Πρέσβης Ισραήλ: O πόλεμος μας είναι δίκαιος, η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί

Ο πόλεμος που αυτή τη στιγμή διεξάγει το Ισραήλ είναι δίκαιος, πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος, αν όχι πολλοί άλλοι θα πεθάνουν στο Ισραήλ και στη Γάζα και η Χαμάς πρέπει να εξολοθρευθεί, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ Ορέν Ανόλικ, μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών της Βουλής σε ενημέρωση σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Στην ενημέρωση που κράτησε πέραν της μίας ώρας, ο κ. Ανόλικ μίλησε για ένα εθνικό τραύμα που στιγμάτισε τη χώρα του, εξαιτίας της επίθεσης

της 7ης Οκτωβρίου και για εκπλήρωση του χειρότερου τους εφιάλτη, όπως είπε. Ο Πρέσβης παρέδωσε στον Πρόεδρο της επιτροπής βίντεο και φωτογραφίες για τις φρικαλεότητες της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι «πρόκειται για πολύ σκληρές εικόνες».

«Είμαστε σε ένα πόλεμο που μας αναγκάζουν (να είμαστε) και δεν επιλέγουμε εμείς. Παλεύουμε για την ύπαρξή μας, αυτός είναι ο πόλεμος και πολεμάμε τη Χαμάς, είναι ο μηχανισμός που ελέγχει τη Γάζα, δεν πολεμάμε αμάχους. Αν δεν καταργήσουμε τη Χαμάς δεν θα υπάρξει μέλλον», τόνισε.

Ο κ. Ανόλικ αναφέρθηκε σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στα οποία, όπως είπε, η Χαμάς φωτογραφίζεται με πτώματα θυμάτων, και τα οποία στέλνει σε συγγενείς και ακούγεται να λέει «Κοίτα μητέρα, έχω σκοτώσει Εβραίους με τα γυμνά μου χέρια».

Μίλησε για ωμές βαναυσότητες και φρικαλεότητες της Χαμάς αναφέροντας ότι «πρέπει να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς που είναι ο de facto κυρίαρχος (στη Γάζα), και αν δεν την καταργήσουμε, δεν υπάρχει μέλλον». Ο Πρέσβης είπε ότι η χώρα του κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό αλλά είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς θύματα. Είπε επίσης ότι ο άμαχος πληθυσμός έχει ειδοποιηθεί να πάει σε πιο ασφαλές σημείο αλλά εξήγησε ότι το Ισραήλ δεν θα πει ποτέ ότι το Χ σημείο είναι το πιο ασφαλές γιατί αυτό θα γίνει στόχος των τρομοκρατών.

Ο κ. Ανόλικ ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα του διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακολουθώντας το κανόνα της αναλογικότητας.

Είπε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συνέβηκε στο έδαφος από την δεκαετία του 1990 και ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν τη Δυτική Όχθη με διαπραγματεύσεις.

«Η Χαμάς δεν προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αλλά τον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς θέλει ένα ισλαμικό παλαιστινιακό κράτος και δεν θέλει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν Παλαιστίνιοι από τότε που απέκτησαν τον έλεγχο της Γάζας. Δεν τους ενδιαφέρει ο διάλογος αλλά θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ. Επομένως, όσοι πιστεύουν στην ειρήνη, θα καταλάβουν τι κάνει το Ισραήλ. Δεν μοιράζονται (η Χαμάς) τις παγκόσμιες ιδέες της ειρήνης και της αρμονίας και της συνύπαρξης ή του συμβιβασμού, θέλουν (να εφαρμόσουν) το νόμο της Σαρία παγκοσμίως αν είναι δυνατόν», ανέφερε.

Σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια είπε ότι το Ισραήλ επιτρέπει τη διέλευση τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα. Είπε ότι πριν τον πόλεμο η χώρα του προμήθευε την περιοχή με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά μετά τις 7 του Οκτώβρη η Χαμάς κατέστρεψε τα καλώδια επίτηδες, όπως είπε.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ απαντώντας σε ερωτήματα των Βουλευτών είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εχθρός είναι η τρομοκρατική οργάνωση και στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων. Είπε ότι η Χαμάς επιθυμεί να σαμποτάρει την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του και κάλεσε τους Βουλευτές να κουβεντιάσουν με τους απλούς Παλαιστινίους και να τους ρωτήσουν τι θέλουν. «Καταλαβαίνουν τι αντιμετωπίζουν, δεν θέλουν εξτρεμιστές. Αυτή είναι η εκτίμησή μου», ανέφερε.

Είπε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η Χαμάς και διερωτήθηκε γιατί δεν ακούγονται φωνές να παραδοθεί η Χαμάς. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του είπε ότι υπάρχουν αλλαγές στις πολιτικές του Ισραήλ με τα χρόνια αλλά η συναίνεση είναι για την ειρήνη.

O κ. Ανόλικ απαντώντας στα περί πολιορκίας της Γάζας είπε ότι δεν υπάρχει πολιορκία προσθέτοντας ότι «η Γάζα έχει σύνορα με την Αίγυπτο» και διερωτήθηκε γιατί δεν αφήνουν τους Παλαιστίνιους να πάνε στην Αίγυπτο.

«Δεν είναι δική μου ευθύνη να τροφοδοτήσω τους εχθρούς μου. Θέλετε να ανοίξουμε τα σύνορα και να αφήσουμε τον εχθρό στο Ισραήλ; Είναι οι εχθροί μας τόσο υπέρ της ειρήνης;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, ο Πρέσβης ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για την στάση της και την σθεναρή καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί. Μίλησε για μια συναισθηματική συνεδρίαση και είπε ότι είναι δύσκολο για τον ίδιο όταν η χώρα του αντιμετωπίζει  αυτό το κακό.

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς και δεν θα σταματήσει έως ότου το καταφέρει.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Όλοι οι Βουλευτές καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς και το θάνατο αθώων πολιτών ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις και ανάγνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Ισραήλ, την πολιτική του για παλαιστινιακό κράτος, την συμπεριφορά του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και την ανέγερση οικισμών.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως δημιουργείται στις σχέσεις του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και έθεσε το ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση του Ισραήλ και υπό ποιες προϋποθέσεις θα την τερματίσει.

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει αγωνία για το τι συμβαίνει και η έκκληση είναι να υπάρξει περιορισμός στις απώλειες αμάχων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχει καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη προς τους συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Πρόσθεσε ότι επειδή και εμείς είμαστε θύματα εισβολής και κατοχής και παραβίασης δικαιωμάτων, πρέπει να αισθανόμαστε το ίδιο όταν συντελείται ένα έγκλημα σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, χωρίς υποκρισίες, ψέματα και τακτικισμούς.

Είπε ότι το κράτος του Ισραήλ παραβιάζει το δίκαιο, προχωρεί σε «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη και παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για δεκαετίες.

Ζήτησε να μάθει εάν οι επιλογές του Ισραήλ ως σήμερα βοήθησαν τη χώρα και τους πολίτες της και διερωτήθηκε αν η Χαμάς επέστρεψε δριμύτερη. Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε από τον Πρέσβη να γίνουν σεβαστές οι εκκλήσεις του ΟΗΕ και να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη που θα εξυπηρετήσει την περιοχή γενικότερα.

Η Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ είπε ότι επισκέφθηκε τη Χεβρώνα και έχει εκτίμηση της κατάστασης λέγοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει δικαιώματα των Παλαιστινίων. Από το ίδιο κόμμα, ο Γιώργος Κουκουμάς ζήτησε την τοποθέτηση του Ισραήλ για τη λύση δύο κρατών και διερωτήθηκε αν θα επιμένει στις τοποθετήσεις του κατά του ΓΓ των ΗΕ.

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση της 7ης του Οκτώβρη και είπε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική, παρανοϊκή οργάνωση που πρέπει να καταπολεμηθεί.

Ο Χρίστος Χρίστουτου ΕΛΑΜ είπε ότι αν δεν δοθεί ένα τέλος στη Χαμάς η περιοχή δεν θα μπορέσει να έχει ποτέ ασφάλεια και ειρήνη.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν κράτος και μια δημοκρατική ηγεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα