαφήνεια τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τα συναισθήματά μας και γίνεται φορέας αξιών της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Το Υπουργείο Παιδείας, είπε ο κ. Χαμπιαούρης, «αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα και παιδεία είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στον χρόνο και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική για την αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της, καθώς και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της ευρύτερα στην κοινωνία».

Για «Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας», η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια σε δεκαπενθήμερο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι κατά τη διάρκειά του «πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λογοτεχνικά εργαστήρια, επιστημονικές διαλέξεις, λεξιλογικά παιγνίδια, μαθητικοί διαγωνισμοί και θεατρικές παραστάσεις».

Στόχος των προγραμματισμένων δράσεων είναι να υποστηρίξουν στοχευμένα τη συγχρονία και τη διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και την αξία της γλωσσικής παιδείας, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και γενικότερα στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου Ελληνικής Γλώσσας, από τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα